Bursa'nın yeni meşhuru yabancı yatırımcı

 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erhas Beküşoğlu / Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MAKSİFED) Başkanı

'Bursa'nın nesi meşhur' sorusuna cevap olarak herkes hiç duraksamadan sıralar: 'Kestane, havlu, şeftali.' Aman dikkat, artık bu listede bir kalem daha var, sakın unutmayın; yabancı yatırımcı.

'Nasıl şey bu' diyenlere hemen birkaç rakam verelim. Bursa'da 28 farklı ülkeden gelen toplam 197 yabancı sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Bunların 66'sı yüzde yüz yabancı sermayeli. Bu yabancı sermayeli şirketlerin 78'i 1980-2000 arasında, çoğu son 7 yıl içinde kurulmuş. Bursa'da ilk yabancı sermaye yatırımlarını 1968'de yapan 3 şirket Coats İplik Sanayi, Pirelli Kablo Sanayi ve Oyak Renault Otomobil Fabrikası. En çok yatırım yapan yabancı ortaklı şirket ise 1 milyar 374 milyon YTL ile TOFAŞ.

28 ülkeden 18 farklı sektörde toplam 197 yabancı şirket, 2004 yılı toplam cirosuna göre "Türkiye üretiminin kırkta birini", 3,7 milyar dolarla "2004 Bursa ihracatının yüzde 69'unu", "Türkiye ihracatının da yüzde 6'sını" gerçekleştirmiş. Haksızlık mı etmişiz, yabancı yatırımcıyı eklemekte Bursa'nın meşhurları listesine?

Yukarıdaki rakamları bulabileceğiniz kaynak, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası'nın 2007'de yayınladığı 'Bursa'nın Yabancı Yüzü' adlı araştırma. Rakamlardan anlaşılacağı gibi Bursa'daki yabancı sermayeli şirketler, gerçek anlamda 'üretmeye' gelen, yatırım yapan, istihdam sağlayan, ihracata önem veren şirketler. Bursa'nın ekonomik tarihçesine göz atacak olursak, 1889 yılına ait oda kayıtlarında, toplam 750 üyenin 437'sinin gayrımüslim yabancılar olduğu gerçeği ile karşılaşıyoruz. Yani Bursa çok eskiden beri yabancılar için yatırım albenisi olan bir şehir.

Peki yabancı sermaye nasıl ortam sever? Öncelikle huzur ister bu yabancı sermaye. O da maalesef böyle bir yazıda formülü verilebilecek bir şey değil, Türk siyaseti için. Biz en iyisi huzur içinde, oy avcılığı yapmayan, ülke menfaatlerini her şeyin üzerinde gören, egodan arınmış siyasilerin olduğu bir ortamda varsayalım kendimizi. Şehrin özelliklerine bakınca, Bursa'dan alası zor bulunur zaten. Bursalıyız diye değil; dağ, deniz, ova, daha ne istenir? Yabancı yatırımcı, en çok 'yatırımcı dostu' ortamı özler. Yatırımcı dostu ortamı oluşturan en önemli unsur ise yatırımcıya sağlanan yerel kolaylıklardır. Teşvikler, vergi indirimleri gibi ulusal düzenlemelerden bahsetmiyorum. Önemli olan, yabancı yatırımcının yatırım yapmayı düşündüğü coğrafyada kimin kapısını çalacağını bilmesidir. Başbakanlık'ça yayımlanan "Tek Adımda Yatırım Bürosu" hakkında genelgede işte bu kapının yerini tarif ediyorlar bize. Amaç; yatırımcıya yerelde çalacağı kapıyı göstermek.

Çağdaş, zora koşmayan, kolaylaştıran, güzel bir çözüm. Daha da güzeli Bursa Valiliği'nin bu konudaki tutumu. Sayın Vali Şahabettin Harput'un sivil toplum kuruluşları ile etkileşime verdiği önem bize bir kez daha 'İşte yönetişim' dedirtti. MAKSİFED, tüm olanakları ile bu projede Bursa Valiliği'nin yanında yer alacak. Hedefimiz, sürdürülebilir kalkınmaya dönük bir platformda, hep beraber çalışmak.