Çağlayan, 'Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışına katıldı

Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gerçekleri yansıtmadığını vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

AŞKABAT - Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta temaslarda bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan,  "Türk İhraç Ürünleri Fuarı"nın açılışına katıldı.

Aşkabat'taki Sergi Köşkünde ilk defa düzenlenen "Türk İhraç Ürünleri Fuarı"nın açılış törenine Bakan Zafer Çağlayan ile Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammet Muhammedov, Türkmen bakanlar, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, yabancı misyon şefleri, Türk iş adamları, şirket temsilcileri katıldı.

Açılış töreninde, Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un tebrik mesajı okundu. Türkmen lider Berdimuhamedov mesajında, son yıllarda Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin sürekli gelişme gösterdiğini kaydetti. Mesajda iki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli artış gösterdiğini belirtilirken, bunun dostluk ve ekonomik ilişkilerin sürekli geliştiğinin göstergesi olduğu vurgulandı. Mesajda, iki ülke arasındaki eğitim ilişkilerinin yanı sıra sosyal alanlardaki ortak çalışmaların da Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kardeşliği pekiştirdiği ifade edildi.

Devlet Bakanı Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, dünyada yoğun bir ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda böylesi bir fuarın gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

İnşaat malzemeleri, gıda, kozmetik, elektrik ve elektronik gibi alanlarda faaliyet gösteren 67 Türk firmasının ürünlerinin fuarda sergileneceğini kaydeden Bakan Çağlayan, Türkiye ve Türkmenistan'ın Avrasya bölgesinin iki önemli ülkesi olduğunu belirtti.

"İki ülke arasındaki ticaret hacmi gerçekleri yansıtmıyor"

Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gerçekleri yansıtmadığını, bunun çok üzerinde büyük rakamlara ulaşılması gerektiğini söyledi. 2007 yılında Türkmenistan;da Türk müteahhitlerinin bedel açısından en fazla pay alan 3. ülke olduğunu söyleyen Çağlayan, bu yılın Ağustos ayına kadar müteahhitlik sektörünün 26 proje ile 1,6 milyar dolarlık iş aldığını ve yıl sonuna kadar da 2,5 milyar dolarlık proje ve taahhüt işi üstleneceğini bildirdi. Çağlayan sözlerini, "Beklentilerimiz yüksek, kararlılığımız tam, yolumuz açıktır" diye tamamladı.

Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan ve Muhammedov birlikte fuarın açılış kurdelesini kestiler. Muhammedov ve Çağlayan kestikleri kurdelenin birer parçasını mendil gibi ceket ceplerine takarak fuarı gezdiler. 

Bakan Zafer Çağlayan ve Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammet Muhammedov, Türk şirketlerinin ürünlerini sergilediği stantları teker-teker gezerken, stantlardaki ürünleri inceleyen Çağlayan, şirket yetkilileriyle de sohbet etti. Şirket temsilcilerinden Türkmenistan;daki yatırımlarına dair bilgi alan Zafer Çağlayan, ülkeye ilk defa gelen şirket yetkililerinden de ülke piyasasına kısa sürede girmesini istedi. Bakan Zafer Çağlayan;ın fuarı gezerken, Hocamuhammet Muhammedov'a ürünlerle ilgili detaylı bilgi verdiği gözlemlendi.

Daha sonra fuar organizasyonunu üstlenen Meridyen Fuarcılık tarafından Bakan Çağlayan;a ve Muhammedov;a plaket verildi.

Bakan Çağlayan ve beraberindeki heyet, fuar ziyaretinin ardından Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kendi onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Yemeğin ardından Bakan Çağlayan ve beraberindeki heyet Bakanlar Kurulu binasında tekstilden ve sanayiden sorumlu devlet başkan yardımcısı Hocamuhammet Muhammedov ile görüştü.