Bülent Arınç 'İstifa etti' iddialarını yalanlamadı

Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalar yapan Bülent Arınç, Ahmet Sever’in yeni kitabında yer alan “Arınç istifa etti, Abdullah Gül ikna etti ve engelledi” ifadelerini yalanlamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakanlık Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Arınç, 7 Haziran milletvekili seçiminin ardından, Bakanlar Kurulu’nun ilk toplantısını yaptığını belirterek, anayasal süreçler tamamlanıncaya kadar da hükümetin görevine devam edeceğini ifade etti.
Anayasal süreç içerisinde, Meclis Başkanlığı seçiminin yapılacağını ve yeni hükümet kurma çalışmalarının da süratle devam edeceğini anlatan Bülent Arınç, “Umarız hükümet kurma çalışmaları başarıyla sonuçlanır ve ülkemiz yeni bir dönemde yeni bir hükümetle yoluna devam eder. Sonuçların ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Arınç’a, gazeteciler tarafından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başdanışmanı Ahmet Sever’in kitabındaki iddialar soruldu. Kitabı okumadığını söyleyen Arınç, “Ama gazetelerde kitaptan bazı alıntıları görüyorum. Yazılanlarla ilgili olarak belki taraflara sormak gerekir” dedi. Yine kitapta yer alan, “Arınç istifa etti, Abdullah Gül ikna etti ve engelledi” iddiası sorulan Bülent Arınç, bu soruya kitabı okuduktan sonra yanıt vereceğini söyledi.

Sığnmacılar konusu

Bir gazetecinin, “Tel Abyad’ın YPG’nin eline geçtiği bilgisi var. Göç dalgası halinde ne yapılacak?” sorusu üzerine Arınç, şunları söyledi: “İnsani olarak bu çok istediğimiz bir durum olmaz. Ama aman dileyene biz kapımızı kapatamayız. Kapılarımızı açmak zorunda kaldık ve bugün 1 milyon 600 bin sığınmacı Türkiye’de. Daha sonra Kobani’den gelen 200 bin kişiye kapılarımızı açtık. Kobani’den IŞİD’in çekilmesiyle bu kişiler yeniden Kobani’ye dönmüşlerdir. Bir sınır ve bir rakam koymak mümkün değil. Bu savaş devam ettiği sürece Türkiye, geçtiğimiz günlerde yine 16-17 bin kişiyi kabul etti. Bu sürdürülebilir bir şey değildir. Bu konuda dış politika atağına geçmemizin nedeni de budur.”

Buğday alım fiyatı ton başına 862 lira

Bakanlar Kurulu’nun, 2015 yılı buğday alım fiyatını da belirlediğini açıklayan Bülent Arınç, “Özellikle çiftçimizi, tarım kesimiyle ilgilenenleri yakından alakadar ediyor. Bu hububat rekoltesi ve bu yıl buğdaya verilecek müdahale, yani desteklerle ilgili olarak çiftçimizin eline geçecek miktarın açıklanmasına yönelik bir çalışmaydı. Herkesin bunu beklediğini özellikle düşünüyorum” diye konuştu.

Arınç, bu yıl için Anadolu kırmızı sert buğdayın müdahale alım fiyatının, 2015 yılı ürünü için ton başına 862 Türk Lirası olarak belirlendiğini söyledi. bilgisini paylaşan Bülent Arınç, şöyle devam etti: “Bu yüksek bir rakamdır. Şimdiden çiftçilerimize, özellikle hububat ekimi yapan çiftçilerimiz için çok hayırlı çok yüksek bir sonuç olduğunu biliyor ve onlara başarılar diliyoruz. Hayırlı olmasını diliyoruz. En son 2013 yılında belirlenmiş olan müdahale alım fiyatı ton başına 720 liraydı. Buna göre yüzde 20’lik bir artış söz konusudur. Ama bu artışa ayrıca ton başına verilen 50 lira prim mazot primi gübre tohum ve diğer destekler de dahil değildir. Ton başına yaklaşık 127 lira olan bu destekleri 862 liraya ilave ettiğimizde Anadolu kırmızı sert buğdayı için ton başına çiftçimiz 989 Türk Lirası gelir elde etmiş olacaktır.”

Arpa, makarnalık buğday gibi ürünlerdeki artışların da her yıl uygulanan pariteye göre değerlendirileceğini belirten Arınç, bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklamanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yapılacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir