Bunu da yaptılar!. Herkese hat açmışlar..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Kendilerinin haberi olmadan adlarına açılmış telefon hatları ve yüksek miktarda borç nedeniyle kişilerin savcılığa yaptığı suç duyuruları arttı.
 
Karamanlı'da bir kişi kendisinin haberi olmadan adına 10 cep telefonu hattı alındığı, bunlardan birinin bin 148 liralık borcu nedeniyle hakkında icra takibi başlatıldığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 
İlçede esnaflık yapan Enver Özgen'e yaklaşık 10 ay önce bir GSM şirketi  tarafından telefonla hattının borcu olduğu ve ödememesi halinde icra takibi  başlatılacağı bildirildi. Söz konusu hattın kendisine ait olmadığını ileri süren  ve araştırma yapan Özgen, adına Burdur il merkezindeki bir iş yerinden  kendisinden habersiz 10 cep telefonu hattı alındığını belirledi.
 
GSM şirketine başvurarak hatların bilgisi dışında alındığını ve  kullanmadığını, dolayısıyla borcun kendisine ait olmadığını savunan Özgen, buna  rağmen şirketin bir faturalı hattan kaynaklanan borcu tahsil etmek için icra  takibi başlatması üzerine Tefenni Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak suç  duyurusunda bulundu. Bunun üzerine savcılık, şirketten söz konusu hatların hangi  işletmeden verildiği ve yapılan sözleşmelerin istenmesine karar verdi.
 
Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürdürülüyor.
 
"Bugüne kadar ne kimliğimi ne de ehliyetimi kaybettim"
 
Enver Özgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine yaklaşık 10 ay  önce GSM şirketi tarafından bir cep telefonu hattının 515 lira borcu olduğunun  bildirildiğini söyledi.
 
Belirtilen cep telefonu hattını kullanmadığı için söz konusu firmanın  bayisine gittiğini ve bilgi aldığını anlatan Özgen, "Yapılan araştırmada bu  operatörden adıma bugüne kadar 14 cep telefonu hattı alındığını öğrendim. Ben, daha önce aynı operatörden 4 hat almış, ancak bunlardan 2'sini daha sonra iptal etmiştim. 2'sini ise kullanmaya devam ediyorum. Ancak diğer 10 hatla ilgili  hiçbir bilgim yok. Bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundum" dedi.
 
Savcılıkta işlemin devam etmesine rağmen GSM şirketi tarafından kendisine icra tebligatı gönderildiğini ve borcun ödenmesinin istendiğini kaydeden Özgen,  "Bugüne kadar ne kimliğimi ne de ehliyetimi kaybettim. Hiç kredi kartı  kullanmadım, internet kullanmasını da bilmem. Sosyal paylaşım sitelerine üyeliğim yok. Ama nasıl olduysa kimlik bilgilerim birileri tarafından ele geçirilip,  imzalar atılarak adıma 10 adet hat açılmış. GSM operatörü benden, aradan geçen  süreçte bin 148 lirayı bulan borcu ödememi istiyor" diye konuştu.
 
Özgen, adına açılan kontörlü hatlardan 8'inin daha önce iptal edildiğini,  birini de kendisinin iptal ettirdiğini anlatarak, borcu olan hattın da önce  kontörlü olduğunu, daha sonra faturalıya çevrildiğinin anlaşıldığını ifade etti.
 
Şirket yetkililerinden hattın faturasının İstanbul'daki bir adrese gönderildiğini öğrendiğini bildiren Özgen, "Hayatım boyunca İstanbul'a gitmedim. Söylenen adresi de bilmiyorum. Mağdur oldum. Ama maddi sıkıntılar nedeniyle avukat tutamadım. Konuyla ilgili başıma daha neler geleceğini bilememenin verdiği  sıkıntıdan dolayı zor günler geçiriyorum" dedi.
 
Enver Özgen, cep telefonu hatlarının çok kolay alındığını ifade ederek,  şunları söyledi:
 
"Şirket yetkilileriyle yaptığım görüşmede vatandaşlık numaramdan anne kızlık soyadına kadar tüm bilgilerin benim olduğunu öğrendim. Yani isim benzerliği söz konusu olamaz. Ama tüm bu bilgilere nasıl ulaşıldığını anlamakta zorluk çekiyorum. Telefon hatlarını açmak bu kadar kolay olmamalı."
 
Savcılık tarafından işlem başlatıldığı için tüketici haklarını savunan  herhangi bir kuruluşa başvurmadığını dile getiren Özgen, "Olayın seyrine göre tüketici hakem heyetine başvurmayı değerlendireceğim. Savcılık veya tüketici  kuruluşlarından, ben ve benim gibi sıkıntılar yaşayan vatandaşlarımız için örnek  teşkil edebilecek bir karar çıkması bu tür sorunların önüne geçecektir" diye konuştu.
 
Özgen, savcılığın GSM operatöründen sözleşmelerin aslını istediğini,  sözleşmelerdeki imzanın kendi imzası ile karşılaştırılacağını kaydetti.
 
GSM operatörünün Burdur ve Isparta bölge sorumlusu Abdullah Ünal da bir kişinin ancak yetkili bayiye gerçek kimliği ile müracaat etmesi halinde cep  telefonu hattı alabileceğini söyledi.
 
Önü ve arkası imzalanmış 2 nüshadan oluşan sözleşme ve diğer evrakların ibraz edilmesiyle hattın açılmasına onay verdiklerini bildiren Ünal, "Şirketimizde bulunan aktivasyon görevlileri evrakları inceler ve kimliğin ön  yüzüne telefon numarasını yazarak 'başka bir işlemde kullanılamaz' ibareli kaşeyi  vurur. Ayrıca sözleşmede, hattı açan yetkilinin adı, soyadı ve kimlik numarası  mutlaka yazılır. Yani sorumluluk o kişide olur" diye konuştu.
 
Ünal, Enver Özgen'in şikayetiyle ilgili konunun ise nasıl gerçekleştiğini  bilmediğini kaydetti.