Bursa'ya demiryolu şart

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. Ali CEYLAN / Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Bilindiği gibi, ulaştırma sektörü, küreselleşme sonucu çok büyük önem kazanmıştır. Günümüzde ulaştırma faaliyetleri, ekonomi dışında, sosyal ve kültürel faaliyetlerin canlandırılması açısından da önemli roller oynamaktadır. Bu nedenle, Türkiye'de ulaştırma politikalarının yeniden belirlenmesi gerekmektedir.

Ulaştırma hizmetlerinden beklenen, hizmetin ucuz, hızlı ve güvenli olmasıdır. Bunun yanında, ulaştırma sisteminin etkinliği ve uygunluğu, karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu, suyolu, boru hattı ve benzeri ulaştırma türlerinin, yerli yerinde kullanılmasıdır.

Hükümet, 2008-2012 eylem planında, Bursalılar'ın uzun süredir hayalini kurduğu Bursa-Osmaneli Hızlı Tren Projesi'ne de yer verdi. Bursalılar bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor. Söz konusu proje, Bursa sanayiinin gelişimi açısından çok büyük önem taşıyor. Proje için, 2008 yılı bütçesine ödenek konmaması ve projenin Bandırma'ya kadar uzanmaması eleştirilse de, Bursalılar vakit geçirilmeden projeye başlanılmasını bekliyor.

Geçmişe bakılırsa, demiryolunun, Bursa için yeni bir ulaşım alternatifi olmadığı görülecektir. Geçmişte Mudanya Limanı'na uzanan demiryolu ile Bursa önemli bir sorununu çözüyordu. Günümüzde bu demiryolu unutuldu. Bilindiği gibi, Türkiye, 1923-1950 yılları arasında demiryolu ağırlıklı ulaşım politikası uygulamıştır. Bunun sonucu olarak, 1940 yılına kadar yılda ortalama 190 km demiryolu inşa edilmiştir. 1940-1950 yılları arasında ise, toplam olarak 300 km demiryolu inşaatı yapılmıştır. 1950'li yılardan sonra, ABD'nin önerisiyle, Türkiye'nin ulaşım politikası değiştirilmiş ve karayolu taşımacılığına önem verilmiştir. Bu politika, günümüzde de sürdürülmektedir.

2020 yılında Türkiye'de yolcu trafiğinin 3, yük trafiğinin en az 2 kat artacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, küreselleşeme nedeniyle, mevcut ulaştırma politikasının sürdürülmesi mümkün değildir. Çünkü, petrol ithalatçısı bir ülke olarak, söz konusu yüksek maliyetlerle, karayolu taşımacılığı daha fazla sürdürülemez. Ayrıca, Türkiye'nin en büyük ihracatçı şehirlerinden biri olan Bursa için, demiryolu ile ulaşım zorunluluk haline gelmiştir. Demiryolu ile ulaşım en kısa zamanda bağlanmazsa, gelecekte Türkiye'nin ihracatı darboğaza girebilir.

Çünkü, ulaştırmada Türkiye genelinde maliyetler düşürülemezse, ihracat artış hızı yavaşlayabilir. Günümüzde devlet hızlı hareket etmek ve planlarını en kısa zamanda gerçekleştirmek zorundadır. Eğer devlet, mali açıdan planlarını uygulayamayacaksa, yap-işlet- devret gibi modellerle özel sektörün hızı devreye sokulmalıdır. Çünkü, günümüzdeki rekabet şartları, yıllarca beklemeye imkan vermemektedir. Son söz, Bursa'nın demiryoluna acil olarak ihtiyacı olduğudur.