Bu bakanlık sadece sözlü sınavla eleman alabilecek
ANKARA – Millî savunma uzman yardımcılığı ile millî savunma uzmanlığına atanacaklarda aranacak nitelikler, giriş ve yeterlik sınavlarının şekli ve uygulaması, millî savunma uzman yardımcıları ile millî savunma uzmanlarının çalışma usul ve esasları ile görev, hak ve sorumlulukları belirlendi.
Millî Savunma Bakanlığı’nın, Millî Savunma Uzmanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Millî savunma uzman yardımcılığı ile millî savunma uzmanlığına atanacaklarda aranacak nitelikleri, giriş ve yeterlik sınavlarının şeklini ve uygulamasını, millî savunma uzman yardımcıları ile millî savunma uzmanlarının çalışma usul ve esasları ile görev, hak ve sorumluluklarını belirleyen yönetmeliğe göre, uzman yardımcıları, mesleğe özel yarışma sınavı ile alınacak. Uzman yardımcılığı giriş sınavı yazılı ve sözlü veya Bakanlıkça uygun görülmesi halinde yalnızca sözlü sınavdan oluşacak. Giriş sınavları, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlık tarafından uygun görülecek zamanlar ve öğrenim dallarında yapılacak.
Giriş sınavı, giriş sınavı komisyonu tarafından yapılacak. Yazılı sınav klasik ve/veya test usulünde yapılabilecek. Bakanlık, uygun gördüğü takdirde yazılı sınavın bir kısmını ya da tamamını ÖSYM’ye, üniversitelere veya bu konuda uzmanlaşmış diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da yaptırabilecek. Bu takdirde yazılı sınava ilişkin hususlar, Bakanlık ile ilgili kuruluş arasında yapılacak protokol ile belirlenecek. Giriş sınavına katılma şartları, öğrenim dalları, sınav tarihi ve yeri, sınavın yapılış şekli, KPSS taban puanı ve türü/türleri, hangi alandan kaç uzman yardımcısının alınacağı, atama yapılacak kadro sayısı, derecesi, yazılı sınav yapılması hâlinde yazılı sınav konuları, puan sıralamasına göre kaç adayın çağrılacağı, ilk ve son başvuru tarihleri, başvuru yeri ve sınavla ilgili diğer hususlar, başvuru süresinin bitiminden en az otuz gün önce Resmî Gazete’de, Türkiye genelinde yayınlanan tirajı en yüksek ilk beş gazeteden en az birinde ve kurumsal internet sitesinde ilan edilecek.
Giriş sınavına katılabilmek için en az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadî ve idarî bilimler fakültelerinden veya mühendislik, mimarlık, eczacılık ile fen ve edebiyat fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmak şartı aranacak. Giriş sınavını kazanan adaylardan, Türk Silahlı Kuvvetleri sağlık mevzuatında öngörülen nitelikleri taşımaları istenecek.
Giriş sınavını kazananların uzman yardımcısı kadrolarına atanmaları ve adaylıklarına ilişkin işlemler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre yapılacak. Uzman yardımcılarının gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda uzman olarak ataması yapılacak.