Bu ne perhiz, ne lahana turşusu

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye'deki basın tutuklamalarına yeni öğrendiği atasözüyle karşılık verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, her demokratik ülkede medyanın hayati bir rol oynadığını belirterek, "Biz dostuz. Dostlar da birbirini anlamaya çalışır. Bazen dışardan bazı çelişkiler görebilirsiniz. Geçen hafta mükemmel bir deyim öğrendim: Bu ne perhiz, ne lahana turşusu" diye konuştu.

Büyükelçi Ricciardone, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle kahvaltıda bir araya gelerek, çeşitli konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Türkçe yaptığı giriş konuşmasında ABD'nin geçen hafta insan hakları raporunu yayımladığını hatırlatan Ricciardone, basın ve ifade özgürlüğünü desteklediklerini belirterek, "Her demokratik ülkede medyanın rolü hayati önemdedir. Ben sizlerin rolünü çok önemsiyorum. İşinize, enerji ve cesaretle devam ettiğiniz sürece gelecek için hepimiz iyimser olacağız" dedi.

Ricciardone, basın ve ifade özgürlüğünü genel olarak desteklediklerini, bu sözlerin kişisel olaylara ilişkin olmadığını ifade etti.

Büyükelçi Ricciardone, 12 Haziran'da yapılacak seçimler konusunda da tamamen tarafsız olduklarını belirterek, "Ancak Türk demokrasisi hakkında gayet iyimseriz. Seçim sonuçlarını tabii ki kimse kestiremez. Ancak bildiğim tek şey, Türkiye bu seçimlerden daha da güçlenerek çıkacaktır" diye konuştu.

Seçim dolayısıyla yapılacak tartışmaların ilginç olacağını, bütün dünyanın Türkiye'yi seyredeceğini belirten Ricciardone, medyanın rolünü çok önemsediğini, her demokratik ülkede medyanın rolünün çok hayati olduğunu, ifade özgürlüğünün temel bir hak olduğunu kaydetti.

DMD Başkanı Zeynep Gürcanlı'nın kahvaltıya büyükelçinin en çok sevdiği Türk yemeği olan imambayıldı getirtmesine şaşıran Ricciardone, "İmambayıldıya ben de bayılıyorum. Türkiye zaten patlıcan ülkesi, her türlü patlıcana bayılıyorum" dedi.

Geri adım atma ya da kayma yok

Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda sarf ettiği sözlerden hükümet çevresinden gelen tepkiler sonucu geri adım attığına ilişkin yorumların hatırlatılması üzerine Ricciardone, sözlerinde herhangi bir geri adım ya da kayma olmadığını kaydetti.

Ricciardone, ABD Büyükelçisi olarak her açıklamasının ardından acaba bir değişim ya da kayma var mı diye yorumlar yapıldığını belirterek, "İlkelerimiz söz konusu olduğunda geri adım atma ya da kayma yok. Biz basın özgürlüğü de dahil olmak üzere ifade özgürlüğünü şartsız destekliyoruz.

Yabancı bir diplomatın işi de bulunduğu ülkede ne olup bittiğini anlamaya çalışmaktır. Bu nedenle sizin gibi medyadan ya da her kesimden birçok insanla görüşüyoruz, herkesle konuşuyoruz. Çünkü ülkeyi anlamak istiyoruz. Biz dostuz. Dostlar da birbirini anlamaya çalışır. Bazen dışardan bazı çelişkiler görebilirsiniz. Geçen hafta mükemmel bir deyim öğrendim: (Bu ne perhiz, ne lahana turşusu). Bu deyimi çok sevdim."

Ricciardone bu deyimi İngilizceye çevirmeye de çalışarak, bu deyimi çevirmenin çok zor ve çevrilince de anlamsız olduğunu ifade etti. Büyükelçi Ricciardone, "Ve biz de yabancılar olarak aynı bu deyimdeki gibi "Bütün bunlar nedir?" diyoruz, sizin yönelttiğiniz bu soruyu biz de soruyoruz" diye konuştu.

Özgür basın olmadan başarılı olamazlar

Türkiye'de çok sayıda gazeteci içerde iken demokrasinin nasıl güçleneceğinin sorulmasına karşılık Ricciardone, kişisel olaylara ilişkin yorum yapamayacağını çünkü yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, "Hiçbir demokrasi özgür basın olmaksızın başarılı olamaz, bu kadar basit" dedi.

Ricciardone, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde bu konuyu da ele aldıklarını ve konunun önemine ilişkin aynı görüşte olduklarını söyleyerek, Erdoğan'ın kendisine "ifade özgürlüğünün olmadığı bir yerde, demokrasiden bahsetmek mümkün değildir" dediğini aktardı. Başbakan Erdoğan'ın seçilmiş bir lider olduğuna ve en üst düzeyde görev yaptığına dikkat çeken Büyükelçi, aynı mesajları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve diğer hükümet yetkililerinin de tekrarladıklarını bildirdi. Ricciardone, "Dolayısıyla prensipler konusunda aynı fikirdeyiz" dedi.

Her ülkenin, bir yandan kamu düzenini sağlamak, diğer yandan ifade özgürlüğünü sağlamak konusunda kendi dengesini oluşturduğuna, kendi yolunu bulduğuna işaret eden Büyükelçi Ricciardone, ABD'nin bu konuda çok ileri gittiğine, Türkiye'nin de kendi yolunu bulacağını ve bu yolun Batı ve standartların yükseltilmesi yönünde olmasını umduğunu kaydetti. Ricciardone, kahvaltıya katılan basın mensuplarına "Sizler işinizi profesyonellik, enerji ve cesaretle yapmaya devam ettikçe, bugünkü durum ne olursa olsun, gelecek için umut vardır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir