Bursa’da ‘yeni OSB’ sanayi ile tarımı karşı karşıya getirdi

Bursa’da kurulması planlanan yeni OSB, sanayiler ile STK’lar arasında tartışma yarattı. Sanayiciler yeni OSB’nin ruhsatsız fabrikaları denetim altına alacağını savunurken, STK’lar tarımsal arazilere büyük zarar vereceği görüşünde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA- Bursa-Karacabey arasında kurulması gündemde olan yeni organize sanayi bölgesi (OSB), Kent Konseyi’nde masaya yatırıldı. Sanayiciler yeni OSB’nin Bursa’yı 2023 hedeflerine taşıyacağını savunurken; çeşitli sivil toplum kuruluşları Bursa’nın sanayiye doyduğunu belirterek, projeye karşı olduklarını açıkladı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk, Bursa’nın 2023'te 75 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmesi için yıllık yüzde 20 ihracat artışı olması gerektiğini belirterek, “Mevcut üretim yapısıyla bu hedefi yakalamak mümkün değil. Bursa’nın hedefl eri doğrultusunda uzay, havacılık, savunma, raylı sistemler, teknik tekstil gibi katma değerli sektörlere geçiş yapılması gerekiyor. Ar-Ge ağırlıklı teknolojik sektörlere dönük olarak hızlı bir büyümenin sağlanması amacıyla teknoloji geliştirme bölgesi, mükemmeliyet merkezi, lojistik merkez ve eğitim merkezleri olan klasik OSB’lerden farklı üretim üslerine ihtiyacımız var” dedi.

Çevreye duyarlı sürdürülebilir sanayi üretimi yapılabilir

Bursa Ovası’nda mevcut 13 OSB ile 8 Islah OSB’nin dışında kalan ruhsatsız fabrikaların çevreye zarar verdiğini kaydeden Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, “Yeni OSB’nin kurulması ile söz konusu işletmeler altyapısı olan, çevreye duyarlı bir bölgeye taşınacak. Bu şekilde Nilüfer Deresi’nin temizlenmesi sağlanabilir ve çevreye duyarlı sürdürülebilir sanayi üretimi yapılabilir. Gelişmiş şehirler katma değerli üretime odaklanıyor ve sanayi altyapısını buna göre tasarlıyor. Bursa rekabet gücünü artırmak, kapasitesini korumak için Türkiye ve dünyadaki rakip şehirler kadar ihracat artış oranı ve büyüme yakalamalı. Bu büyüme ancak orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerine geçiş yaparak ve ona yönelik altyapısı hazır sanayi bölgeleri ile mümkün olabilir” ifadesini kullandı.

Büyük yatırımlar için yeterli arazimiz yok

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeş, kentsel dönüşümün sanayide de düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bursa’daki mevcut sanayi bölgelerinde büyük ölçekli ve ileri teknoloji gerektiren yatırımlar için uygun bir yer yok. Sanayi kenti kimliğiyle anılan Bursa’da mevcut tüm OSB’lerin metrekare büyüklüğü Gaziantep’teki tek bir OSB’den küçük” dedi. Barakfaki Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Arif Demirören de, Bursa’da hem sanayi hem de tarımsal faaliyetlerin birlikte yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Bu güzelim yerlere neden göz dikiliyor? 

Yeni OSB’nin, Karacabey’de önemli tarım arazilerini kapsayan bir proje olduğuna işaret eden Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, “Bursa’daki OSB’lerde bu kadar boş sanayi arsası mevcutken bu güzelim yerlere neden göz dikiliyor? Türkiye’nin hacim ve potansiyel olarak beşinci tarım ilçesi olan Karacabey otoban ve hızlı tren projeleriyle daha da değerlendi. İhtiyaç varsa sanayiye hepimiz varız, özellikle de tarıma dayalı sanayiye. Ancak mevcut OSB’lerde bu kadar boş yer varken Ankara’dan bir çözüm üretilse de öncelikle o yerler dolsa” dedi.

Yüzde 98'i tarım yapılabilecek alan

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy, 1980 yılında 28 milyon hektar ile pik noktasına ulaşan tarım alanlarının 2013 yılında 23 milyon 800 bin hektara düştüğüne değindi. “2 bin 342 hektara yakın alanın kanunlu ve yönetmelikli olarak yok edildiğini” savunan Aksoy, “Karacabey’de 2’nci, 3’üncü sınıf tarım arazileri var. Yani yüzde 98’i tarım yapılabilecek alanlar. Üstelik tamamı sulanabilir alan” diye konuştu.

Yeni sanayi ve konut alanına ihtiyaç yok

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Kuzukıran, Bursa için 100 bin ölçekli planlama çalışması yapıldığını ve 2030 yılı çevre düzeni planı kararlarına göre yeni sanayi ve konut alanına ihtiyacı olmadığının saptandığını belirterek, “Bursa sanayi alanına doymuştur. 13 organize sanayi bölgesinin yüzde 70’i; 12 sanayi bölgesinin de yüzde 50’si dolu” dedi.

Dava açıp hakkımızı arayacağız

Tarım alanları üzerine sanayi kurulmasına karşı olduklarına dikkati çeken Doğader Genel Sekreteri Caner Gökbayrak, 1/100 binlik planlarda değişiklik yapılması ve yeni OSB’nin ortaya çıkması halinde dava açacaklarını ve haklarını hukuk önünde arayacaklarını vurguladı.

Yeni OSB'ye vize çıkmadı

Kent Konseyi toplantısı sonunda açıklama yapan Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, yeni OSB’ye vize çıkmadığını söyledi. Sanayicilerin yer istekleri olduğunu anımsatan Pala, “25 sanayi bölgesinde 15 milyon metrekare alanın nasıl dolacağı belirlenmeden yeni OSB açılmasının gereksiz olduğu kararı oluşmuştur” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir