Çama talep düştü, yeni yılın gözdesi kırmızı çiçekler

İç pazarda çiçek ve süs bitkileri satışlarının durgunluğundan yakınan sektör temsilcileri, çama talebin yarı yarıya azaldığını, yapay ürünlerin daha çok rağbet gördüğünü söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aralık ayının son günlerine yaklaşılmasına rağmen yılbaşı çamı ve çiçek satışlarında yeterli hareketlilik yakalanamadığı bildirildi. Sektör temsilcileri, yapay çama artan ilginin çam satışlarını düşürdüğünü ancak dünyadaki trendlere paralel olarak kırmızı renkli çiçeklere olan talebin de arttığını ifade etti. Aralık ayının ilk 20 gününde süs bitkileri ihracatının yüzde 27 arttığını kaydeden sektör temsilcileri, dal çiçek ihracatının ise havaların bir anda soğumasından dolayı yüzde 20 düştüğünü söyledi. Öte yandan çiçekçiler iç pazarda internet üzerinden  satışlarda sektör dışı kişilerden kaynaklı mağduriyetler yaşanmaması için  İnterflora ya da Teleflora amblemleri olmayan sitelerden alışveriş yapılmamasını istiyor.

İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Mesut Tutar,  yılbaşına 10 gün kalmasına rağmen çam ve çiçek satışlarında büyük bir durgunluk olduğuna işaret etti.  Geçtiğimiz yıllarda bu günlerde restoran, AVM, gazino ve diğer işyerleri başta olmak üzere yılbaşına yönelik hızlı bir hazırlık yapıldığını, çam ve benzeri süs ürünlerinin satışında büyük bir canlılık yaşandığını belirten Tutar, “Bu yıl bir hafta kadar kalmasına rağmen süsleme ve dekorasyonlar çok zayıf kaldı. Son günlerde siyasi alanda ortaya çıkan gelişmeler de satışları olumsuz etkilemiş olabilir. Geçtiğimiz yılla kıyaslarsak satışlar yarı yarıya düştü” diye konuştu.

Çiçek bu yıl bol

Üreticiler olarak bu yıl hazırlıklarını iyi yaptıklarını, havalar güzel geçtiği için çiçeğin de bol olduğunu kaydeden Tutar, “Ama kalan günler içinde durum neyi gösterir tahmin edemiyoruz. Bu yıl kesme  ve plastik çamı tercih etmedik. Yoğun olarak yılbaşından sonra da balkonda, evde ya da bahçede bakımı yapılabilecek saksıda çamlara ağırlık verdik. Bunun yanında evlere misafirliğe giderken hediye götürülebilecek ebatlarda yine saksı çamları hazırladık. Bu şekilde doğanın korunmasını da katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Marketlerde satılan yapay çamların üreticinin işlerini aksattığını ifade eden Tutar, “İnternet üzerinden yapılan satışlarda gerçekte çiçekçi olmayan kişilerin açtığı siteler tüketici açısından da mağduriyetlere yol açıyor.  İnternetten çiçek almak isteyenler, sitesinde İnterflora ya da Teleflora amblemleri olmayan sitelerden alışveriş yapmasınlar. Çünkü bu tür siteler bizim üyemiz değil, gerçek işleri de çiçekçilik değil. Bizlerden alıp satıyorlar ancak talep çok olduğunda istenildiği günde teslim edemiyorlar. Bu yönde bize çok sayıda şikayet geliyor. Yılbaşına, doğum gününe özel sipariş edilen çiçekler 3 gün, 4 gün sonra teslim edildiği için açılmış çok sayıda dava var. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olmasını öneriyoruz” açıklamasını yaptı.

Üretim az ama Avrupa’nın çiçekleri Türkiye’den

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, geçen yıl aralık ayında toplam 5 milyon 970 bin dolar olan süs bitkileri ihracatının bu yıl Aralık ayının ilk 20 günlük döneminde yüzde 27 artışla 5,1 milyon dolara ulaştığını söyledi. Bağdatlıoğlu ay sonunda bu rakamın 6,5 milyon dolar olmasını beklediklerini bildirdi.

Aralık ayında canlı bitkiler ihracatının ise yüzde 73 artış gösterdiğini dile getiren Bağdatlıoğlu, “Bu dönemde en çok ihracat İngiltere, Hollanda, Azerbaycan, Irak ve Türkmenistan’a yapıldı. Azerbaycan’a  canlı bitkiler ihracatı yüzde 105, Türkmenistan’a yüzde 150 arttı.  Holanda’ya kesme çiçek ihracatında yüzde 70’ lık artış görülürken, Rusya’ya yüzde 31 artış görüldü. Yaklaşık 24 milyon dal kesme çiçek, 5,3 milyon adet canlı bitki  ihracatı yapıldı” diye konuştu.

Yeni yıl döneminde geçen yıl 48 ülkeye yaklaşık 50 milyon dal çiçek ihracatı gerçekleştirdiklerini kaydeden Bağdatlıoğlu, havaların bir anda soğumasından dolayı bu yıl çiçek ihracatının yüzde 20 düştüğünü söyledi. Bu yıl yeni yıl döneminde 48 ülkeye 40 milyon dal ihracat geçekleştireceklerini ifade eden Bağdatlıoğlu, “İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında başta Hollanda, İngiltere, Almanya, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya yer alıyor. Genellikle ana ihracat ürünlerimiz  Gerbera ve yeşilliklerden oluşuyor” dedi.

Bağdatlıoğlu, yılbaşına 2 gün kala iç pazarında hareketlenmeye başlayacağını belirterek, “Dünya’da ve Türkiye’de  kırmızı renkli çiçekler talep görüyor. Türkiye’de yılbaşında çiçek kullanımında artış yaşanmaya başladı. İstanbul’da 3 yıl önce çiçek tüketimi 4 dolar iken, bu rakam 20 dolara çıktı. Türkiye’de  ise 3 yıl önce çiçek tüketimi 1 dolar iken 3 dolara çıktı. Yılbaşında  ve özel günlerde yaşanan bu artış çiçek ithalatını da patlatıyor. Çünkü halk bu özel günlerde daha farklı çiçekler vermeyi tercih ediyor” şeklinde konuştu. Ekvator ülkelerinde hava şartlarına bağlı olarak çiçek üretim miktarlarının fazla olduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de üretilen çiçekler daha kaliteli. Daha az üretim yapsak da kaliteli ürünler üretiyoruz. Az üretim yapmamız rağmen Avrupa’nın çiçekleri Türkiye’den gidiyor.”

Ağaç satışlarında bir hareketlilik yok

Sakarya İli Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Birliği (SAKARYABİR) Başkanı Ercan Ekici: Sakarya’da 600 üretici 20 bin dekara yakın alanda dış mekan süs bitkileri üretimi yapıyor. 200’den fazla çeşit üretimin yapıldığı ilimizde iç piyasanın yanında ihracat da yapılıyor. Yılsonuna yaklaştığımız şu günlerde ağaç satışlarımızda bir hareketlilik yok. Daha ziyade büyük şehirlerde yılbaşı nedeniyle çam ağacı satışları biraz hareketli olur. Ama Sakarya’daki üreticilerimizde yılbaşı nedeniyle bir satış hareketliliği yok. 

Kesme çiçekte üstünlüğü Antalya ve İzmir’e kaptırdık

Yalova Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul da, 5 yıl önce çam satışlarının daha fazla olduğunu vurgulayarak, “Ama artık yapay ürünler tercih ediliyor. Yalova’nın yüzde 66’sı ormanlık alan. Türkiye’nin en küçük ili. Dolayısıyla üretim alanları sınırlı olduğu için çam üretimi yok denecek kadar az. Kesme çiçekte ise Yalova üstünlüğünü Antalya ve İzmir’e kaptırdı. Bugün bu alanda üretimin yanı sıra alım satım da çok fazla yapılıyor. Süs bitkileri üretimi ve ihracatındaki ana ürün grupları canlı bitkiler, kesme çiçekler, çiçek soğanları, yosunlar ve ağaç dallarından oluşuyor. Yalova’nın hiçbir zaman dik eğrileri olmamıştır. Burası yılın 12 ayı  Türkiye ve dünyanın pek çok yerine pek çok ürün gönderir. O nedenle özel günlerde çok ciddi bir artış olmuyor. En fazla yüzde 15 oranında piyasada bir hareketlilik yaşanır. Hiçbir zaman iki katı bir hacme ulaşmaz. Çünkü zaten yıl boyunca bir sirkülasyon vardır” şeklinde konuştu.

% 27

Süs bitkilerinde aralık ayı ihracatındaki artış

% 20

Dal çiçekte aralık ayı ihracatındaki düşüş

% 73

Canlı bitkilerde aralık ayı ihracatındaki artış

5,1 milyon $

Süs bitkilerinde aralık ayı ilk 20 gün ihracatı

40 milyon dal

Dal çiçekte yılbaşı dönemi ihracat hedefi

Bu konularda ilginizi çekebilir