”Bugün olduğu gibi yarın da önceliğimiz gıda olacak”

Yıldız Holding 2015 stratejisini, "Türkiye pazarında gelecek vadeden kategoriler oluşturulmasında dünyanın saygın şirketleriyle ortaklıklar kurmak" olarak belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yıldız Holding Yatırımlar ve İş Geliştirme Grup Başkanı Zeki Sözen, bugün olduğu gibi yarın da önceliklerinin gıda olacağını belirterek, "Ama gıda dışında da yaptığımız işleri en iyi şekilde yapma konusunda titiz davranıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sözen yazılı açıklamasında, holdingin 2015 stratejisini, "Türkiye pazarında gelecek vadeden kategoriler oluşturulmasında dünyanın saygın şirketleriyle ortaklıklar kurmak" olarak belirtti.

Uluslararası şirketlerle yatırım kararı alırken iki kritere önem verdiklerini ifade eden Sözen, alanında uzman global şirketlerle işbirliği kurmanın, yatırımın büyüme stratejilerine uygun olması ve finansal kriterlerin önemli olduğunu vurguladı.

Holdingin stratejik öncelikleri konusunda ise Sözen, şunları kaydetti:

"Dünya çok hızlı değişiyor. Üretkenliği ve verimliliği geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak kritik öneme sahip. İç pazarda sağlıklı bir büyüme çizgisindeyiz. Bu trendi uluslararası pazarda da büyüyerek güçlü bir modelle pekiştirmek istiyoruz. Önceliğimiz her zaman gıda. Bugün olduğu gibi yarın da önceliğimiz gıda olacak. Ama gıda dışında da yaptığımız işleri en iyi şekilde yapma konusunda titiz davranıyoruz."

Sözen, Türkiye'deki sakız pazarının 350 milyon dolar civarında olduğunun ve mutlaka dünya pazarlarında da olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Bu konuda Avrupa'nın en iyilerinden biriyle ortaklık kurduklarını anımsatan Sözen, bundan sonra Türkiye'den ihraç edilecek bütün ürünlerde "Türk Malı" yazacağını, Gumlink'in Avrupa'daki pazarından yola çıkarak 200 milyon dolarlık ihracat öngördüklerini bildirdi.

Baharatın da geleceği çok parlak bir alan olduğunu ifade eden Sözen, bu alanda McCormick ile ortaklığın en doğrusu olacağına karar verdiklerini, işe başlamak için Rekabet Kurulu kararını beklediklerini belirtti.

Sözen, şöyle devam etti:

"McCormick ile kuracağımız ortak şirket sadece Türkiye'de değil ihracatta da söz sahibi olacak. Yıldız Holding'de her şirket bağımsız hareket eder. Baharat merdivenaltı üretimin çok yüksek olduğu, çok zor bir pazar. Ama bizim gibi satış ve dağıtım ağı çok güçlü bir topluluk için önemli bir potansiyel olarak görüyoruz. Paketli baharat pazarında yeni bir dönem açılıyor. Meyve suyu da çok önemli ve büyüyen bir kategori. Türkiye belirli meyve gruplarında çok iyi bir üretici. Portakal gibi bazı ürünlerde ciddi üretici ama mango gibi bazı ürünlerde de ciddi ihracatçı. Burada da tek başımıza standardı sağlamak oldukça meşakkatliydi. Eckes Granini ile imza attık. Ortağımızla 5 yıl içerisinde pazarda ikincilik hedefliyoruz. Bu ortaklık Avrupa'nın en büyüğü ile yapıldı. İleride Türk tarımına da önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. İlk etapta meyve konsantresi konusunda bir tesis yapma kararımız bulunmuyor. Ama ileride olması kuvvetle muhtemel."

Bu konularda ilginizi çekebilir