Büyükekşi: Türkiye-AB ilişkileri duygusal şekillenmemeli

TİM Başkanı Büyüksekşi AP'nin Türkiye kararı hakkında, "Türkiye ve AB ilişkileri böyle duygusal, subjektif ve öngörüsüz adımlarla şekillendirilmemeli" yorumunu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi Avrupa Parlamentosunda alınan Türkiye kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylama sonucunun şaşırtıcı olmadığını dile getiren Büyükekşi, yine de 50 yılı aşkın süredir devam eden üyelik sürecinde böyle bir oylama ve sonuç görmenin üzücü olduğunu dile getirdi.

Avrupa kurumlarından daha objektif, yol gösterici eleşti ve işbirliği üretmeye müsait raporlar beklediklerini bildiren Büyükekşi, "İhracatımızın yarısını Avrupa'ya yapıyoruz, yabancı yatırımlarımızın üçte ikisi Avrupa'dan geliyor. Hem biz hem Avrupa Birliği mevcut Gümrük Birliği'nin güncellenmesini istiyor ve bu yönde çalışma yapıyoruz. Ancak, Parlamentoda yapılan oylamada Gümrük Birliği müzakerelerine siyasi kriter getirilmesi kararı hem ticaretin ruhuna aykırı hem de iki tarafın çıkarlarına ters düşmektedir" ifadelerini kullandı.

"Geçtiğimiz sefer olduğu gibi, parlamentoda yapılan bu oylamanın Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edilmemesini bekliyoruz" diyen Büyükekşi, "Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri böyle duygusal, subjektif ve öngörüsüz adımlarla şekillendirilmemeli" şeklinde açıklamalarda bulundu.