Bu sektör kapısına K tabelası asacak

En büyük problemi korsan, taklit ve sahte ürünler olan kırtasiye sektörü, K tabelası uygulamasına geçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Son yıllarda özellikle alışveriş merkezleri, süpermarketler ve pazar yerleri gibi geniş halk kitlelerine hitap eden yerlerde satılan kırtasiye ürünlerinden dolayı sektördeki perakendeci firmalar mağduriyet yaşarken, bu tür yerlerde satılan ürünlerin bir yandan sağlık açısından etkin bir şekilde kontrol edilemediği, diğer taraftan aralarında sahte ve/veya taklit ürünler olabildiği ifade ediliyor. Kırtasiyecilerin bu durumdan zarar görmesinden hareketle Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), “Kırtasiye, kırtasiyeciden alınır” sloganı altında yaklaşık bir yıl süren çalışmaların ardından “Perakendeci Kırtasiyecilik-K* Belgesi” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, isteyen kırtasiye ciler belli eğitim ve denetimlerin ardından K* tabelasını işletme önüne asarak tüke ticiye “sağlıklı, güvenilir ve kaliteli ürünler satıyoruz” mesajını verebilecek. 

Bu eğitim-öğretim yılı öncesi hayata geçirilen proje kapsamında, şu anda bir yandan kırtasiyeciler eğitim alıyor, bir yandan da firmalarda denetim yapılıyor. Bu hafta sonundan itibaren kırtasiyelere K tabelaları asılmasına başlanacak. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da geçen günlerde, yeni eğitim-öğretim yılına başlarken çocukların sağlığı için velilere TSE markalı ürünleri tercih etmeleri çağrısında bulunmuştu. 

TÜKİD Başkanı İzel Rozental, “Perakendeci Kırtasiyecilik-K* Belgesi” projesi ile kırtasiye sektörünün belirli bir standardizasyona ve kurumsal bir yapıya ulaşması, rekabet gücünü artırması, işyerlerinde farkındalık yaratması, sağlıklı ve kaliteli ürünleri tüketiciye ulaştırması, meslekte eğitime önem verilmesi ve meslek etik kurallarının benimsenmesinin hedefl endiğini kaydetti.

k.jpg

"Çocuklarınızın sağlığını tehlikeye atmayın" 

Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 25’inin 0-14 yaş aralığında olduğunu hatırlatan Rozental, birçok Avrupa ülkesinde korsan ve taklit kırtasiye ürünlerine karşı önemli adımlar atıldığını, ailelerin yüksek bilince sahip olduğu birçok ülke ile kıyaslandığında Türkiye’nin, korsan ürün konusunda başı çektiğini söyledi. Rozental, sektör olarak önceliklerinin çocuk ve gençlerin sağlığa zararsız ürünlerle buluşması olduğunu vurgularken, özellikle kanserojen ürünlerin büyük tehlike arz ettiğine dikkati çekti. “Merdivenaltı ürün şeklinde tabir edilen korsan malzemeler silgiden mataraya, kalemden çantaya kadar oldukça geniş bir yelpazede tehlike saçıyor” diyen Rozental, velilere, “Lütfen gözünüzden bile sakındığınız çocuklarınızın sağlığını tehlikeye atmayın. Kırtasiyeyi kırtasiyeciden alın. Sertifikalı, üzerinde etiket bilgileri bulunan ürünleri tercih edin” çağrısında bulundu. 

12 ay boyunca mağzasında stok tutan ve tam satış yapacağı dönemde karpuz tezgahlarında korsan ürün satanlarla karşı karşıya kalan esnafın durumunun ayrı bir konu olduğunu ifade eden Rozental, TÜKİD kayıtlarında yaklaşık 8 bin kırtasiye esnafının datasının bulunduğuna işaret etti.

Öğrenci başına kırtasiye harcaması

Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı İzel Rozental, kırtasiye alışverişinde, ilk hedefin “ucuza getirilmesi” olmaması gerektiğini belirterek, markası, ambalajı, kimliği, üreticisi ve ithalatçısı belli olan ürünlerin alınmasını tavsiye etti. Rozental’in verdiği bilgiye göre, öğrenci başına yıllık kırtasiye harcaması şöyle: 
İlkokul: 
• Özel okul: 750–1.000 TL 
• Devlet okulu: 200–300 TL 
Ortaokul: 
• Özel okul:300–500 TL 
• Devlet okulu:150 –300 TL 
Lise: 
• Özel okul: 150–300 TL 
• Devlet okulu: 100–200 TL

K belgesine sahip olmak için ne yapmak gerekiyor?

Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı İzel Rozental, K belgesine sahip olmak için perakendeci kırtasiyecinin öncelikle TÜKİD’e başvurması, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından online olarak verilen eğitimlerden geçerek Eğitimli Kırtasiyeci Sertifikası’na sahip olması, bağımsız bir denetim ve gözetim firması olan SGS TÜRKİYE tarafından yapılacak denetimlerde işyerinin başarılı olması ve Denetimli Kırtasiyeci Sertifikası alması gerektiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir