Bu defa halkın katılımı söz konusu olacak

TBMM Başkanı Çiçek, 30 Nisan'a kadar vatandaşların görüşlerinin alınacağını, 1 Mayıs'tan itibaren görüşlerin taslak metin haline getirileceğini ve yeniden halkın onayına sunulacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANTALYA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Yeni anayasanın hazırlanışında muhakkak ki bu defa halkımızın katılımı söz konusu olacak" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Antalya'da bir otelde düzenlenen, Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun yer aldığı geniş katılımlı "Türkiye Konuşuyor" toplantılarının yedincisine katıldı.

Yeni anayasa sürecinde komisyonun vatandaşların katılımıyla bu toplantıları yaptığını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:
"Yeni anayasanın hazırlanışında muhakkak ki bu defa halkımızın katılımı söz konusu olacak. Halkı yok farz ederek, 'o bilmez, etmez' diyerek değil tam tersi halkın talimatını almak üzere halka gideceğiz, ne düşünüyorsa, ne kanaat ortaya koyacaksa biz de bunları anayasa metni haline getirmek için yoğun çaba sarf edeceğiz. İşte bugün buraya gelişimizin sebebi sizin görüşlerinizi almaktır. Ne düşünüyorsanız açık yüreklilikle söylemeniz gerekir. Şundan emin olasınız, sizin ortaya koyduğunuz görüşler, ortaya koyduğunuz irade, teklifler, eleştiriler hiç şüphesiz komisyonumuz açısından altın kıymetinde görüşlerdir, ifadelerdir, bunlar mutlaka dikkate alınması gereken hususlardır."

Bu yılın sonuna kadar yeni anayasayı tamamlamayı planladıklarını ifade eden Çiçek, 30 Nisan'a kadar vatandaşların görüşlerinin alınacağını, 1 Mayıs'tan itibaren görüşlerin taslak metin haline getirileceğini ve yeniden halkın onayına sunulacağını belirtti. Çiçek, yeni anayasanın hazırlanmasıyla ilgili 4 siyasi partinin temsilcilerinin görüş birliğiyle takvim belirlediğini, şu anda da bu takvimin işlediğini belirtti.
Çiçek, şöyle konuştu:

"Birinci bölümde 30 Nisan akşamına kadar halkın görüşleri alınacak. Siyasi partiler ne diyecekse 1 Mayıstan sonra diyecek. Meclis dışında olanlar da 30 Nisan'a kadar kanaatlerini söyleyecekler. Neden böyle bunu birinci etap olarak düşündük? Çünkü bugüne kadar yapılan anayasalarla ilgili denildi ki 'Halkın görüşleri sorulmadı, halk ne düşünüyor, ne istiyor, devletinden beklentisi ne, bunlar söylenmedi'. Bir grup bir araya geldi bir anayasa yaptı. Sonra da bu vatandaşa 'Ne diyorsun 'evet' mi 'hayır' mı' anket sorusu gibi soruldu. Böyle bir anayasa demokratik olmuyor. İçinde halkın olmadığı, halkın görüşünün yansımadığı, sadece belirli bir kesimin görüşünün ifade edildiği bir anayasa sıkıntılar çıkarıyor."

 (AA)