Çalık Enerji Irak'ta santral temelini attı

Çalık Enerji, Irak'ın Musul kentinin güneyindeki El Kayyara bölgesinde 750 megavatlık elektrik santralinin temelini attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUSUL - Çalık Enerji, günde ortalama 5 saat elektriğin verildiği Irak'ta, önemli bir yatırıma daha başladı. Irak'ın kuzeyindeki Musul şehrinin 60 kilometre güneyinde bulunan El Kayyara bölgesinde 750 megavatlık elektrik santralinin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Çalık Enerji tarafından inşa edilecek santralin temeline ilk harcı Musul Valisi Esil Nuceyfi, Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Saad İbrahim Hammudi, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Çalık Enerji Genel Müdürü Dr. Osman Saim Dinç attı.

Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Saad İbrahim Hammudi, Çalık Enerjinin yapımına başladığı Ninova santrali projesini başlangıç adımı olarak kabul ettiklerinin altını çizerek, "Bölgede aşiret şeyhleri, ileri gelenleri ve Ninova ilindeki yetkililerden projelere destek vermelerini ve yardımcı olmalarını istiyorum" dedi.

Musul valisi Esil Nuceyfi ise Irak hükümetinin halka vaatte bulunduğu projenin temelinin atılmasından büyük sevinç duyduğunu ifade etti. Nuceyfi, Irak ve Türk hükümetleri arasındaki ittifak ve işbirliğinin sonucu olan bu projenin Çalık Enerji tarafından hayata geçirileceğini ve Çalık'tan daha fazlasını beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Ahmet Yıldız, Arapça yaptığı konuşmasında, santral inşaatının yapıldığı El Kayyara bölgesinden bir heyetin kendisini 1 yıl önce ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Allah'a çok şükür bir yıl sonra burada bu büyük santralin temelini atıyoruz. Çalık Enerji bu projeyi en iyi şekilde hayata geçirecek. Türk hükümeti Irak'ın bütünlüğü için çaba sarf ediyor ve özen gösteriyor. Türkiye Irak'ın iç işlerine müdahale etmeden Irak'ın kalkınması için çalışıyor ve çalışacaktır" dedi.

2 bin kişiye istihdam

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da, Irak'ın gelişimi ve refahı için atılan adımlara, üstlendikleri projelerle katkı sağladıklarını söyledi. Çalık, Ninova'nın yanı sıra inşa edeceğimiz 1250 megavatlık El Khariat ile toplam 2 bin megavat güç ile Irak'ın elektrik ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayacağız" diye konuştu.

Gelecek yıl yaz ayında ilk türbini devreye alıp elektrik üretmeye başlayacaklarının altını çizen Çalık, iki yıl içinde bitirilmesi planlanan santral inşaatlarda toplam 2 bin kişiye istihdam sağlanması planlandığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir