Bursa krizden en hızlı çıkacak iller arasında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof.Dr.Ali CEYLAN / Bursa Sanayici ve  İşadamları Derneği (BUSAİD) Başkan Yardımcısı

Elimizde kesin veri olmamasına karşın, küresel krizden en çok etkilenen şehirlerden birisi Bursa oldu.

Çünkü, Bursa, küresel kriz nedeniyle, işsizliğin en fazla arttığı iller arasında yer alıyor. Öte yandan, Bursa ekonomisinin iki önemli sektörü olan otomotiv ve tekstil sektörü, krizden en çok etkilenen sektörler. Ancak, bir yıl öncesi ile karşılaştırıldığında, Bursa sanayicisinin yaralarını sarmaya başladığını söyleyebilirim. Krizin neden olduğu şok etki, geçen yılın ilk çeyreğinden itibaren atlatılmaya başlandı. Yılın son çeyreğinde, Bursa ekonomisi toparlanmaya başladı. Bu toparlanma bu yıl hızlanacak.

Benim şahsi tahminime göre Bursa krizden en hızlı çıkacak iller arasında. Çünkü, Bursa sanayicisi, zihniyet değişimi yaşıyor. Verimlilik ve yenilikçilik peşinde koşuyor. Küresel kriz başladığından beri, başta şirketler olmak üzere, BUSİAD ve benzeri sivil toplum kuruluşları, şirketlerin krizi etkin yönetmek için, çok sayıda etkinliğe imza atmışlardır. Bursa'da kriz yönetimi ile ilgili etkinlikler, 2010 yılında da devam edecektir. Bu etkinliklerin başında, verimlilik ve yenilikçilik konusundaki etkinlikler ilk sıraları almaya devam edecektir.

2009 yılında yaralarını sarmaya başlayan Bursa ekonomisinin, bu yıl daha hızlı bir şekilde toparlanmaya devam edeceğini tahmin ediyorum. Bu yıl özellikle, otomasyon ve modernizasyon yatırımları hız kazanacak. Bursa ekonomisindeki toparlanmaya karşın, küresel kriz nedeniyle işini kaybeden kişilerin çoğunun işlerine dönemeyeceğini tahmin ediyorum. Başka bir ifadeyle, Bursa'daki işsizlik sorunu, gelecek yıllarda da devam edecek. Bunun en önemli nedeni, Bursa sanayindeki verimlilik artışı ve teknoloji kullanımıdır. Çünkü, Bursalı sanayiciler, rekabet gücü açısından, verimlilik artışını ve yenilikçiliği keşfetti.

Bursa'da 2009 yılına göre, risk iştahının artacağını ve buna bağlı olarak yatırımların da artacağını düşünüyorum. İşadamları, 2010 yılında Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranlarının artıracağını tahmin etmektedir. Merkez Bankası'nın, gösterge faiz oranlarındaki artış, bu yılın  ikinci veya üçüncü çeyreğinde ortaya çıkabilir. Gösterge faiz oranlarındaki artışın 150-200 baz puan aralığında olacağını tahmin ediyorum. Ancak, kredi faizlerindeki artışın yılın ilk çeyreğinden itibaren yukarı yönlü olacağını tahmin ediliyor. Başka bir ifadeyle, Bursalı girişimciler, bu yıl faizlerin yukarı yönlü bir seyir izleyeceğini biliyor. Faiz oranlarındaki yukarı yönlü seyir ve uzayan vadeler, işletmelerin finansman sorununu arttıracaktır. Ayrıca, işletmeler için, tahsilat sorunu bu yıl da önemini koruyacak. Döviz kurlarının da yatay bir seyir izleyeceği tahmini yapılıyor.  Döviz kurlarındaki yatay seyir, üreticilerin rekabet güçlerini azaltacaktır. Bu nedenle, bu yıl sanayicilerin desteğe ihtiyaçları daha da artacaktır.