Bu mesajları atlamayın

'Tarife harici abonelikleri' bulunan hat kullanıcıları otomatik yenilenme konusunda gelen sms'i atlarsa almak istemedikleri bir paket için fazladan para ödemek zorunda kalabilirler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) aldığı kararla GSM operatörlerinin sundukları dönemsel hizmetler hakkında tüketiciyi bilgilendirme şartı getirilirken, uzmanlar tüketiciyi bu konuda gelen mesajları mutlaka okuması gerektiği konusunda uyarıyor.

"Enuygun.com" Baş Analisti Betül Sungurlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun (BTK), 2010 sonu aldığı kararla mobil telefon işletmecileri tarafından sunulan dönemsel hizmetler hakkında bir dizi yeni düzenlemeye gittiğini hatırlattı.

BTK'nın yeni kararına göre, 'tarife harici abonelikleri' bulunan hat kullanıcılarının hizmetin dönem bitiminde otomatik yenilenmesinden makul bir süre önce SMS ile uyarıldığını belirten Sungurlu, "Eğer kullanıcılar bu mesajları okumazlarsa, almak istemedikleri bir hizmet paketi için fazladan para ödemek zorunda kalabilirler" dedi.

Düzenlemeye göre mobil işletmecilerin sunduğu "tarife harici abonelikleri" bulunan hat kullanıcısının hizmetin dönem bitiminde yenilenmesinden makul bir süre önce uyarılacağını belirten Sungurlu, "Bu uyarı ücretsiz SMS ile yapılacak. Mesaj içeriğinde ise hizmetin yenileneceği tarih, iptal edilmemesi halinde otomatik yenileme yapılacağı bilgisi, hizmetin ücreti ve iptal işlemi için kullanılabilecek mesaj numarası yer alacak" diye konuştu.

Bilgilendirmenin yalnızca bunlarla da sınırlı kalmayacağını dile getiren Sungurlu, "Aboneden herhangi bir tepki alınmasa bile, söz konusu tarife harici aboneliğin yenilenmesinin ardından yenileme işleminin tamamlandığı ve aboneliğin ücreti konusunda yeni bir mesaj daha gönderilecek. Abone iptal talep etmişse bu kez de iptal işlemini takiben iptalin gerçekleştiğine dair bir bilgilendirme mesajı gönderilecek" dedi.

Mutlaka okuyun

Cep telefonu abonelerinin operatörlerinden gelen mesajları mutlaka okumaları gerektiğine dikkat çeken Betül Sungurlu, mobil iletişimde tarifeler haricinde dönemsel olarak sunulan aboneliklerin de faturaya ek maliyet getirdiğini ifade etti.

Haftalık, aylık ya da yıllık olarak sunulabilen bu tür aboneliklerin bazılarının, iptali talep edilmediği takdirde, süre bitiminde otomatik olarak yenilendiğine işaret eden Sungurlu, "Fatura takibi yapmayan tüketici, yenilemenin farkına varamadığından artık çok da gerekmeyen ya da bir daha hiç kullanmayacağı abonelik için gereksiz yere para ödemiş olabiliyor" şeklinde konuştu.

Sungurlu "Enuygun.com" olarak tüketicinin faydasına olacak her türlü gelişmeyi yakından izlediklerini ve GSM tarifelerinde fiyat karşılaştırma servislerine ilave olarak, aboneye ek maliyet getirebilecek konulara da değindiklerini anlattı.

"Siz siz olun artık operatörünüzden gelen mesajları silmeden önce mutlaka okuyun" diyen Sungurlu, "Okumazsanız eski aboneliğiniz siz yine farkına varmadan yenilenebilir" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir