Çalık, Musul'a da santral kuruyor

Çalık Grubu, Kerbela yakınlarındaki doğalgaz çevrim santralinin ardından Musul'a da 388,5 milyon dolarlık santral yatırımı yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Çalık Holding şirketlerinden Çalık Enerji, Irak'ın Kerbela kenti yakınlarındaki doğalgaz çevrim santralinin ardından, Musul'un 60 kilometre güneyinde kurulacak Nainawa Doğalgaz Çevrim Santrali'nin inşaatını da üstlendi.

Irak Elektrik Bakanlığı'nda düzenlenen sözleşme imza törenine, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Enerjiden Sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Irak Elektrik Bakanı Raad Shellal Saed, Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Salam Kazaz katıldı.

Irak Başbakan Yardımcısı Şehristani, ihaleye çıkılan başka projeler de bulunduğunu, onları da önümüzdeki günlerde imzalayacaklarını kaydederek, paranın yarısının şimdi diğer yarısının önümüzdeki yıl ödeneceğini söyledi.

Türbinler kademeli olarak devreye sokulacak

Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Musul'a yapılacak santralin tamamlanma sürecini Şehristani'nin ricasıyla 20 aya çektiklerini kaydetti.

Dinç, santralde Irak hükümeti tarafından General Electric'ten satın alınan her biri 125 megavat gücündeki 6 gaz türbininin kullanılacağını bildirdi.

Irak'ın elektrik ihtiyacının çok acil ve önemli olduğunu, yazın sıcaklığın 55-60 dereceye yükseldiğini vurgulayan Dinç, "Ülkede elektrik düzensiz, sürekli kesiliyor. Klimaların bir an önce devreye girmesi önemli. 2012 yılının Mayıs-Haziran ayından önce, yaz sıcakları gelmeden türbinleri kademeli olarak devreye almak istiyoruz. Mümkün mertebe santralin tamamını bitirmek yerine 15-16 ay sonra 2 türbini, sonraki 2 ay içinde 2 türbini daha devreye almak istiyoruz. Türbinleri kademeli olarak devreye alıp, şebekeye elektrik vermeyi planlıyoruz ki 20 ay beklemeyelim."

Proje 388.5 milyon dolar

Dinç, Nainawa Doğalgaz Çevrim Santrali Projesi'nin, Çalık Enerji'nin Irak'ta üstlendiği ikinci proje olduğunu belirtti.

İlk projenin maliyetinin 445,5 milyon dolar, ikincisinin ise 388,5 milyon dolar olduğunu bildiren Dinç, "Toplam 2 bin megavatla gurur duyuyorum. Ülkenin üreten gücü şu anda 4 veya 5 bin megavat civarında. Oysa bu iki projeyle 2 yıldan kısa sürede ülkenin kurulu gücünün yarısını karşılayacağız. Nainawa bölgesindeki 750 megavat, 250 bin evi ve yaklaşık 1,5-2 milyon nüfusu, Kerbela'daki 1.250 megavat ise 2-3 milyon nüfusu besleyecek kapasitede" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir