Bursa, kaplıcadan sonra ‘cerrahi tatiller’in de rotası olmaya talip
Geçen yıl 1 milyon turisti ağırlayan, son 3 yılda turizm sektörüne 1,4 milyar TL’lik yatırım çeken Bursa, termal sektörünün yanısıra Brezilya, Londra, Los Angeles ve Miami’nin öne çıktığı cerrahi tatillerin de yeni rotası olmayı planlıyor.
Esra ÖZARFAT
BURSA - Son yıllarda dünyada sağlık sektörünü büyüten en büyük kaldıracın estetik operasyonlar ve ameliyatlar olduğunu belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, Bursa’nın turizm alanındaki gerçek meydan okumasının sağlık turizminde olduğunu söyledi. “Bacalı sanayi için uğraşırken son yıllarda bacasız sanayimiz turizmi de yeniden hatırladık” diyen Parseker, Bursa’nın dünyada gelişen otel-hastane konseptini kendine uyarlayarak dünya sağlık
turizmi pastasından pay alması gerektiğine vurgu yaptı. Bursa’nın bir sağlık serbest bölgesine kavuşması için hükümetten destek beklediklerini ifade eden Parseker, Bursa’dan başlayarak “Herkes için sağlık” teması ile EXPO 2020’ye talip olan İzmir’e kadar olan bölgenin dünyanın sağlık koridoru haline getirilebileceğini savundu.
Sağlık turizminde doğru stratejiyle istenilen noktaya ulaşılabileceğini dile getiren Parseker, “İsviçre uzun zamandır zenginlerin rahatlamak ve tedavi olmak için gittikleri bir yer. Bu ülke yakın geçmişte estetik iyileşme sağlamaya odaklanan cerrahi tatillerin de merkezi oldu. Benzer şekilde Güney Afrika, Brezilya, Londra, Los Angeles ve Miami de estetik mükemmellik merkezleri olarak ünlendi. Bugün Dubai, Venezüella, Tayland, Jamaika ve Filipinler de bu yolda hızla ilerliyor” diye konuştu.
Söz konusu ülkelerde hızla otel-hastanelerin inşa edildiğinin altını çizen Parseker, “Sağlık turizminde yolu estetik operasyonlar açsa da, düşük maliyetli, yüksek kaliteli sağlık hizmeti sunumu, turizmde yeni bir çığır açtı. Macaristan Avrupa’nın, Bankok Asya’nın diş tedavi merkezi oldu. Öyle ki Amerika’da bir açık kalp ameliyatının faturası 20 bin ila 100 bin dolar arasında değişirken Hindistan’ın Bangalor kentinde bu operasyonun bedeli 2 bin dolar. Sağlık turizmi için yurtdışına giden ABD’li sayısının 10 yıl sonra ortalama 15 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Biz de ülke olarak turizm gelirinde ilk 10 ülkeden biriyiz. Tıptaki yerimiz de giderek gelişiyor. Bugün sadece Amerika’da 3 bin 600 civarında Türk doktor var” dedi. Bursa’nın geçen yıl 1 milyona yakın turist ağırladığını hatırlatan Parseker, kentte son 3 yılda turizm sektörüne 1,4 milyar TL’lik yatırım yapıldığına da dikkat çekti.
Kentte termal kür merkezi de kurulabilir
Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Mustafa Esgin ise, sağlık turizminin normal turizme göre katma değeri daha yüksek bir turizm hareketliliği olduğunu belirterek, “Sağlık serbest bölgesi niye Bursa’da kurulmasın. Bursa’ya mesela termal kür merkezi de kurulabilir. Bu çerçevede termal kent özelliğinin pekiştirilmesi amacıyla bu çalışmalar hız kazanıyor. Bursalılar da bunun nimetlerinden istifade edecekler. Bursa’da her yönüyle buna hazır bir şehir. Doğal güzellikleriyle sağlık turizminin en önemli merkezi olma konusunda aday bir şehiriz” şeklinde konuştu.
Yatak sayısı 2015'te 8 bin 500'e çıkacak
Bursa Valiliği’nden alınan bilgilere göre Bursa’daki kamu ve özel hastanelere geçen yıl yabancı ülkelerden toplam bin 188 hasta başvurdu. Sözkonusu kişilerin 159’unu Azerbaycan, 114’ünü Bulgaristan, 83’ünü Libya, 76’sını ise Almanya’dan tedavi amacıyla gelenler oluşturdu. Turizm alanında geniş bir yelpazede büyümek için art arda projeler hazırlanan Bursa’da biri tıp fakültesi, ikisi eğitim ve araştırma hastanesi olmak üzere 23 kamu hastanesinde toplam 5 bin 488 yatak kapasitesi bulunurken, bu rakam özel hastanelerle birlikte 6 bin 497’ye yükseliyor. Bursa’nın 2015 yılı hedefi ise bu rakamı 8 bin 500’e çıkarmak. Toplam 18 binin üzerinde sağlık personeliyle Türkiye ortalamasının üzerinde bulunan Bursa’da medikal turizmin yanı sıra termal turizm başta olmak üzere tarih, kültür, dağ, kış ve yaz sporları gibi pek çok alanda zengin turizm çeşitliliğinden faydalanma imkanı da bulunuyor. Bursa’nın hinterlandında Çanakkale, Balıkesir, Bilecik ve Yalova illeri ile birlikte 4 milyon 500 bin kişilik bir nüfus yer alıyor.