Bursa çevre ödevlerine hazırlanmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Lami YAĞCILARLIOĞLU / Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi

Türkiye'nin, Kyoto Protokolü'ne katılmasına dair kanun tasarısı Meclis'te kabul edilerek geçtiğimiz ay yasallaştı. Söz konusu protokol gelişmiş ülkelerin 2008-2012 yılları arasında sera gazları salınımının yüzde 5,3 oranında azaltmasını öngörüyor. Bu anlaşmayı bu yıl kabul eden ülkemiz, bu dönem için bir yükümlülük almamakta. Ancak 2012 sonrası için bizi bekleyen zorlu yükümlülüklerimizin olacağı açık. Bugünkü teknolojilerimizin gözden geçirilmesi, bazı süreçlerimizin, alışkanlıklarımızın değiştirilmesi kaçınılmaz. Fosil yakıtların yerine geçecek alternatif enerji kaynakları, yüksek enerji tüketen üretim süreçlerinde atık yönetiminin yeniden değerlendirilmesi, termik santrallerin yerini alacak yeni teknolojiler bulunması gerekecek.Bu köklü değişikliklerin yanında ulaşımdan konut sektörüne, birçok alanda almamız gereken tedbirler var.

2012 sonrası dönemde yeni bir uluslararası iklim değişikliği anlaşması için taraflar yıl sonunda Kopenhag'da bir araya gelecek. Ülkemiz artık, Kyoto Protokolü'ne taraf ülkelerin oluşturduğu çalışma gruplarına da katılarak özel şartlarımızı ifade etme imkânına kavuşacak. Bu müzakerelerde yer almamız bize düşen yükümlülükleri hafifletmiyor.Ülkemizin bir yandan kişi başına düşen milli geliri, gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmaya çalışırken, diğer yandan da karbon emisyonlarının düşmesini öngören yükümlülükler üstlenmesi, çözümü kolay olmayan bir ikilem olarak önümüzde durmakta.

Önümüzde çok kısa bir süre var. Bu süreyi iyi değerlendirerek, yenilikçi, üretken projeler geliştirmek zorundayız. Bir anlamda protokolün gereklerini yerine getirerek ev ödevimizi iyi hazırlamalıyız. Bu nedenle vakit geçirmeden biran önce topyekün bir çalışma başlatılması kaçınılmaz. Başta sanayimiz ve üniversitelerimiz olmak üzere resmi yetkililerle bir araya gelerek sıkı bir işbirliği içinde çalışmalar yaparak bir strateji belirlemeliyiz. Bu strateji doğrultusunda üretilecek projelerle vakit kaybetmeden tedbirlerimizi almalıyız.

Bursa ve Türkiye ekonomisine büyük katma değer sağlayan üyeleri ile sivil ekonomik toplumun güç birliğinin ifadesi olan BUSİAD da Kyoto Protokolü'nü önemsiyor ve Türkiye'de önemli bir güç olan Bursalı sanayicileri bu protokol çerçevesinde hareket etmeye çağırıyor. Bursa sanayisi Türkiye'yi ayakta tutan en önemli sanayilerden biri. Bursa, ekonomik yönüyle, Türk ekonomisinin geliştirilmesi, yeni ivmeler kazanmasında aktif ve yönlendirici bir gücü temsil etmekte. Ülke ve bölge ekonomisinin gelişmesine, ihracat yönüyle döviz girdisi sağlanmasına ve sanayi altyapısının güçlenmesine sağladığı katkılarla Bursa, ekonomik açıdan büyük bir dinamizm sergilemekte. Sağladığı katma değer açısından İstanbul, Kocaeli ve İzmir'den sonra 4. sıradayız. Bu anlamda Kyoto Protokolü gereklerini yerine getirmede sanayicilerin desteğiyle Bursa'dan başlatılacak bir hareket tüm Türkiye'ye yayılacaktır.