Bursa yatırıma doymuyor
BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Üretimin başkenti unvanını fazlasıyla hak eden Bursa, yatırıma da doymuyor. Gün geçmiyor ki yeni bir yatırım haberi veya girişimi duymayalım. Otomotiv, tekstil ve makine sektörleri ile öne çıkan kentte hizmet sektörü ve turizm yatırımları da iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Son dönemde yatırımda aslan payını da bu sektörler aldı.
Geçtiğimiz yılın verilerine baktığımız zaman Bursa'nın yatırım iştahının bir hayli yüksek olduğunu görüyoruz. Yatırım yapmak için alınan teşvik belgesi sayısı 214'ü bulmuş. Bu rakam, İstanbul ve Konya'dan sonra en yüksek yatırım başvurusunun Bursa'dan yapıldığını ortaya koyuyor. Taahhüt edilen sabit yatırım tutarı 1.7 milyar lira, sağlanması öngörülen istihdam ise 5 bin 260. Baktığınız zaman Bursa'da son 5 yılda 11 milyar lirayı aşkın sabit yatırım için başvuru yapılmış. Türkiye geneliyle kıyaslandığında Bursa'nın yatırımlardan aldığı payın, ülke ekonomisindeki yeri ile uyumlu olduğu görülüyor. Bursa, yapısı itibariyle, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının da yoğun olduğu bir kent. 2006'da 307 olan Bursa'daki yabancı sermayeli şirket sayısı, geçen yıl itibariyle 573'e çıktı. Bursa patent ve faydalı model tescillerinde de Türkiye'nin çok önünde. 2011 yılının ilk 10 ayında Türkiye'de patent başvuruları yüzde 35 artarken Bursa'nın artışı yüzde 118 oldu. 2011'in ilk 10 ayında Bursa'da kurulan şirket sayısı yüzde 17.4 artarken Türkiye genelinde artış oranı yüzde 7.5'te kaldı.
Üretim, ihracat, istihdam ve enerji tüketimi açısından Türkiye'nin önemli sanayi bölgelerini bünyesinde bulunduran Bursa'da sanayi tesisi yatırımları ve enerji tüketim rakamları da kriz öncesine döndü. 2008 yılında yaşanan global krizin ardından hız kesen yatırımlar yeniden hareketlenirken, Bursa'nın 8 büyük OSB'sinde yapı ruhsatları oranı 2010 yılına göre yüzde 40 artış göstererek 54'ten 75'e yükseldi. 2011 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi (BTSO OSB), Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB), İnegöl Organize Sanayi Bölgesi, Gürsu, Mustafakemalpaşa ve Kestel organize sanayi bölgelerinde toplam 75 yapı ruhsatı verildi. İş hacmi, üretim, ihracat gibi parametrelerdeki artış ve azalışın doğrudan değerlendirilmesine olanak tanıyan kapasite kullanım oranları da geçen yılı yükselişle kapattı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'ndan (OSBÜK) alınan verilere göre Bursa'daki 8 büyük OSB'de geçen yıl 3 milyar kilovat saatlik elektrik enerjisi tüketilirken, doğalgaz tüketimi ise 1.3 milyar metreküp oldu. Doğalgaz tüketiminde 2010 yılına göre geçen yıl yüzde 5'lik bir artış yaşanırken, elektrik tüketiminde 2009 yılına göre yaşanan yüzde 20'lik artış dikkat çekti.
TÜİK verilerine göre 2011 yıl sonu itibariyle Bursa'nın ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 9.5 artışla 11.7 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 21'lik artışla 11.9 milyar doları buldu. Türkiye'nin en büyük sorunu tabi ki Bursa'nın da en büyük sorunu olmuştur. 2000 yılında cari açık veren Bursa 11 yıl sonra yeninde aynı tablo ile karşı karşıya kalmıştır.
Dinamizmini hiç kaybetmeyen Bursa, ikinci sanayi hamlesi olarak da adlandırabileceğimiz sanayide ileri teknoloji dönüşümünü yapmaya başlamıştır. Kentin ihracatının yüzde 75'ini gerçekleştirdiği Avrupa Birliği'nde işler yoluna girmeye başladığında ve İstanbul-İzmir Otoyolu gibi yatırımlar devreye girdiğinde Bursa'nın büyüme ivmesi daha da artacaktır.