Bu "çamaşır makinesi" bakliyatları temizliyor
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ISPARTA - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfü Öksüz'ün geliştirdiği ve "Plazma Çamaşır Makinesi" adı verilen cihazla hububat ve bakliyat ürünleri iyonlarla sterilize edilip aflatoksin (küf tarafından üretilen zehirli kimyasal madde) salgılamaları engelleniyor.
Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hububat ve bakliyat ürünleri açısından zengin bir ülke olduğunu ancak ürünlerinin 2 ay gibi kısa zamanda küflenebildiğini söyledi.
Bunun ekonomiye olumsuz şekilde yansıdığını ifade eden Öksüz, ürünlerdeki küfleri yok etmek ve raf ömürlerini uzatmak amacıyla 5 yıldan bu yana gıda mühendisliği bölümü öğretim üyeleri ile araştırma yürüttüklerini anlattı.
Çalışmaları sonunda yaptıkları ve "Plazma Çamaşır Makinesi" adını verdikleri cihazla hububat ve bakliyat ürünlerinde oluşan küfü yok edip kullanılabilir hale getirdiklerini belirten Öksüz, "Cihazda yaptığımız işlemle ürünlerdeki küfü yok edip aflatoksin salgılamayı engelliyoruz. Böylece ürünler yeniden ekonomiye kazandırılmış oluyor" dedi.
Cihazın çalışma yöntemi hakkında bilgi veren Öksüz, şunları söyledi:
"Çamaşır makinesine benzeyen cihazın içine koyduğumuz ürünlerdeki küf, argon, nidrojen ve oksijen iyonları ile temas ettirilip yüksek hızın etkisiyle yok ediliyor. İşlem sayesinde aflatoksin salgılanması duruyor. Sistemle yüzde 100 sterilizasyon sağlanıyor. Bu şekilde ürünleri tekrar ekonomiye kazandırmış oluyoruz."
Öksüz, işlemde kimyasal madde kullanılmadığını, dolayısıyla sağlık açısından bir sorun oluşturmadığını vurgulayarak, ürünlerin cihazda 1-2 dakikalık işlemin ardından sterilize edildiğini kaydetti.
İşlemin ardından ürünlerin raf ömrünün birkaç kat arttığına işaret eden Öksüz, "Cihazı Ar-Ge bazında yaptık ancak istenilmesi halinde daha endüstriyel hale getirebiliriz. Küflenen hububat ve diğer ürünlerden oluşan zarar düşünüldüğünde cihazın maliyeti yok denecek kadar az. Gerekli destekler verirse çalışmalarımızı geliştirebiliriz" diye konuştu.
Öksüz, kuru bakliyat veya başka ürünlerin ihracında sterilizasyondan kaynaklı sorunlarla karşılaşılabildiğini, geliştirdikleri cihaz sayesinde bu sorunun da çözülebileceğine dikkati çekti.