Bu konjonktür dikkate alınmalı…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

[email protected]

Oda ve borsa başkanlarıyla yapılan görüşmelerde Gaziantep'in ticaret ve sanayide ulaştığı potansiyelin tesadüf eseri gerçekleşmediği ve geçici olmadığı daha iyi anlaşılıyor. Son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer ile yaptığım görüşmede, Gaziantep'in başarı hikayesinin ardında yatan gerçekleri bir kez daha müşahede ettik.

Başkan Koçer, tüm Türkiye'den yapılan ihracat önemli oranda azalırken Gaziantep'ten yapılan ihracatın az da olsa artmasının nedenini, ihracatın daha çok Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Mısır gibi Arap ülkelerine gerçekleştirilmesi olarak açıkladı. İtalya, Almanya gibi AB ülkelerine de önemli oranda ihracat yapılsa da ağırlıklı olarak krizden az etkilenen Ortadoğu bölgesine yapılan yoğun ihracat, adeta can simidi oldu. Nitekim mart ayında yapılan ihracatın yüzde 40'ı Ortadoğu, yüzde 25'i de AB ülkelerine yapıldı. İhracat kalemlerine bakıldığında ise makine halısının ağırlığının sürdüğünü ve Gaziantep'in dünyanın halı merkezi olma hedefine doğru ilerlediğini görüyoruz. Çimento, kimyasal maddeler, un, sentetik ve pamuk iplikler ile bisküvi-çikolata da ağırlıklı olarak ihraç edilen diğer ürün grupları oldu.

Bu tablo, her fırsatta dile getirdiğimiz Gaziantep'in Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemini bir kez daha gündeme getiriyor. Tüm iş kollarında işten çıkarmaların yaşandığı, fabrikaların üretime ara verdiği günümüzde Gaziantep'ten yapılan ihracatın artması, bu şehrin önemini daha da artırmakta. İşte tam da bu nedenden dolayı, şu an hazırlanmakta olan yeni teşvik yasa tasarısında mutlaka bu konjonktür dikkate alınmalıdır. Yeni tasarıda her türlü ticaret-sanayi altyapısı gelişmiş, sermaye birikimi ve iş gücü hazır Gaziantep gibi üretim merkezleri sanayi alanında, sanayi altyapısı olmayan bölgeler ise ağırlıklı olarak tarım-hayvancılık ve turizm alanında teşvik kapsamına alınmalıdır.

Başkan Koçer'le yaptığım görüşmede bahsi geçen konulardan Irak Uluslararası Fuarı da bir başarı örneği olarak tanımlanabilir. Bu fuarın artık ülkemizin en modern fuar merkezlerinden birinde gerçekleştirilmesi; birbiri ardına faaliyete giren oteller sayesinde konaklama probleminin ortadan kalkması;  katılan firma sayısının her yıl çoğalması ve son olarak Gaziantep'ten Irak'a yapılan ihracatın fuarın da katkısıyla artması, Irak Uluslararası Fuarı'nın kurumsallaşmasını sağladı. Gaziantep'teki yerel yönetim, oda-borsalar, TOBB, DTM, Irak Ticaret Bakanlığı gibi birinci derece önemli aktörlerin başarılı işbirlikleri sayesinde gerçekleşen fuar etki alanını da giderek artırmaya başladı.

Tüm bu gelişmeler Gaziantepli girişimcilerin zor şartlar altında yazdıkları başarı hikayeleri sonucunda ortaya çıkan, oda-borsa başkanları ve yerel yöneticilerin koordineli çalışmaları sonucunda ivme kazanan geniş kapsamlı çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu başarı hikayesinin devam edebilmesi adına tüm kurumlar üzerine düşeni yapmaya devam etmelidir.