Bursalı plastikçilerin yeni dönem hedefleri
İlker BİLİKTÜ / Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Bursa Şube Başkanı
Türk plastik sanayinin dünya plastik sektörü içindeki payı yüzde 1,6 düzeyinde. Diğer taraftan Türkiye, plastik işleme kapasitesi ile Avrupa'da İspanya'dan sonra 6'ncı sentetik elyaf üretiminde 2'nci, pencere profilinde de 3'üncü sırada. Her ne kadar ana sektör olmasa da plastik sektörünün günlük yaşamımızın her alanında ve hemen hemen bütün sanayi kollarında var olduğunu görüyoruz.
Bursa'a sektörümüzdeki önemini her geçen gün arttırıyor. Bursa'da 38 ambalaj üreticisi bulunurken, enjeksiyon üretimi yapan 115, geri dönüşüm üretimi yapan 26 ve plastik oturma grubunda 12 firma bulunmakta. Bu sayılar toplamda 191 firmaya ulaşıyor. Sektörde; ambalaj, enjeksiyon, geri dönüşüm ve oturma grubu işkollarıyla yıllık üretim kapasitesi tahmini (aype-pp-hdpe) olarak 500 bin tondur. Bursa'da yıllık 1.5 milyar dolar ticaret hacmine sahip olan sektörümüzün, Türkiye genelindeki ihracattan aldığı pay ise yüzde 1'dir. Bu da Bursa'dan 5 bin ton yani 15 ila 20 milyon dolar arasında ihracat yapıldığını göstermektedir. Dolaylı ihracat ile bu rakam 100 milyon dolar seviyelerine ulaşıyor.
Bu kadar önemli bir noktada bulunan sektörümüzün geleceği için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Komite 31'de yer alan Plastikçiler ve Kauçukçular ile PAGDER üyeleri olarak yeni dönemde de, sektörümüzü yakından ilgilendiren çalışmalara hız vermeyi planlıyoruz.
Ne yazık ki tüm sektörler gibi bizim sektörümüz de zor bir dönemden geçiyor. Plastik sektörü dış etkenlerden kolayca etkilenen bir sektör. Hammaddeyi dolarla alıp, TL ile mamul olarak satan sektör, en ufak dalgalanmadan bile olumsuz etkilenmekte. Bu nedenle de sektör ayrıca korunmaya ihtiyaç duyuyor.Özelikle Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan gelen plastik mamuller konusunda bir takım uygulamalara gidilmesi ülkemiz üreticisini rahatlatacaktır.
Bu yolda PAGDER olarak bizim de anti-damping uygulanması yolunda çalışmalarımız olacak. Yani yerli sanayimizi korumak için, mamul madde ithalatına kota konulması girişimlerimiz sürecek. Öte yandan nitelikli geri dönüşüm toplanarak doğanın korunması da önemli. Bu nedenle Bursa'da dağınık bir şekilde varlıklarını sürdüren hurdacıların belli bir bölge içinde toplanması konusunda da girişimlerimiz olacak. Öte yandan Bursa'daki plastik sektörünün öncelikle bir ihtisas OSB'ye kavuşması için çalışmalar ciddiyetle yürütülüyor. Sektörümüz için ortak ucuz hammadde alımı, kalifiye eleman konusunda eğitim faaliyetlerimiz paydaşlarımızla devam etmekte. Bunun yanı sıra, yurtiçi ve yurt dışı fuarlara katılım sağlanarak sektörün ufkunu genişletmeye, çeşitli aktivitelerle birlikteliği sağlanmaya önem vereceğiz. Örneğin Türkiye'deki sanayi odaları bünyesindeki ortak komitelerle Bursa'da toplantılar yapıp, sektörün konumu ortaya konularak ortak paydada güç oluşturulması, yine TOBB çatısı altında sektör meclisi oluşturulması çalışmaları için girişimlerde bulunmak hedeflerimiz ve projelerimiz için yer almakta.