”Bu mutabakatta yer almak isteyenlere eyvallah”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada 'demokratik açılım' konusunda kararlılıklarını tekrarladı
İSTANBUL - Demokratik açılımın bir milli birlik projesi olduğunu ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu mutabakatta yer almak isteyenlere eyvallah ama yer almak istemeyenler de kusura bakmasınlar. Çünkü biz yolumuza devam etmek zorundayız" dedi.
Erdoğan, Birleşmiş Milletler 64. Genel Kurulu ile Pittsburg'daki G-20 Zirvesine katılmak üzere ABD'ye gitti. erdoğan, hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Erdoğan, demokratik açılım konusundaki soruyu yanıtlarken, şunları söyledi:
"Açılım bir milli birlik projesidir. Milli birlik projesi bir demokratik açılım sürecinde sürdürülmektedir. Bu sürecin içinde başta terör sorunu olmak üzere bunun yanında 5. oturumunun yapıldığ Alevi çalıştayı var, o da ülkemizin sorunlarından biri. Devam etmekte olan Ermenistan'la ilişkiler konusu ki o da sorun alanlarından biri, bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuyla ilgili devam etmekte olan çalışmaları da olumlu bir noktaya taşıma arzusundayız. Bunun yanında Türkiye'nin işsizlik sorunu var. Bunun üzerinde ısrarla duruyoruz. Azınlıkların kendilerine ait sorunları var. Bunların üzerinde duruyoruz. Sorun alanları nelerse bu sorun alanlarının üzerinde bu demokratik açılımla çalışmaları sürdürüp sorun alanlarını en asgari noktaya indirip, milli birlik projemizi çok daha güzel şekilde takdimle milli birliğimizi güçlendirme gayretinde olacağız."
Baykal'a davet
Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşme taleplerine ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:
"Davetiyede bu tür detaylar olmaz, davetiye bizim görüşme talebimiz yer alacaktır ama usulü noktasında bazı ifadeler davetiyenin içerisinde yer alabilir. İçerikle ilgili noktayı kendileriyle oturup konuştuğumuzda belli bir noktaya kadar onları da konuşuruz. Burada asıl olan kendilerinin bu havuza ne katacakları hususudur. Çünkü bu havuzda birleşenleri, oturacağız değerlendirmelerini yapacağız. Bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra TBMM'de de bunu açmak suretiyle ideal bir noktaya bu işi taşımak istiyoruz, taşıyacağız. Gayretimiz bu istikamatte olacaktır. Her zaman söylediğim gibi, bu, AK Parti'nin veya AK Parti iktidarının projesi olarak yansımasın diyoruz. Bu, milli proje olarak, tüm milletin elini taşın altına koyduğu bir proje olarak yansısın istiyoruz ve onun için katılımın çok daha geniş kapsamlı olmasını azru ediyoruz. Arzumuz adeta bir toplumsal mutabakat da olsun istiyoruz. Bu mutabakatın içinde yer almak isteyenlere eyvallah ama yer almak istemeyenler de kusura bakmasınlar. Çünkü biz yolumuza devam etmek zorundayız. Burada bir engel var diye duracak halimiz yok. Biz bu engelleri aşarak arzulanan noktaya gideceğiz. Nitekim yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında da halkımızın ciddi bir kısmının ve çok çok, çıta yüksekte artık, beklentisinin olduğunu görüyoruz."
ABD'de 20 liderle görüşecek
Başbakan Erdoğan, ABD ziyareti sırasında yaklaşık 20 ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla ikili temaslarda bulunmayı amaçladığını söyledi.
BM Genel Kurul görüşmelerinden önce 22 Eylül'de BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un başkanlığında düzenlenen ve günümüzün en önemli sorunları arasında bulunan "İklim Değişikliği" temalı yüksek düzeyli toplantıya katılacağını kaydeden Erdoğan, 23 Eylülde BM 64. Genel Kurulu'nun açılış oturumuna katılacağını, ertesi gün Genel Kurul'da uluslararası gündeme ilişkin konularda Türkiye'nin görüşlerini açıklayan bir konuşma yapacağını bildirdi.
Türkiye'nin bu Genel Kurul'a BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak katılacağını anımsatan Erdoğan, bu çerçevede BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığını yürütmekte olan ABD'nin Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın başkanlığında düzenlenecek, "Nükleer Silahsızlanma ve Yayılmanın Önlenmesi" konulu Güvenlik Konseyi toplantısına da katılarak bir konuşma yapacağını aktardı.
Pitsburg'daki zirveye geçecek
Daha sonra G-20 Zirvesi genel oturumuna katılmak üzere 24-25 Eylülde Pittsburg'da bulunacağını anlatan Başbakan Erdoğan, "Ziyaretim sırasında yaklaşık 20 ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla ikili temaslarda bulunmayı amaçlıyorum" dedi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile de bir araya geleceğini belirten Erdoğan, temaslarında bölgesel sorunlar başta olmak üzere gündemdeki uluslararası konularda muhataplarıyla görüşme fırsatını bulacağını söyledi.
New York'ta bulunacağı süre içerisinde Dışişleri Bakanları Toplantısı'na, Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu Zirvesi'ne ve İslam Konferansı Örgütü'nün kuruluşunun 40. yıl donümü nedeniyle düzenlenecek faaliyete de katılacağını ifade eden Erdoğan, ayrıca, Clinton Küresel Girişimi tarafından düzenlenecek olan "G-20 ve Küresel Sorunlara Etkisi" konulu toplantıya katılarak bir konuşma yapacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, Princeton ve New York üniversitelerinde vereceği konferanslarda da akademik çevreler ve öğrencilerle bir araya gelerek Türk dış politikasını, önceliklerini ve Medeniyetler İttifakı Girişimi hakkındaki görüşlerini açıklama fırsatını bulacağını, ayrıca Balkan-Amerikan Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenecek konferansın açılış resepsiyonuna katılarak burada bir konuşma yapacağını bildirdi.
Ziyareti sırasında diğer yurt dışı gezilerinde olduğu gibi 26 Eylül'de düzenlenecek bir toplantıda Türk vatandaşlarıyla ve iş adamlarıyla bir araya gelme fırsatı bulacağını dile getiren Erdoğan, bunun yanı sıra bir süre önce yaşamını yitiren Ahmet Ertegün'e verilmesi daha önce kararlaştırılan Devlet Nişanı'nı da düzenlenecek bir resepsiyon sırasında eşine sunacağını belirtti.
Erdoğan, temaslarının ardından 26 Eylül'de New York'tan hareket edeceğini ve 27 Eylül'de Türkiye'de olacağını sözlerine ekledi.