Büyümeyi yüzde 4'e çekeceğiz

TOBB Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuşan Davutoğlu, "İktidar partisini bekleyen en büyük tehlike seçim ekonomisi uygulamaktadır. Son 12 yıl içinde hiçbirisinde seçim ekonomisi uygulamadık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu yıl büyümeyi yüzde 4'e, gelecek yıllarda yüzde 5 ve üzerine çekmeye kararlı olduklarını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen TOBB Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuşan Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri öncesinde de daha önceki seçimlerde olduğu gibi bir seçim ekonomisi uygulamadıklarını belirtirken, büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Geçen yıl büyümenin yüzde 2.9 olarak gerçekleştiğini ve görünüşte bunun kendilerinin istediği rakamların gerisinde olduğunu belirten Davutoğlu, ancak yine de Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin büyümesi ile kıyaslandığında çok ileri noktada olduğunu söyledi ve, "Bu yıl içinde de bunu yüzde 4'e, gelecek yıllarda yüzde 5 ve üzerine çekmeye kararlıyız" dedi.

Seçim sonrasında özellikle meslek liselerini yeniden tanzim etmek üzere çalışmalar yapacaklarını belirten Davutoğlu, açıklanan ekonomik paketlerle birlikte teknoloji üretimine de öncelik vereceklerini söyledi.

"Artık teknoloji tüketen bir ülke değil, teknoloji üreten bir ülke olmak istiyoruz" diyen Davutoğlu, "Ne teşvik istiyorsanız Ar-Ge için o teşvikleri vereceğiz" dedi.

En büyük tehlike seçim ekonomisi uygulamak

Seçim dönemlerinde en büyük tehlikenin seçim ekonomisi uygulamak olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Tüm partilerimize yaptıkları tercihler nedeniyle hayırlı olsun diyorum. Listelerin açıklanması sonrasında her bir parti önümüzdeki dönemde ekonomik politikalarını açıklayacak. İşte fark burada ortaya çıkacak. 

İki tehlike vardır seçim öncesinde. İktidar partisini bekleyen tehlike veya tuzak diyeyim, seçim ekonomisi uygulamasıdır. Son 12 yıl içinde 3 genel seçim, 3 yerel seçim, referandumlar geçirdik. Tarih de millet de kayıtlar da şahittir ki hiçbirisinde seçim ekonomisi uygulamadık. 

Bu 90'lı yıllarda partilerin uyguladığı bir şeydi. Çünkü bir sonraki seçimde iktidar olup olamayacaklarını bilmiyorlardı. 

Çünkü biz yeniden iktidar olacağımızı biliyoruz. Bunun bedelini de yine biz ödeyeceğimizi biliyoruz. Herkes hükümet programını açıp baksın hiçbir yerde 9 aylık bir program göremezsiniz. 9 yıllık programlar vardır. Bu iktidar partisi için bir tuzaktı ve biz bu tuzağa hiç düşmedik.

Muhalefet partiler için en büyük tuzak da seçim öncesi en geniş vaatleri vermeleridir. Bugün muhalefet bu tuzağa düştü. Sayın Kılıçdaroğlu'nu ne zaman dinleseniz, ekonomik bakımdan bilgisizlik örneği olarak hangi kaynaklardan sağlanacağı belli olmayan vaatleri görürsünüz. 

Ekonomide bir vaatte bulunacaksanız, karşılığını göstereceksiniz. Biz sorumluluk sahibi bir iktidar olarak, bizden sonraki neslin bedel ödeyeceği hiçbir kararı almayacağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir