Bursa'nın kalifiye eleman sorunu artık azalacak
Fahri YILDIZ / Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Bursa İl Başkanı
Mesleki ve teknik eğitimin önünde aşılması zor gibi görünen 1998 tarihli karar, 28 Mart günü alınan yeni bir kararla kalktı. Mesleki öğrenimde ÖSS katsayı uygulaması 2010 yılından itibaren kalkıyor.
Alınan bu karar unutulmuş mesleki eğitim camiasına bir kendine gelmişlik ve bir heyecan getirdi.
Artık meslek liselerimiz orta öğrenim hayatında başarılı olamayan öğrencilerimizin mecburiyetten tercih ettikleri bir okullar olmaktan çıkıp başarılı öğrencilerimizin de tercih edecekleri, dolayısıyla öğrenci niteliği ve kalitesinin de artacağı birer mesleki eğitim merkezi haline gelecek.
Öyle ya 1998 yılından bu güne kadar meslek liseleri kaç zeki ve başarılı olabilecek öğrenci kaybetti hiç düşündünüz mü? Hatırlamanızda biraz yardımcı olalım…1998 yılı verilerine göre meslek liselerinden ÖSS'ye başvuran öğrenci sayısı 289 bin civarında bu rakamı aradan geçen 12 yıl ile çarpalım 3 milyon 468 bin öğrencimiz bu katsayı kanunu yüzünden mağdur olmuştur. Mağdur olan gençlerimiz bir tarafa inanın bu katsayı yüzünden bir o kadar gencimiz de meslek liselerimizi tercih etmemiş, düz liselerde tercih haklarını kullanmıştır. Bu insanlar liseyi bitirmiş veya bitirmemiş, üniversiteyi kazanmış veya kazanamamış ancak liseden mezun olanlar dahi işsiz ve niteliksiz eleman olarak Bursa gündeminde yerlerini "işsizler ordusu" başlığıyla almışlardır.
İnanın lise hayatına devam etmek isteyen gençlerimizi düz liseye özendirmenin ve daha sonra da oluşacak işsizliği önlemek için meslek edindirme kursları açmanın maliyeti, mesleki ve teknik okullara yapılacak yatırımdan daha yüksektir ve başarı oranı da bir o kadar düşüktür.
Alınan bu karar Bursamızın 12 senedir, büyüyen sanayisinin çoğalan kalifiye eleman sıkıntısını da bir nebze olsun azaltacak gibi görünüyor. Peki neden böyle?
1-Meslek liselerinde öğrenci kalitesi artacağından öğretmen öğrenciye vermesi gereken bilgileri
daha verimli ulaştıracaktır. Meslek liseleri orta öğretimde alınması gereken okul kurallarını öğreten liseler olmaktan çıkıp kendi misyonuna geri dönecektir.
2-Meslek lisesi mezunu olan öğrencinin önünde artık gidebileceği tek bir adres teknik eğitim fakülteleri değil. Aldığı ÖSS puanına göre istediği üniversiteyi tercih etme şansı doğmuştur. Dolayısıyla öğrencinin üniversiteye girişi hakkındaki olumsuz düşünceleri yerini umuda ve başarılı olma arzusuna çevirecektir.
2-Üniversiteyi kazanamasa bile kendisinde var olan nitelik sayesinde sanayide kalifiye eleman olarak görev alacak ve burada da meslek lisesinde aldığı pratik eğitimleri uygulayarak başarılı olacaktır.
Bilinmelidir ki bizler neyi bilirsek bilelim, bizlerin bildiği karşımızdakinin anladığı kadardır.
Kısacası meslek liselerine yukarıda da belirttiğimiz gibi nitelikli ve orta öğretiminde başarılı olan öğrenciler de artık tercih edeceklerdir.Yani her işi yaparım diyen bir gençlik değil bu işi iyi bilirim ve uygularım diyen bir gençlik yetiştirmek bizce artık mümkün olacaktır.