Büyükelçi geri adım attı

ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, "Bizim Türkiye devletine, insanlarına, yasal sistemine güvenimiz var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone tartışma yaratan sözleriyle ilgili, belli bir dava veya dava konusu üzerine yorum yapmadığını ifade ederek, "Elbette Türkiye bir hukuk devleti. Bu konuda bir soru işareti yok. Bizim Türkiye devletine, insanlarına, yasal sistemine güvenimiz var" dedi.

Ricciardone, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) onuruna düzenlediği yemekte, konuşmasının ardından katılımcıların ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de basın özgürlüğü üzerine medyaya yansıyan açıklamalarının ardından hükümetten çeşitli tepkiler geldiği hatırlatılarak sorulan, "Bu açıklamalardan sonra açıklamanızın arkasında mısınız? Nasıl bir yorumunuz olur?" sorusunu Ricciardone özetle şöyle yanıtladı:

"Belli bir dava veya dava konusu üzerine yorum yapmadım. Biz detayları bilmiyoruz. Davanın ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyoruz. Biz anlamıyoruz, çünkü yabancıyız. Açıklayamadığımız belli durumlar ortaya çıktığında anlamak istiyoruz ve açıklamanız için size soruyoruz.

Elbette Türkiye bir hukuk devleti. Bu konuda bir soru işareti yok. Hukuk, özgürlüğü, bireyleri, iş insanlarını korumak zorundadır. Bizim Türkiye devletine, insanlarına, yasal sistemine güvenimiz var. Yabancıların anlaması zor olan tuhaf durumlar olduğunda anlamamız için bize yardım edebilirsiniz."

Türk demokrasisine güvenmiz tam

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Türk-Amerikan dostluğuna, iki ülkenin ilişkisinin gücüne, Türkiye'nin geleceğine ve demokrasisine, Türk toplumunun olduğu gibi kendisinin de güveni olduğunu ve bu konuda çok iyimser olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ABD'nin "çok önemli bir partneri" olduğuna değinen Ricciardone, birlikte daha ileriye gitmek için ABD ve Türkiye'nin şeffaflığı artırması, yatırım ve ticaretin önündeki engelleri kaldırması gerektiğini kaydetti. Ricciardone, "Biz, Türkiye'nin dünya standartlarına yükselmesini istiyoruz, bunu başaracağınızı biliyoruz" dedi.

Türkiye ve ABD'nin ticaret hacmi konusunda endişe duyduğunu ifade eden Ricciardone, Çin ile büyük bir ticaret hacmi bulunan ABD'nin, en iyi kalite ürünleri almak için Türkiye'nin arasında bulunduğu ülkelerden ithalata "aç" olduğunu söyledi.

Eksen kayması söz konusu değil

Ricciardone, 30 yıl önce Türkiye'ye ilk kez İran'dan geldiklerini ve kendilerini Batı'da hissettiklerini ifade ederek, "Eksen kayması söz konusu değil bence" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir