Bu cihaz trafik kazalarını ciddi oranda azaltacak
Türk mühendisler sürücüler için devrim niteliğinde bir cihaz geliştirdi. 'Marvel' isimli cihaz trafik kazalarını ciddi anlamda azaltacak, geri bildirimleriyle sürücüye önemli tavsiyelerde bulunacak
Bir araya gelerek şirket kuran 7 mühendis, sürücünün aracı ne kadar güvenli kullandığını ölçen, sürüş performansını puanlayarak nelerin doğru nelerin yanlış yapıldığı konusunda geri bildirimler veren 'Marvin' adlı cihaz geliştirdi.
Sürücü davranışlarını ölçerek geri bildirim ve puanlamalar sağlayan, bu sayede araç ve yolcu güvenliğini artıran cihaz, ani manevralardan sert frenlere kadar birçok durumu tespit edebiliyor.
Cihaz, kaza anında farklı sensörlerden alınan bilgiler yardımıyla darbenin yönü, şiddeti ve kaza güzergahını sunarken, sürücü alışkanlıklarını öğrenip önerilerde bulunarak, sürüş güvenliğini artırmaya ve maliyeti azaltmaya yardımcı oluyor.
Şirket araçları, personel ve öğrenci servislerinin ya da kiralanan araçların nasıl kullanıldığına ilişkin bilgiler, cihaz için geliştirilen program aracılığıyla bilgisayar veya akıllı telefonlardan takip edilebiliyor.
'Cihaz, trafik kazalarını ciddi oranda azaltacak'
Cihazı geliştiren ekipten elektrik elektronik mühendisi Zahid Sağıroğlu, elektrik, elektronik ve bilgisayar mühendisi 6 arkadaşıyla Türkiye'yi uluslararası alanda temsil edecek bir proje yapmak amacıyla "Marvin" adını verdikleri cihazı geliştirdiklerini söyledi.
Sağıroğlu, cihazın prototipini yapıp TÜBİTAK'a sunduklarını, başarılı olmalarının ardından çalışmaları detaylı şekilde yürütmeye başladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 1,5 yıldır bu sistem üzerinde çalışıyoruz. Şu an son aşamadayız. 2015'in başından itibaren herkese nasıl güvenli bir sürüş gerçekleştirebileceğini, nasıl kaza yapmayacağını gösteren bu ürünü piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Donanımı, prototipi hazırladık ve testlerimizi yaptık. Umuyoruz ki yakın gelecekte Türkiye'de hem trafik kazalarını ciddi oranda azaltacağız hem de güvenli sürüşü yaygınlaştıracağız."
'Sürüş performansına puan veriyor'
Sağıroğlu, cihazı TÜBİTAK ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) destek alarak geliştirdiklerini ifade ederek, "Kazanın hemen ardından nasıl olduğunu, ne şiddette olduğunu algılayan ve bununla ilgili rapor oluşturan cihazı, kaza, belli bir şiddetin üzerindeyse sağlık kuruluşlarını da durumdan haberdar edip, can ve mal kaybını azaltma hedefiyle hazırladık. Cihaz, çukura girme, makas atma, ani fren, ani hızlanma ve yavaşlamalar, kontrolsüz viraja girme hareketlerini ne seviyede yaptığınızı ölçüyor. Sürüşün ardından sürücünün performansına puan vererek, ona neleri doğru, neleri yanlış yaptığı konusunda, 'Şu kadar fren, şu kadar tehlikeli hareket yaptın, sürüş performansın iyi, dikkat etmezsen kaza yapacaksın, bu hareketleri yaparken daha dikkatli olmalısın' şeklinde geri bildirimler veriyor" diye konuştu.
"Marvin"in her marka ve modeldeki araçla uyumlu olduğunu söyleyen Sağıroğlu, cihazın araca "gömülen" veya araç içine konulan iki ayrı versiyonu olduğunu aktardı.
Sağıroğlu, cihaz sayesinde gerekli durumlarda yardım kuruluşlarına haber verilebildiğini belirterek, "Kaza olduğunda otomatik olarak sistemi kontrol eden yöneticilerin cep telefonuna uyarı geliyor ve kazayla ilgili bilgiler düşüyor. Proje kapsamında 7/24 çalışacak bir çağrı merkezini de beraberinde kuruyor olacağız. Bu sayede kaza, gece ya da gündüz olsun en yakın yardım kazazedeye ulaşacak" dedi.
'Ebeveynler çocuğunun aracı nasıl kullandığını görebilir'
Cihazın bireysel kullanıcıların yanı sıra kurumlar için de önemli olduğuna dikkati çeken Sağıroğlu, "Cihaz sayesinde binlerce şoförü ve aracı olan bir şirket, hangi şoförlerin araçlarını iyi kullandığı, hangilerinin kazaya davetiye çıkardığını görüp önlem alabilir. Cihaz, bir kurumda kullanılırken, şoför aracı kendi standartları dışında kullanmaya başladığında uyarı veriyor ve gerekli önlemleri almaya olanak sağlıyor. Anne ve babalar da bu cihazla çocuğunun aracı nasıl kullandığını, ne kadar güvenli kullandığını görebilir" şeklinde konuştu.