Bursa, simge ürünlerinden kazanıyor

Havlusu, bıçağı, siyah inciri, şeftalisi ve kestanesiyle ünlü Bursa, bu ürünlerin üretimi ve ihracatından gelir sağlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Havlusu, bıçağı, siyah inciri, şeftalisi ve kestanesiyle ünlü Bursa, bu ürünlerin üretimi ve ihracatından önemli oranda gelir sağlıyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden (UİB) alınan bilgiye göre, "otomotivin başkenti", "tekstilin merkezi" olarak nitelendirilen Bursa, özellikle tarım ve gıda üretiminde de önemli yer tutuyor.

Dondurulmuş ve paketlenmiş gıda üretimi ve ihracatında ilk sıralarda bulunan Bursa'da, ilçeleriyle birlikte yaklaşık 750 bin dekarda meyve üretimi yapılıyor.
Üretim alanlarına göre en fazla payı sofralık zeytin alırken, bunu çekirdekli üzüm, şeftali ve armut izliyor. Bursa genelinde birçok çeşitte yılda yaklaşık 500 bin ton meyve üretiliyor.

Bu meyveler içinde Bursa ile tanınan, üne kavuşan bazı ürünler, hem üreticisine, hem de kent ve ülke ekonomisine önemli oranda gelir ve ihracatla döviz girdisi sağlıyor.

Bursa şeftalisi il genelinde yaklaşık 75 bin dekarlık alanda, 80-90 bin ton arasında üretiliyor. Birçok ülkeye gönderilen bu ürünün ihracatından 2010'da 390 bin dolar gelir sağlanırken, geçen yıl bu rakam 227 bin dolara geriledi.

Siyah incir ise ülkede sadece Bursa'ya özgü olarak 12 bin dekarda yetiştiriliyor. Yılda 15 bin tona yakın üretimin yapıldığı bu üründen ise geçen yıl 13 milyon doların üzerinde ihraç edildi.

Zeytine ismini veren Gemlik ilçesi başta olmak üzere il genelinde 383 bin dekarlık alanda sofralık zeytin üretiliyor. Yıllara göre üretimi farklılık gösteren bu ürünün ihracatı ise geçen yıl 28 milyon dolardan 30 milyon dolara ulaştı.

Bursa, kestane şekeri ve ürünleriyle de kazanıyor. 5 bin dekarın üzerindeki bir alanda yılda bin 500 tona yakın üretilen kestanenin, püre ve diğer ürünleri ihracatı geçen yıl 52 bin dolardan 80 bin dolara çıktı.

İl genelinde 60 bin dekara yakın alanda yetiştirilen, önemli bölümü deveci armudu olmak üzere armut üretimi de geçen yıl 109 bin ton olarak gerçekleşti. UİB kayıtlarında 900 bin dolarak gerçekleşen ihracatta Bursa'nın önemli payı bulunuyor.

Havlusu ve bıçağı...

Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen, Bursa bıçağının ününün yurt dışına taştığını belirterek, çok sayıda ülkedeki ev ve lokantaların mutfağında Bursa bıçağı kullanıldığını söyledi.

Gülşen, 100'e yaklaşan üreticiyle yılda 1,5-2 milyon adet arasında bıçak üretildiğini ifade ederek "Yılda ortalama 500 bin adet ihraç ediyoruz. Almanya, İngiltere, Rusya, Balkan ülkeleri, Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok ülkeye gidiyor" dedi.

Tekstilin merkezi olarak bilinen Bursa, havlusuyla da yakından biliniyor. Çok sayıda üreticisiyle yurt içi ve dışı talepleri karşılayan Bursa'nın havlu ihracatı, geçen yıl 55 milyon dolardan 75,5 milyon dolara çıktı.