Bursa, 2015’te Ar-Ge merkezli firma sayısını artıracak

Ar-Ge merkezi için 50 olan personel çalıştırma zorunluğunun 30’a düşürülmesinin sonra Bilim, bakanlığın da Ar-Ge desteğinin yeni alanları kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacağını açıklaması Bursa’yı hareketlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Türkiye’deki 165 Ar-Ge merkezinden 23’ünün bulunduğu Bursa’da, firmalar, bir an önce Ar-Ge Merkezi kimliği alabilmek için çalışmalarını hızlandırdı. Bunlardan biri olan ve bin 200 metrekarelik Ar-Ge ofisi için düğmeye basan Barida Makina, 2015 yılı başında Ar-Ge merkezi olmak için başvurmayı ve ilk 6 ayda sertifikasına kavuşmayı amaçlıyor. Barida Makina’nın, Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları dolayısıyla, 2014 yılında üç farklı kurum tarafından çeşitli ödül ve taktirlere layık görüldüğünü söyleyen Barida Grup Genel Müdürü Onur Kalfa, 2008’den bu yana devlet desteğiyle 13 proje yazdıklarını ve bu projelerin 8’ini başarıyla tamamlayarak, ticarileştirdiklerini belirtti. Yerli makine imalatıyla ülke ekonomisine katkı koymayı hedefl ediklerini vurgulayan Kalfa, “Devlet desteği haricinde yılda ortalama 200-250 arasında Ar- Ge projesi üretiyoruz. Bunların en az yüzde 75-80’i bir defaya mahsus yapılan ve ikincisi bulunmayan projelerdir” dedi. 

Akyapak, teknoloji ve tasarımda daha yoğun çalışacak 

Bütçesinin yüzde 4’ünü Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine ayıran Akyapak Makine, 2015 yılında Ar- Ge merkezi kurarak, teknoloji ve tasarımda daha yoğun çalışmalar yapmayı amaçlıyor. Sektördeki lider firmaların, Ar-Ge ve inovasyonun önemini kavrayarak, gerçek yatırım yapılacak birim olarak görmeye başladığının altını çizen Akyapak Makine Genel Müdürü İbrahim Harman, “Ar-Ge ve inovasyon birimimiz var ve bu birimi Akyapak’ın temel taşı olarak görüyoruz. Ar-Ge ve inovasyona yönelik üretim portföyümüzde bulunan makinelerin ve destekleyici ürünlerin teknoloji, kalite ve maliyet yönünden iyileştirilmesi açısından çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Harman, Akyapak makinelerinin otomotiv, denizcilik, havacılık, inşaat, ısıtma- soğutma, enerji, petrokimya, savunma sanayisi gibi küresel ekonomiye yön veren pek çok alanda kullanıldığına da değindi. 

Baykal Makine, Bursa’nın 23’üncü Ar-Ge Merkezi oldu 

Bursa’nın 23’üncü Ar-Ge Merkezi unvanına 2014 yılında sahip olan Baykal Makine, 42’si araştırmacı olmak üzere toplam 61 personelle, yaklaşık 550 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Baykal Makine Ar-Ge Merkezi, yurtdışına bağlı ve yüksek maliyetli teknolojileri yerli kaynaklarla üretmenin yanı sıra, yenilikçi ve özgün tasarımlar hedefliyor. TEYDEB projeleri yürütmek de firmanın hedefleri arasında yer alıyor.

Üniversite ve oda işbirliğinde firmalar tespit ediliyor 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) da, Ar-Ge merkezlerine yönelik Bursa’da ciddi bir farkındalık oluşturmak için harekete geçti. 2017 yılına kadar 50 Ar-Ge merkezine sahip firmaya ulaşmayı hedefl eyen BTSO, bu doğrultuda Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (UÜ TTO) ile işbirliğine gitti. Bu işbirliği kapsamında; Bursa genelinde Ar-Ge merkezi belgesi alabilecek firmalar tespit edilecek ve Ar-Ge merkezi projesi hazırlamaya yönlendirilecek.

ULUTEK, 5 basamak birden atladı

Bursa, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (ULUTEK) performansı ile de Ar-Ge ve inovasyonda iddialı olduğunu kanıtladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yapılan 2013 yılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Performans Endeksi’nde, 5 basamak atlayarak, 10. sıraya yükselen ULUTEK, Olgun Teknoparklar kategorisinde de 8’inci oldu. Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, 99 firmanın yer aldığı ULUTEK’in, yeni kuluçka binası ve organize sanayi bölgesi şubesini açtıktan sonra ilk 5’te yer almasının sürpriz olmayacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir