Burgan sermaye artıracak, gıda ve sigorta yatırımı arayacak

2012 yılı sonunda EuroBank Tekfen’i satın alarak Türkiye pazarına giren Burgan Bank, yatırımlarını genişletmeye hazırlanıyor. Grubun bankacılıktaki büyümesini Türkiye iştiraki sırtlanırken, sermaye artırımı planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ

KUVEYT - Burgan Bank, Türkiye pazarını sevdi, yatırımlarını artırmaya hazırlanıyor. Kuveytli KIPCO grubu bir yandan Burgan Bank Türkiye’nin sermayesini artırmaya hazırlanırken diğer yandan da gıda ve sigorta sektörlerinde yatırım araştırması yapıyor. 

Burgan Bank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten ve Burgan Bank Türkiye Genel Müdürü Murat Dinç’in katılımıyla, bankanın Kuveyt’teki genel merkezinde grubun tepe yönetimi gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Grubun bankacılıktaki büyümesinin Türkiye’den geleceğini bildiren Burgan Bank CEO’su Eduardo Eguren, “Geçen yıl bankacılıkta 900 milyon doların üzerinde kar açıkladık. Bu yıl Türkiye’nin katkısıyla 1 milyar doları yakalayacağız. Türkiye birimimiz beklediğimiz ölçüde büyümeye devam ederse sermaye eklemek zorunda kalacağız. Türkiye MENA bölgesinde her ülkeden daha fazla iş hacmine sahip. Dolayısıyla bu bölgede büyümek istiyorsak Türkiye’yi pas geçemeyiz” dedi. 

Sigorta şirketi satın alabilir 

Grubun Türkiye’de sigorta pazarını araştırdığını kaydeden Eduardo Eguren, “Biz Türkiye kolumuza bu işi yap diyemeyiz, kararı onlar verecektir. KIPCO olarak zaten sigorta girişimimiz var. Basel III kriterlerinin getirdiği sermaye yeterlilikleri nedeniyle Türkiye’de sigorta yükleniciliği yapamayız ama sigorta dağıtımı yapabiliriz” diye konuştu. 

Türkiye'de faizler düşer regülatörlerden memnunuz 

Gazetecilerin Türkiye gündemine yönelik sorularını da yanıtlayan Eguren, “Türkiye’nin bölgenin en profesyonel regülatörlerinden birine sahip , yatırımcıyı cesaretlendiriyorlar. Türkiye pazarına girerken Kuveyt otoriteleri bizi Türkiye’den daha fazla zorladı. Türkiye’de bir otoriteye gittiğinizde sizi dinliyorlar” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki faiz dalgalanmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eduardo Eguren, “Yabancı yatırımcı için faizde önemli olan dengedir. Türkiye yabancı yatırımı çekmek için faizleri yüksek tutuyor ama bölgedeki pek çok ülkede olduğu gibi faizler düşecektir. Serbest piyasa ekonomisi yapacaksanız bir parça volatiliteye de katlanacaksınız. Türkiye’de hedge maliyetlerinin yüksek olması sorun ancak ülke için riskler ekonomik olmaktan çok jeopolitik. Türkiye için büyük tehdit görmüyoruz en nihayetinde Türkiye bölgede dengeleyici olacaktır” dedi. 

Irak’ta herkes kaçarken biz para kazandık 

Faaliyet gösterdikleri bölgede en büyük ya da en zengin olmanın değil, değişime ayak uydurabilmek önemli olduğunun altını çizen Eduardo Eguren, “Bölgede bir kriz çıkarsa para için Merkez Bankası’na koşmayız. Bu şekilde banka yönetilmez. Grubumuzun likidite oranı yüzde 30’lar düzeyinde bulunuyor. Son 3 yılda her bir çeyrekte ortalama yüzde 5,7 büyüdük. 2012’den bu yana gelirimizi 2 katına çıkardık” dedi. Ortadoğu’nun bütün zorlu bölgelerinde iş yaptıklarını anlatan Eguran, “Irak’ta, Cezayir’de, Filistin’de, Ürdün’de, Tunus’ta varız. Bu nedenle bu bölge ile çalışmak isteyen bütün bankalar bize geliyor. Irak’ın geleceği belirsiz ama herkes kaçarken biz kalıp iş yapıyoruz, kar ediyoruz. Bölgenin data merkezini Ürdün’de tutuyoruz. Böylece riskten de korunmuş oluyoruz” diye konuştu. 

İran’da bankacılık için tozun inmesini bekleyeceğiz 

İran ile Batı dünyasının arasını açan nükleer enerji araştırmaları konusunda anlaşma sağlanmasıyla bölgedeki dengeler yeniden kuruluyor. Uzun yıllardır dış ticaretini dolaylı yollardan sürdürmeye çalışan İran, bankacılık yatırımı için ciddi bir potansiyel barındırıyor. İran’ın bölgede daha sağlam ilişkiler geliştirmesinin herkes için iyi olacağını bildiren Eduardo Eguren, “İran’a yatırımı konuşmak için henüz erken. İlk olarak kalkan tozun nasıl ineceğini görmek istiyoruz. Şu an pervasızca İran’a gitmemiz için bir neden yok” diye konuştu.

Bankadan sonra gözü gıdada 

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın en büyük holdingleri arasında yer alan KIPCO Holding, Türkiye’ye iki yıl önce Burgan Bank ile giriş yaptıktan sonra şimdi de gıda alanında fırsatları kollamaya başladı. KIPCO’nun petrokimya iştiraki Qurain şirketinin Başkan Yardımcısı ve CEO’su Sadun Ali, yatırımlarda uygun ortam, hammaddeye yakınlık ve şirket karlılığına baktıklarını ve Türkiye’de gıdada domates salçası, süt ürünleri ambalajında uygun fırsat gördüklerinde değerlendirebileceklerini söyledi. Aynı zamanda Burgan Bank Kuveyt ve Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi olan Sadun Ali,“Türkiye’yi bir çeşitlendirme bölümü olarak kullanabiliriz. Gıda alanında herhangi bir fırsat olursa değerlendirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Dinç: Türkiye’ye maraton koşmaya geldik

Burgan Bank Türkiye Genel Müdürü Murat Dinç, 5 yıl içinde 100 şubeli bir banka olmayı hedeflediklerini belirterek “Türkiye’ye maraton koşmaya geldik” dedi. 2012 yılı sonunda Kuveytli Burgan Bank, EuroBank Tekfen’i satın alarak Türkiye’ye girmişti. Müşterilerin üç büyük bankasından biri olmak istediklerinin altını çizen Murat Dinç, “Pazar payı peşinde değiliz. Uzun vadeli müşteri ilişkisi kurmak istiyoruz. Burgan Bank Türkiye’ye 100 metre değil, maraton koşmaya geldi. Sürekli ve karlı bir büyüme hedefliyoruz. Türkiye'de proje finansmanlarında adımızdan söz ediliyor. Küçük bir banka olmamıza rağmen büyük işler yapıyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir