Bu seçimler makam yarışı değil, hizmet yolunda bayrak yarışıdır

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, oda ve borsalarda önümüzdeki günlerde seçimlerin olduğunu belirterek, "Elbette her seçim sürecinde rekabet olur, yarış olur ama şunu aklımızdan çıkarmayalım. Oda ve borsalarımızdaki seçimler makam kapma yarışı değil, camiamıza ve ülkemize hizmet yolunda bayrak yarışıdır" dedi.

TOBB 68. Mali Genel Kurulu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasına, rahatsızlığı nedeniyle hastanede olan TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı'ya geçmiş olsun dileyerek başladı. Hisarcıklıoğlu, "Basmacı ağabeyimiz maalesef bugün hastanede oluğu için aramızda değil. Kendisine buradan selam gönderiyorum" dedi.

İşçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü de kutlayan Hisarcıklıoğlu, tüm emekçilere refah, sağlık ve mutluluk diledi.

Bu yıl farklı bir genel kurul yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, kanunen Mayıs ayında yapılması zorunlu olan mali genel kurulu yaptıklarını, ayrıca 81 il ve 160 ilçede oda-borsa seçimlerinin başladığını ifade etti.

Bu yıl oda ve borsalardaki seçimlerde rekor sayıda adayın yarıştığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, hem meslek komitelerinde hem de meclis üyeliklerinde büyük bir rekabetin yaşandığını söyledi.

Bu süreci, camialarına yakışan olgunlukta geçireceklerine inandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Hep birlikte, demokrasinin güzelliğini bir kere daha yaşayacağız. Oda ve borsa seçimlerinin şehirlerimize, camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah ağustos ayında, seçimli genel kurulumuzu, her zamanki gibi en geniş katılımla, en geniş protokolle, büyük bir coşkuyla gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

"Yeri geldi fikir verdik, düşünce verdik, ilham verdik"

Odalar ve borsaların, ülkedeki yerli-yabancı, küçük-büyük, tüm girişimcileri, tüccarları, sanayicileri, turizmcileri ve müteahhitleri temsil etme yetkisine sahip tek teşkilat olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Gururla ifade etmek istiyorum. Sizlerin meydana getirdiği TOBB camiası, özel sektörün birlikten doğan gücü oldu" dedi.

TOBB olarak her zaman birliğe ve bütünlüğe vurgu yaptıklarını, değişim ve dönüşümün öncüleri olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, sorunlara teslim olmadıklarını, olumsuza odaklanmadıklarını ve yakınmadıklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Yeri geldi fikir verdik, düşünce verdik, ilham verdik. Bütün dünyaya bu milletin neler yapabileceğini gösterdik. Bugün artık her alanda, herkesle rekabet eder hale geldik. Son 10 senede milli gelirimiz özel sektör eliyle yüzde 63 büyüdü. Özel sektör olarak bu dönemde 5 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. İhracatımız 4 katına, turizm gelirimiz 3 katına çıktı. Ülkemizi dünyanın 16. büyük ekonomisi yaptık. Tüm bunları sizlerin, özel sektörümüzün inancı, becerisi ve gayretiyle başardık."

"81 ilde işsizlerimize umut olduk, iş olduk, aş olduk"

Ülkedeki en büyük sıkıntı kaynaklarından birinin mesleki eğitim olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Firmalarımız çalıştıracak eleman, insanımızsa iş arıyordu. Ülkemiz tarihinde ilk defa özel sektör, odalarımız ve borsalarımız vasıtasıyla, mesleki eğitimde söz sahibi oldu. Bakanlıklarımızla birlikte başlattığımız UMEM Beceri 10 projesiyle, 81 ilde işsizlerimize umut olduk, iş olduk, aş olduk" diye konuştu.

Şirketlerin ihracatlarına en büyük desteği veren meslek örgütü haline geldiklerini, yurt dışı taşımacılığın yapılabilmesi için 35 milyar dolarlık teminat riski üstlendiklerini, dünyada en çok tır karnesi veren kuruluş olduklarını, gümrük kapılarını modernize ettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Böylece ihracattaki lojistik maliyetlerini sadece 1 yılda 450 milyon lira azalttık. Bu meblağ her yıl cebimizden boşa gidiyordu. Hep birlikte bunun önüne geçtik. Bu çalışmamız Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya başarı örneği gösterildi. Şimdi yine Bakanlığımızın öncülüğünde doğudaki kapılarımızı da teker teker modernize ediyoruz. Çıldır-Aktaş, Dilucu, Kapıköy ve Esendere gümrük kapıları için çalışıyoruz.

Yine sizlerden gelen önemli bir talep, süresi dolan 5084 sayılı Yatırım Teşvik Sisteminin devam etmesiydi. Bu konuda yoğun bir faaliyet yürüttük. İnşallah yakında olumlu haberlerin gelmesini bekliyoruz."

"İmrenilen ülke haline geldik"

Yaptıkları çalışmalara her zaman yenilerini de eklemeleri gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Biz artık asla o eski zihinsel zincirlere teslim olamayız. En iyisi, en güzeli neyse bu ülkede artık o olacak. Eskiden başka ülkelere bakıp imrenirdik, şimdi imrenilen bir ülke haline geldik. Odalarımız ve borsalarımız tüm çevre coğrafyamızda rol model oldu" dedi.

Ahi Evran'ın "doğru ol, sabırlı ol, dayanıklı ol" dediğini, kendilerinin de doğru olduklarını, sabırlı olduklarını ve güçlerini de bu değerlerden alarak dağ gibi dayanıklı olduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Geçmişte Ahilik, Türk iş aleminde örgütlenmeyi başlatmış, bu camiaya yol göstermiş, yön vermişti. Hem Türkiye'ye hem de dünyaya örnek olan bu geleneğimiz sayesinde, bugün OECD tarafından komşu coğrafyamızdaki tüm ülkelere bizim oda ve borsa yapımız örnek gösteriliyor. Yurt dışında ne diyorlar biliyor musunuz? 'Ülkenizde özel sektörün gelişmesini istiyorsanız, sermayenin tabana yayılmasını istiyorsanız, toplumun demokratikleşmesini istiyorsanız, işte örnek orada, Türkiye'dekine benzer bir oda ve borsa yapısı kurun' diyorlar.

Bunu biz söylemiyoruz, dünya söylüyor. İşte Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev bizi davet diyor, tecrübelerimizden faydalanmak için. İslam ülkeleri kendilerini eğitmemizi istiyor, nasıl başardığımızı örnek almak için. Eskiden tüm etkinliğimiz, ülkemiz sınırları içinde kalırdı. Yurt dışına çıkınca kimse bizim farkımızda değildi. Bugün küresel piyasalardaki iş örgütlerinin tamamında söz sahibi olduk. Özel sektörümüzün çıkarlarını tüm dünyada savunan bir camia haline geldik."

"Devletin verdiği görevden kaçılmaz"

Akil insanlar heyetine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz Başbakanımızın daveti üzerine akil insanlar heyeti içinde yer aldık. Kendisi bizlere çok açık olarak şunları ifade etti; 'Vatandaş ne düşünüyor, sorun. Endişeleri, beklentileri nelermiş öğrenin. Sonra bunları bir rapor halinde devletin kurumlarına gönderin. Vatandaşı dinleyin, not alın, bize iletin.' Yani biz nabza göre şerbet vermeye değil, nabız tutmaya gidiyoruz. Çok açık söylüyorum, bizim böyle bir görevden geri durmamız söz konusu olamaz. Bugüne kadar hep ne dedik, 'huzur olmazsa ticaret olmaz. Ticaret olmazsa zenginlik olmaz'. Duruşumuz belli; vatanımızın, milletimizin birlik ve bütünlüğü çerçevesinde, biz bu ülkenin hizmetkarıyız, bu ülke için görev almaya hazırız.

Bu çerçevede devletin verdiği görevden kaçılmaz. Devlet terbiyesi bunu gerektirir. Hele bizim camiamız hiç dışında kalamaz. Zira bugüne kadar ülkemizin her meselesinde biz ön aldık. Her milli meselede bu camianın katkı vermesi istendi. İşte bu itibardır. Bu güçtür. Bu itibar, bu güç, sizlerin bu camiayı getirdiğiniz noktayı gösteriyor. Sizler artık sadece özel sektörün sorunları için değil, Türkiye'nin sorunları için başvurulan insanlarsınız. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum."

"Seçimler makam kapma yarışı değildir"

Önümüzdeki günlerde oda ve borsalarda seçimlerin yapılacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, elbette her seçim sürecinde rekabetin, yarışın olacağını ancak buralardaki seçimlerin makam kapma yarışı olmadığının akıllardan çıkarılmaması gerektiğini ifade etti.

Bunun camialarına ve Türkiye'ye hizmet yolunda bir bayrak yarışı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Makamlar gelip geçicidir. Bizim için esas olan, reel sektöre hizmet etmektir. Baki kalacak bu kubbe altında hoş bir seda bırakmaktır. Şüphesiz ki seçimlerde kazanan da kaybeden de olacaktır. Görevlerini devredecek veya kendi isteğiyle yeniden aday olmayacak arkadaşlarımız olacak. Onlar zor bir dönemde bu büyük sorumluluğu hakkıyla üstlendiler. Kendileriyle birlikte çalışmaktan, mesai arkadaşım olmalarından büyük onur duydum. Allah hepsinden razı olsun" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yarın, bugünden daha zengin olmak istiyorsak, yarın, bugünden daha gelişmiş olmak istiyorsak, daha adil paylaşan, daha özgür, daha demokratik, daha mutlu olmak istiyorsak, birbirimize kenetlenelim. Zira bu seçimler ne ilktir ne de son olacak. Bizi başarıya ulaştıracak esas güç, birlik olmamızdır. İddia ediyorum; Türkiye hak ettiği yere kavuşacak. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri Türkiye olacak. Bunu da hep birlikte başaracağız."

Daha sonra, 10, 20, 30, 35, 40 ve 54 yıllık delegelere plaket verildi.

Genel kurulda, 1 Ocak 2012-31 Aralık 2012 bütçe dönemi harcamaları ve kesin hesabı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2014 dönemi bütçe teklifi ve faaliyet raporu da onaylandı.