Bu yıl düğün sezonu hareketli geçecek

İstanbul'da, yaz mevsimi için neredeyse tüm düğün salonları rezerve edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul'da bu yıl ilkbahar sonu ve yaz mevsiminde dünyaevine girmek isteyen çiftler için 600 bin kişi kapasiteli bin 500 düğün salonu hizmet verecek. 

Mutlu günlerinde aksilik yaşamak istemeyen çiftler, aylar öncesinden düğün salonlarını kiraladı. Bu dönem yoğunluk nedeniyle neredeyse düğün salonlarında yer kalmadı. 

Salon sahipleri de düğün sezonunda daha iyi hizmet verebilmek için personelini eğitiyor. 

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmeleri Esnaf Odası (İSTDO), bin 500 garsona eğitim verdi. 

Çiftler için yaklaşık 600 bin kişi kapasiteli bin 500 düğün salonu hizmet verecek. 

Düğün salonlarının kiralanmasında, davetli sayısı, ikramlar ve mekanın özelliği gibi unsurlar fiyatları etkiliyor. 

Salonlar, çiftlerin beklentilerine göre, 2 bin 500-25 bin lira arasında fiyatlarla kiralanabiliyor. 

"Düğün salonları çok gelişti" 

İSTDO Başkanı Ümit Yaşar Demir, düğünün artık Türkiye'de bir sektör haline geldiğini, buna kendilerinin de çok ciddi katkılarının olduğunu söyledi. 

Düğün sektörünün sadece düğün salonlarını değil, beyaz eşya, balayı, çiçek ve kuaför gibi geniş bir alanı etkilediğini, bu sektördeki işletmelerin de düğün günlerine göre kendilerini ayarladığını aktaran Demir, şöyle devam etti: 

"Düğün salonların sektörün lokomotifi. Son yıllarda çok gelişti. Biz artık düğün mekanları sahipleri olarak büyük otellerin balo salonları gibi güzel yerler yaptık. İşlerimiz de bu sayede arttı. Ülkemizde evlenecek genç nüfusun çok olmasından dolayı bu mekanlara ihtiyaç fazla. Biz de bu pazarda müşterilerimizi kaybetmemek için hizmet kalitemizi çok yükselttik. Çiftlerin beklentilerine cevap verecek nitelikte olmamız gerekiyor. Bu nedenle üyelerimiz salonlarını bu doğrultuda yeniledi ve geliştirdi. Böylece son yıllarda işlerimizde bir iyileşme oldu."  

"Hemen hemen tüm mekanlar doldu" 

Demir, insanların hayatında düğünlerin çok önemli olduğunu anımsattı. 

Çiftler ve ailelerinin düğünden aylar önce hazırlık yapmaya başladığını belirten Demir, şunları anlattı: 

"Mayıs başından sezonun sonuna kadar hemen hemen tüm mekanlar dolu. Boş yer bulmak biraz sıkıntılı. Dini bayramlarla birleşecek tatiller de biraz sıkıntı olacak. Çünkü yaz sezonu bir bakıma ikiye bölündü ancak biz işletme sahipleri olarak hiçbir çiftimizin mekansız kalmaması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. İnşallah hiç bir çiftimiz mekan sıkıntısı çekmeyecek. Evlenecek çiftlerimizin ve davetlilerinin bu özel günlerinde en iyi hizmeti alabilmesi için oda olarak bin 500 garsona eğitim verdik, vermeye de devam edeceğiz. Amacımız, tüm müşterilerimizin üst düzeyde hizmet alabilmesidir." 

Demir, dini bayramlar arasında düğün yapmanın kötü olduğu efsanesinin de son bulduğunu, şu anda iki bayram arasında tüm salonların rezervasyonlarının dolduğunu vurguladı. 

"Devlet, evlenen çiftlere salon yardımı yapsın" 

Demir, devletin evlenen çiftlere destek vermesini istedi. 

Çiftlerin bu özel günlerini en iyi şekilde geçirebilmek için desteğe ihtiyacı olduğunu aktaran Demir, şunları kaydetti: 

"Salon fiyatları konusunda vatandaşlara yardım etmeye çalışıyoruz ancak imkanlarımız kısıtlı. Çünkü bu noktada elimizden fazla bir şey gelmiyor. Salonlardan çok yüksek vergi alınıyor. Bu da çiftlere yansıyor. Evlenen çiftler yüzde 18 KDV ödemek zorundalar. Oysa evlenen çiftlere destek vermek bizim geleneklerimizde var. Bu nedenle vergi indirimi yapılması gerekir. KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi ile çiftlerimize yüzde 10'luk yardım yapılmış olur. Devletimizin de çiftlere birer takı takmış sayılır. Bunu devlet büyüklerimize duyurmak istiyorum."  

Demir, kır düğünlerinin de sektöre canlılık kattığını ancak çiftlerin planlama yaparken hava durumuna dikkat etmesi gerektiğine dikkati çekti.  

Ruhsatsız salonlarda düğün yapılmamasını öneren Demir, çiftlerin en mutlu günlerinde sorun yaşamasını istemediklerini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir