BTC'de yeniden yüklemeler başladı

Hatta, 21 Ağustos'ta petrol akışının başlamasının ardından, 25 Ağustos akşamı tankerlere petrol yüklenmeye de başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Azeri petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan ihracat yeniden başladı.

Hattı Türkiye kısmının işletmecisi BOTAŞ International Limited (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, yazılı açıklamasında, 6 Ağustos 2008 günü, Refahiye bölgesindeki 30 numaralı blok vanada çıkan yangın sebebiyle faaliyetlerin durduğu BTC boru hattında, 21 Ağustos günü petrol akışının başlamasının ardından, 25 Ağustos akşamı tankerlere petrol yüklenmeye de başlandığını bildirdi.

Paşaoğlu, yangının ardından ''öncelikle insana ve çevreye her hangi bir zararın gelmemesi'' prensibiyle yoğun şekilde sürdürülen çalışmalarla yangının kontrol altına alındığını ve muhtemel petrol sızıntısına karşı tedbirler sonrasında 11 Ağustosta da tamamen söndürüldüğünü anımsattı. Güvenlik incelemeleri ardından kısa sürede tamamlanan tamirat ve bakım çalışmalarıyla hattın yeniden işletmeye açıldığını belirten Paşaoğlu, şunları kaydetti:

''2006 yılından beri işlettiğimiz boru hattımızda ilk kez böyle bir kaza, bir mücbir sebep yaşamaktan dolayı çok üzgünüz. Ancak ekiplerimizin doğru kararları ve yoğun çalışmaları neticesinde kazayı kısa sürede ve başarıyla atlatmış olmanın, çalışmalarımız sırasında çevreyi çok iyi korumuş olmanın, memnuniyetini yaşıyoruz. 21 Ağustosta tamirat çalışmaları tamamlanmış ve boru hattımız yeniden devreye alınmıştı. Yangının ardından yüklemeye başladık. Dün akşam saatlerinde terminalimize yanaşan iki tankere petrol yüklemeye başladık. İnşallah bundan sonra böyle kazalar yaşamayız.''

Şu andakilerle Ceyhan'dan yükleme yapılan tanker sayısı 558'e ulaşırken, terminalden dünya pazarlarına sevk edilen toplam Azeri petrolü miktarı da 440 milyon varili aşmış olacak.