Bursa kendi gündemini yaratıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Ülkeyi yönetenlerle yönetilenlerin gündemlerinin çok defa farklılık gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Yine öylesi bir dönemden geçiyoruz. Ekonomik göstergelerin hiç de iç açıcı olmadığı bu dönemde hükümet tüm enerji ve mesaisini demokratik açılıma verdi, ekonomi maalesef yine gündemden çıkarıldı. Ülke gündemi ne olursa olsun Bursa kendi gündemini yaratmasını başarıyor. Bugün sizlerle Bursa gündeminde yaşanan bu güzel gelişmelerden birkaçını paylaşmak istiyorum. Bursa'da ikinci bir üniversite kurulması yönünde uzun zamandır baskı altında tutulan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (ETÜ) bazı fakültelerini kurmaya hazırlanıyor. TOBB'un onayını alan BTSO fakülteler için gerekli fiziki koşulları sağlayacak ve TOBB ETÜ'ye devredecek. Protokolün yapılmasının ardından çalışmalarına başlanacak fakültelerin 2 yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor. BTSO bunun yanında teknik eğitim amaçlı bir lise vadisi yapmak için de kolları sıvadı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın göstereceği arsa üzerine kurulması planlanan mesleki eğitim vadisinin de 2 yıl içerisinde eğitim öğretime geçmesi hedefleniyor.

Çimtaş'tan Angola'ya bin tonluk petrol tankı

Bin tonluk kapasitesi ile tek parçada üretilen dünyanın sayılı büyüklükteki petrol tankı serin sularda sahibine yol alıyor. Enerji sektörüne yönelik rüzgar kulesi üretimi, petrokimya tesislerine basınçlı kab (tank) üretimi ve gökdelenlerin inşasında kullanılan çelik konstrüksiyon üretimi konusunda sektörün önde gelen kuruluşlarından Çimtaş, Gemlik Serbest Bölge'de ürettiği bin tonluk petrol tankını geçtiğimiz günlerde Borusan Limanı'ndan sessiz sedasız Angola'ya uğurladı. Enka Holding kuruluşlarından Çimtaş, 285 ton ile başladığı üretimi önce 500 tona daha sonra da tek parçada bin tona çıkarmayı başardı.

Ambalaj atığında mutlu son

Çevre Bakanlığı yönetmeliğine göre ambalaj atıklarının sanayicilerden alınarak belediyelerin yetki verdiği lisanslı geri dönüşümcülere bedelsiz olarak verilmesi Sanayi Bakanlığı tarafından OSB Kanunu'nda düzenlenen yönetmelikle son buldu. 22 Ağustos 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre ambalaj atığı üreticisi katılımcılar, plastik, metal, cam, kağıt, karton, kompozit ve benzeri ambalaj atıklarını biriktirerek kaynağında ayrıştıracak ve OSB'ye verecekler. OSB ise bu atıkları çevre mevzuatına uygun olarak toplayıp, depolayacak ve naklederek değerlendirecek. Şimdi gözler OSB dışında kalan firmalardan alınan atıkların da bilabedel alınmasının önüne geçilmesi için yeni bir düzenleme yapılmasına çevrildi.

Bursa üretimi vagonlar gelecek yıl raylara çıkacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin öncelikli projelerinin ulaşım konusunda olduğunu daha öncede dile getirmiştik. Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği'nin geleneksel olarak düzenlediği Çekirge Toplantıları'nın bu ay ki konuğu Altepe idi. İftar sonrası sanayici ve işadamlarına göreve geldiği günden bugüne yaptığı ve bundan sonra yapacağı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Altepe, vagon üretimi konusundaki iddiasını sürdürerek gelecek yıl Bursa raylarında Bursa üretimi vagonların yürümesini istediklerini söyledi. Altepe'nin projeleri arasında dikkat çeken diğer bir konu da şehir içinde atıl durumdaki Yunuseli Havaalanı'nın küçük uçakların kullanabilmesi için yeniden aktif hale getirilmesiydi. Recep Altepe'nin vagon üretimi projesi konusunda çekincelerim olsa da, ne diyelim kolay gele.