Bursa, 2014'te UNESCO'nun listesine girmek için atakta

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması yönündeki çalışmaları kapsamında hazırlanan adaylık dosyası UNESCO'ya gönderildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
 
Esra ÖZARFAT
 
BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla Bursa; Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü tarihi alanları ile Türkiye'nin 2014 yılı için "UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne aday oldu. Son şekli verilen adaylık dosyası "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" ismi ile UNESCO'ya gönderildi. Kültür Bakanlığı'na 30 Eylül'de teslim edilen ve yapılan ön değerlendirme sonucuna göre revizyonları yapılan başvuru dosyası, "Bursa UNESCO Aday Alanları Tanıtım Filmi" ile desteklenerek Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne iletildi. Dosya 1 Şubat 2013 tarihi itibariyle, UNESCO Dünya Mirası Merkezi Sekreterliği'ne Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla iletildi.
 
UNESCO Dünya Miras Sekreterliğince Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'ne (ICOMOS) gönderilecek olan dosya ile Bursa, 2014 yılı için UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmeye aday durumuna geldi.
ICOMOS ilerleyen günlerde bir heyet gönderecek ve aday gösterilen alanlar yerinde incelenecek.  ncelemelerin tamamlanmasının ardından UNESCO değerlendirme sonucunu 2014 yılında açıklayacak.
Dünya Miras Listesi'ne girebilmek için "her ülke her yıl sadece bir kültürel, bir de doğal varlık ile başvuru yapabiliyor. Bursa'nın da tüm bu özellikleri ve gelinen süreçle birlikte "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" başlıklı dosyası ile 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi hedefleniyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 38 adayın bulunmasının ülkenin birikimini ortaya koyduğunu söyledi. Başkan Altepe, Bitinya, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Bursa'nın da somut kültürel miras açından son derece zengin bir kent olduğunu hatırlattı.
 
Bursa'nın fethinin ardından Orhan Gazi ile birlikte yaşamın sur dışına çıktığını kaydeden Başkan Altepe, "Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, çarşıları, hanları ve hamamları ile büyük bir birikimi bünyesinde barındırıyor. Yine Cumalıkızık, Osmanlı dönemini kı sal yerleşiminin tüm örneklerini bünyesinde barındıran bir yer. Biz bu değerlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 300'e yakın tarihi ve kültürel miras projesi üzerinde çalışıyoruz. Bursa'yı yaşayan canlı bir müze kent haline getirirken, bu  değerlerimizi dünyaya tanıtarak kültür turizme açmayı amaçlıyoruz. Bursa, 70 yıllık Cumhuriyet dönemi yapılarından, 700 yıllık Osmanlı dönemi yapılarına, 2 bin 300 yıllık surlardan 7 bin yıllık arkeolojik yapılara sahip önemli bir merkez. Bu şehrin yapılarının fiziki olarak ayağa kalkmasını yanın sıra bunların işlevselleştirilmesi için çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.
 
Listede yer almanın bir ayrıcalığa sahip olmanın dışında dünya turizm firmalarının da gündeminde olmak anlamına geldiğini ifade eden Altepe, " 2014 yılında Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve 700 yıllık Cumalıkızık ile UNESCO'nun miras listesine girmeyi istiyoruz" dedi.
 
285 çalışma hizmete alındı
 
"Yaşayan Müze Kent Bursa' hedefiyle Bursa'da son 10 yılda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Altepe, tarihi ve kültürel miras çalışmaları başlangıcında çok ciddi bir yapılanmaya gittiklerini, halkı da sürece dahil ederek başarıya ulaştıklarını skaydetti. Tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla ilgili yeni birimler kurduklarını ve Bursa Araştırmaları Merkezi'ni faaliyete geçirdiklerini anlatan Başkan Altepe şunları söyledi: "Göreve gelir gelmez, tarihi ve kültürel miras çalışmalarının yürütülmesi konusunda halkımızın görüşüne başvurduk. Yaptırdığımız anketin sonuçları yüzde 98 oranında destek verir nitelikte oldu. Osmangazi İlçe Belediye Başkanlığı dönemimizde 135, şu anda devam eden Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemimizde de 285 çalışmayı hizmete aldık. 8 yılda tamamladığımız tarihi yapı sayısı 420 oldu."
 
1300'lerde kurulan Cumalıkızık doğal film seti gibi
 
Kuruluşu yaklaşık 1300'lü yıllara dayanan ve bir vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, korunan tarihi dokusuyla Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örneği olarak öne çıkıyor. Cumalıkızık, köy geçmişine ait eşyaların sergilendiği Cumalıkızık Etnografya Müzesi, hamamı, kilise kalıntısı, moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılan evleri ve her yıl Haziran ayında "Ahududu Şenliği" ile ziyaretçileri ağırlıyor. Köy ayrıca, tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine de sahne oluyor.
 
Kentte tam yedi padişahın külliyesi bulunuyor
 
Bursa'da bugüne kadar gün yüzüne çıkarılan külliyeler arasında 7 padişah, 4 sadrazam, 34 tane de vezir, bey, paşa ve varlıklı kişilerin yaptırdığı külliyeler yer alıyor. Bursa'da Orhangazi, Birinci Murad, Çelebi Mehmed ve 2. Murad tarafından birer, Yıldırım Beyazıd tarafından ise 3 tane külliye yaptırıldığı biliniyor. Osmanlı'yı kuran şehir Bursa'da Osman Bey, Orhan Gazi, I. Murad Hüdavendigar, Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed ve II.Murad olmak üzere ilk 6 padişahın türbesi bulunuyor.
 
Orhan Gazi'nin kurduğu Hanlar Bölgesi Osmanlı'nın ilk çarşısı
 
Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi de Osmanlı'nın ilk çarşısı konumunda. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi tarafından temelleri atılan Bursa'nın tarihi çarşısı, bugün devasa alıveriş merkezlerine alternatif olarak tarihi ve otantik yapısıyla ayakta duruyor. Apolyont, Bali Bey, Emir Han, Eski İpek Han, Eskişehir Hanı, Fidan Han, Galle Han, Geyve, Kapan, Koza, Kubbeli, Kütahya, Pirinç ve Tuz Hanlarının bulunduğu bölgede ayrıca Bakı cılar, At Pazarı, Bedesten Civarı, Bedesten Kuyumcular, Çancılar, Eski Aynalı Çarşı, Kapalı Çarşı, Tuz pazarı gibi çarşılar da yer alıyor. Bölgenin en önemli simgesi Ulu Cami.