Büyükelçi Korutürk, İsveç'e döndü

İsveç Parlamentosu'nun Ermeni kararı üzerine geri çağrılan Korutürk, tepkinin amacına ulaşması üzerine yeniden görev yerine gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İsveç Parlamentosunun, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren kararı üzerine Dışişleri Bakanlığı tarafından istişare için Türkiye'ye çağrılan Büyükelçi Zergün Korütürk, 18 gün sonra Stockholm'e döndü. Büyükelçi Korutürk, geri çağrılmasının amacına ulaştığını belirterek, "11 Marttan bu yana çok şey değişti. İsveç hükümeti gayet açık bir tavır koyarak bu karar tasarısının arkasında olmadığını dile getirdi" dedi. 

Büyükelçi Zergün Korutürk,  İsveç'e gitmek üzere Ankara'dan İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Korutürk, "Türkiye'ye gelişinizden bu yana ne değişti de geri dönüyorsunuz?" sorusu üzerine, İsveç Hükümetinin, başından itibaren bu tasarının yanlış olduğunu ve hiçbir mesnedi bulunmadığını belirttiğini, kararın parlamentodan geçmemesi için de gayret içine girdiğini hatırlattı.

Korutürk, Dışişleri Komisyonunun ilk aşamada büyük bir çoğunlukla bu kararı reddettiğini ancak buna rağmen parlamentonun bu kararı aldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu sonuç ortaya çıktıktan sonra birincisi diplomaside uygulanan bir yöntem çerçevesinde derhal Ankara'ya çağrıldım. Hem Dışişleri Bakanları Dışişleri Bakanımızla hem de Başbakanları Sayın Başbakanımızla görüşerek, 'Bu kararın mesnetsiz olduğunu, uygulanabilir bir yönü olmadığını ve karara sadık kalmayacaklarını' ifade etmişlerdir. Sanırım bu ifadeler, İsveç tarafının hakikaten bu konuda bizim ile aynı görüşte olduklarını en iyi şekilde yansıtma yöntemiydi. Bu çerçevede, 'Ne değişti de geri gidiyorsunuz?' diye sordunuz, 11 Marttan bu yana çok şey değişti. İsveç Hükümeti, gayet açık bir tavır koyarak, bu karar tasarısının arkasında olmadığını dile getirdi. Esasen İsveç Anayasası'na göre de dış politikayı uygulama, hükümete verilen bir yetkidir. Hükümet de bunun uygulanabilirliğinin olmadığını ifade ettiğine göre, bu geçen kararı, tavsiye niteliğinde bir karar olarak da yorumlayabiliriz."

Zergün Korutürk, bir gazetecinin "Geri çağrılmanız amacına ulaştı, diyebilir miyiz?" sorusuna, "Evet geri çağrılmam amacına ulaşmıştır. Çünkü bu, diplomaside ciddi bir tepkidir. Türkiye Cumhuriyeti de büyükelçisini geri çekerek, bu tepkisini göstermiştir" yanıtını verdi.

ABD'nin dinamikler farklı

Korutürk, "ABD'deki Ermeni tasarısının kabul edilmesi üzerine geri çağrılan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan henüz Türkiye'de, İsveç'te ulaşılan amaca ABD'de ulaşılamadığı için mi Sayın Büyükelçi Türkiye'de bekliyor?" sorusu üzerine, "İki ülkeyi mukayese etmek istemiyorum. Amerika'daki dinamikler farklı, herhalde Hükümetimiz en iyi şekilde Sayın Tan'ın gidişini de değerlendirmektedir" dedi.

Bir gazetecinin "Bundan sonraki süreçte neler olacak, İsveç Hükümetinden neler bekleniyor, gelişinizde 'hatalarını telafi etmeleri gerekir' demiştiniz?" sorusu üzerine de Korutürk, "Sanırım gitmeden önce bir şey söylemem doğru olmaz. Gittikten sonra, temaslarımın ardından onların ne gibi adımlar atmak isteyecekleri daha net bir şekilde ortaya çıkacak" diye konuştu.

Büyükelçi Korutürk, "İsveç ile Türkiye ilişkilerinin eski seyrine döneceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna karşılık da "Umarım, umarım..." dedi.

Bir başka soru üzerine Türkiye'ye geldiğinde Kulu'ya da gittiğini ifade eden Korutürk, sadece Stockholm'de yaklaşık 35 bin Kululu oturduğunu söyledi. Korutürk, "Bunların bağlantıları, uzantıları, geri dönenleri Kulu'da oturuyor. Büyükelçilerin bir görevi de vatandaşlarının istek ve şikayetlerini dinlemektir. Benden bir istek ve dilekleri var mı, bunu öğrenmek için gittim. Gelişim onları görmek için bir fırsat oldu" görüşünü diye getirdi.

Türkiye'nin Altıncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün oğlu Büyükelçi Selah Korutürk'ün eşi olan Zergün Korutürk, annesi Zehra Tanyar ile Stockholm'e döndü.

Bu konularda ilginizi çekebilir