Çanakçı, Avrupalı yatırımcılara Türkiye ekonomisini anlattı

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, sunumda, Orta Vadeli Programın makro ekonomik önceliklerini anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Londra'da, Avrupalı yatırımcılara, Türkiye ekonomisindeki en son gelişmeler ile ekonomik görünüm hakkında bilgi verdi.

Çanakcı, Hazine Müsteşarlığı internet sayfasında yayınlanan sunumda, Orta Vadeli Programın (OVP) makro ekonomik önceliklerini anlattı.

İbrahim Çanakcı, OVP'nin, aşamalı bir potansiyel ekonomik büyümeye ulaşma, istihdamı artırma, düşük enflasyon trendini sürdürme ve küresel kriz nedeniyle bozulan mali dengeyi yeniden iyileştirmek olduğunu kaydetti. 

Mali Kuralın önemine değinen Çanakcı, Mali Kuralın amaçlarını ise, "sürdürülebilir bir borç stoğu ve kamu açığı sağlamak, mali politikanın kredibilitesini artırmak, artan güven ve kredibilite ile risk primini düşürerek, borçlanma maliyetini azaltmak" olarak sıraladı.

Hazine Müsteşarı Çanakcı, OVP çerçevesindeki yapısal mali reformların başında Mali Kural olduğunu belirtirken, diğer yapısal reformların ise vergi kaybı, vergiden kaçırma, vergi tabanının genişletilmesi, Gelir İdaresi'nin uygulama ve denetim kapasitesinin güçlendirilmesi, etkin bir vergi toplama sisteminin kurulması, yerel yönetimlerin kendi gelir kaynaklarının artırılması çerçevesinde olacağını kaydetti.

OVP çerçevesinde yapılacak diğer yapısal reformlar arasında, sağlık hizmetleri ve harcamalarının etkinliği ile aile hekimliğini tüm illere yaymanın bulunduğunu belirten Çanakcı, yine bu çerçevede, sosyal harcamaların etkinliğinin artırılacağını, kamu harcamalarının yüksek öncelikli alanlara yönlendirileceğini söyledi.

Çanakcı, OVP çerçevesinde uygulanacak reform ve politikaların, ekonominin etkinlik ve rekabet gücünü artırmaya yönelik olacağını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir