Bulgar TIR'ına misilleme gelebilir
Geçişlerde Türk TIR'larından 83 euro alan Bulgaristan'la çözüm sağlanamazsa misilleme yapılacak
ANKARA - Ulaştırma Bakanlığına bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, Bulgaristan'ın Türk tırlarına tek geçişten 83 euro ücretli geçiş uygulaması konusunda, Türkiye'nin milli mevzuatına uygun olarak Bulgar tırlarından geçiş ücreti almasının gündeme gelebileceğini söyledi.
Bakanlıkta basın toplantısı düzenleyen Aydın, Türkiye'nin 57 ülke ile karayolu taşımacılık anlaşması bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin ticaretinin yüzde 60'ının AB üyesi ülkelerle gerçekleştiğini anlatan Aydın, 2007 yılında AB ülkelerine yönelik 380 bin sefer tır taşıması yapıldığını ifade etti.
AB ülkelerine yapılan seferlerin büyük bölümünün Bulgaristan üzerinden gerçekleştiğini anlatan Aydın, Bulgaristan ile kara taşımacılığına ilişkin 1977 ve 1979'da imzalanan iki anlaşma bulunduğunu, Bulgaristan'ın AB'ye üye olmasının ardından 2007 yılı başında anlaşmalardan birini iptal ettiğini anlattı.
Bulgaristan'ın 1 Temmuz 2007'den itibaren bu ülkeden transit geçen tırlardan "geçiş izni belgesi" almaya başladığını ifade eden Aydın, "Bulgaristan 1 Temmuz 2008'den itibaren tek taraflı olarak ve önceden bildirimde bulunmaksızın transit geçişlerden araç başına tek yönde 83 euro giriş ücreti almaya başladı. Aynı ücreti araç dönerken de alıyor. Transit geçen tırlar Bulgaristan'a toplamda 166 euro ödemek zorunda kaldılar" dedi.
Çözülemezse misilleme yolda
Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde konuya ilişkin girişimlerde bulunulduğunu ancak herhangi bir netice alınamadığını belirten Aydın, karşılıklı mutabakatla ortak çözüm bulunamazsa Türkiye'nin gerekli tedbirleri alacağını ifade etti.
Bulgaristan'ın bu uygulamasının Türk taşımacılık firmalarına yıllık 250 bin seferde 41,5 milyon euro ek maliyet getirdiğini kaydeden Aydın, Bulgaristan'ın uygulamaya devam etmesi halinde Türkiye'nin alacağı önlemleri şöyle anlattı:
"1 Eylülden itibaren, bazı taşımacılar tarafından yarı römorkun sınırın hemen ötesine bırakılarak, başka bir yarı römork ile geri dönülmesi şeklindeki taşıma biçimi sonlandırılacaktır. Bulgar taşımacılarının Türkiye'ye yönelik yoğun kullandığı konvansiyonel (yeşil olmayan) taşıtların Türkiye'ye girişine müsaade edilmeyecektir. Taşımaların amacına uygun olarak ve ibraz edilen belge türüne göre gerçekleşmesi için yeni ve etkin denetim teknikleri oluşturulacaktır.
Bulgar tarafıyla ortak ve karşılıklı kabul edilebilir çözüm beklentimiz devam ediyor. Bunun sağlanmaması halinde ikili taşımalar da dahil olmak üzere tüm taşımalardan milli mevzuatımızda öngörülen miktarda geçiş ücreti alınması konusu gündeme gelebilecektir."