Bulgaristan'ın işbirliğine ihtiyacı yokmuş

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE'DEN / Ümit ÖZEL

umit.ozel@dunya.com

Geçtiğimiz hafta Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Bulgaristan'ın Burgaz Ticaret Odası'nın Avrupa Birliği ortak projesi olan "Türkiye-Bulgaristan Bölgesel Ekonomik Bütünleşme" toplantısı, ne yazık ki beklenen ilgiyi göremedi.

ETSO Başkanı Ümit Mıhlayanlar, Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ve 40 işadamından oluşan heyet, geçtiğimiz hafta Bulgaristan'ın turizm potansiyeli yüksek olan kenti Burgaz'a toplantı ve işbirlikleri yapabilmek için gitti. Toplantıya katılması beklenen Burgaz Ticaret Odası Başkanı, hasta olduğunu beyan ederek toplantıda yer almadı. Toplantıda oda yöneticilerinden de hiç kimse yoktu. Türkiye'den giden heyet maalesef sadece sekreter bazında karşılandı. Burgaz Ticaret Odası adına da konuşmaları sekreterler yaptı. Bu durumun sebebinin geçtiğimiz şubat ayında Burgaz Belediyesi'nin sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmesi olduğu akıllara geldi. Bu tasarı sonrası dönemin Edirne Valisi Nusret Miroğlu bütün ilişkileri askıya almıştı.

Ancak AB projesini ETSO yaptığı için tamamlanması da gerekiyordu. Çünkü sorumluluğu ETSO'ya aitti. Bulgarlar'ın askıya alınan ilişkilere misilleme yaptığı da toplantıda akıllara gelen diğer bir konuydu. Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen bu durumu anlayınca, hemen salonu terk etti. Bir tepki de ETSO Başkanı Ümit Mıhlayanlar'dan geldi. Başkan konuşmasını kısa ve öz cümlelerle yaptı; "İşbirliği için önce dost olmak gerekir" diyerek bitirdi. Toplantının ikinci kısmı da Ümit Mıhlayanlar'ın isteği ile iptal edildi. Toplantı sonrası görüştüğüm Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Sefa Yüceer de ilişkilerin soğuk olduğunu söyledi. Bu soğukluğun yansımasının da toplantı da görüldüğünü ifade etti.

Bulgaristan her fırsatta Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek istediğini dile getiriyordu. Bu toplantıda görülen o ki Bulgarlar'ın ticari ilişkilere ihtiyacı yokmuş. Ama unuttukları bir şeyler var. O unuttuklarını da Türk iş dünyası gerektiği zaman açık bir şekilde hatırlatır.