Çalışanlara eşit oranda mı zam yapılmalı?
AL Danışmanlık Genel Müdürü Laçinel, çalışanlara eşit oranda zam yapılmaması gerektiğini savundu.
‘Herkese, eşit oranda zam yapma’ vurgusunu yapan AL Danışmanlık Genel Müdürü, Marka Yönetimi ve İnsan Kaynakları Danışmanı Ayşen Laçinel, “İşletmelerde, öncelikle çalışanların görev tanımları ve hedefleri net olarak belirlenmelidir. Ardından, iş hedefleri doğrultusunda, takip edilmelerini sağlayacak performans sistemleri kurulmalıdır. Şuan işletmelerde, zam oranları belirlenmeye devam ediyor. Herkese, eşit oranda zam yapılmamalıdır. Çünkü bu yaklaşım, çalışanı üzecektir, çalışmayanı daha da çalışmaz hale getirecektir” dedi.
Verimli ve başarılı bir şirketin reçetesini açıklayan Ayşen Laçinel, “Şirketler, iyi çalışanların ödüllendirileceği; iyi çalışmayanların fark edileceği bir sistem ile yönetilmelidir. Verimliliği yüksek başarılı bir şirketin ‘reçetesi’ budur” diye konuştu.
Zam dönemindeki 3 kritik hata nedir?
‘Zam oranlarını doğru belirlemek, aynı zamanda mutlu çalışanlardan oluşan bir takımı oluşturmaktadır’ diyerek sözlerine devam eden Ayşen Laçinel, yapılmakta olan 3 kritik hataya ilişkin şunları kaydetti:
1-İşletmedeki herkese, asgari ücrete yapılan zam oranı ne kadar ise, aynı oranda zam yapmak.
2-İşletmede; ölçüm - değerlendirme kriterleri önceden belirlenmeden ve kimin neye göre değerlendirildiği tanımlanmadan, sadece ilgili yönetici inisiyatifiyle zam oranlarının belirlenmesi.
3)Çalışanlar; performans, satış ve müşteri memnuniyeti hedeflerine bakılmaksızın, mutlu veya mutsuz edilmektedir. Çok çalışan kişi aldığı az zamdan mutsuz olurken; az çalışan kişi aldığı zam oranından mutlu olacaktır.
İşletmelerde, adaletli bir değerlendirme sisteminin mutlaka kurulması gerektiğinin altını çizen Ayşen Laçinel, “Çalışanların gözünde, ‘-Bu şirkette, çalışanda, çalışmayanda bir’ algısını oluşturmak, işletmelerin önündeki ciddi bir risktir. Bu durumda, o şirketin başarılı ve verimli olması beklenemez” diyerek sözlerini tamamladı.