Canlı yayında 'Türkiye' tartışması
Londra Belediye Başkanı Han ile bir önceki dönem belediye başkanı olan Johnson, BBC kanalında, Brexit'i tartıştı. Geceye 'Türkiye'nin AB üyeliği' üzerinden açılan tartışma damgasını vurdu.
Birleşik Krallık'ta yapılacak kritik Avrupa Birliği (AB) referandumuna saatler kala, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci konusu, birlikten ayrılma ile birlikte kalma taraftarları arasındaki tartışmada öne çıkan konular arasında yer almaya devam ediyor.
Londra'nın Türk kökenli eski Belediye Başkanı Boris Johnson ile, başkanlık koltuğunu geçen ay Johnson'dan devralan Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han, Londra'daki etkinlik alanı Wembley Arena'da, BBC tarafından düzenlenen bir canlı tartışma programında karşı karşıya geldi. Johnson ve Han, 6 bin dinleyicinin katıldığı ve 2 saat süren programda, katılımcıların AB referandumuna ilişkin sorularını cevaplandırdı.
Londra'nın yeni Belediye Başkanı Sadık Han, ülkenin AB üyeliğinin devam etmesini isteyen "Britanya Avrupa'da Daha Güçlü" kampanyasına verdiği destek kapsamında yaptığı konuşmada, Perşembe günkü referandumda ülkesinin birlikte kalarak yola devam etme kararı vermesi halinde, bunun vatandaşların emniyetine, maaşlarına, alım gücüne ve çalışma haklarına olumlu etkisi olacağını söyledi.
"Olumlu ve vatansever bir karar vermeniz ile birlikte kalma yönünde oy vermeniz için size çağrıda bulunuyorum." diyen Han, referandum tartışmalarında öne çıkan konular arasında olan göçmenlik konusuna da değindi. Han, ülkenin AB'den ayrılması gerektiğini savunan "Ayrılığa Oy Ver" kampanyasının başını çeken İngiliz siyasetinin etkin isimlerinden Muhafazakar Partili eski Londra Belediye Başkanı Johnson'a seslenerek, kampanyasının bir "nefret projesi" olduğunu savundu.
'Türkiye üye olmak üzere değil'
Han, özellikle Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin referandum tartışmalarına konu ediliyor olmasına dikkati çekerek, "(Johnson'a) İnsanları korkutuyorsunuz. Yalanlar söylüyorsunuz. Türkiye, AB'ye üye olmak üzere değil." dedi.
Referandum tartışmaları kapsamında daha meşru endişelerin ele alınması gerektiğini dile getiren Han, AB'den ayrılmayı isteyenlerin, Türkiye'yi kullanarak seçmene yalan söylediğini ve korkutmaya çalıştığını belirtti. Yanında getirdiği ve Johnson'ın başını çektiği kampanyanın hazırladığı bir el broşürünü gösteren Han, Türkiye haritasının yer aldığı broşürde, Türkiye'nin yanı sıra Suriye ve Irak'ın da AB'ye katılabileceğinin ima edildiğini vurgulayarak, bunu bir "korku tellallığı" olarak nitelendirdi.
Göçün endişe verici konular arasında bulunduğunu ifade eden Han, "Göç kontrol altına alınmalı ancak buna verilecek cevap AB'den çıkmak değil. Türkiye (AB'ye) üye olmanın eşiğinde değil, ve 3 ay öncesine kadar bunu sen de biliyordun. Ne değişti?" diye konuştu.
'Ülkemizin bağımsızlık günü olabilir'
Londra'nın eski belediye başkanı Boris Johnson ise seçmenler "birlikten çıkma" çağrısında bulunarak, "Artık kesin kontrolü tekrardan geri almanın vakti." dedi.
"Ayrılığa Oy Ver" kampanyasının, seçmene umut vadettiğinin altını çizen Johnson, "Bizler, ne yazık ki (AB destekçilerinin) bu ülkeyi ve neler yapabileceğini küçümsediklerini söylüyoruz. Eğer çıkmak için oy verirsek sınırlarımızın kontrolünü, çok büyük miktardaki parayı, yılda net 10 milyar sterlini, ticaret politikamızı ve yasa yapma sistemimizi tamamıyla geri alabiliriz. Demokrasi, refahımızın temeli ve eğer demokrasi için ayakta durursak, mevcut halde sesi olmayan ancak bizimle aynı fikirde olan Avrupa genelindeki yüz milyonlarca kişi için de konuşmuş olacağız. Eğer çıkmak için oy verir ve kontrolü geri alırsak bu perşembenin ülkemizin bağımsızlık günü olabileceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Anketler başa baş
Bu arada referandumla ilgili yapılan son anketlerde "AB'de kalalım" diyenlerle "AB'den ayrılalım" diyenlerin oranını başa baş gösteriyor. Anketlerin ortalaması, ülkede birlik ile ayrılık yanlılarını yüzde 50'şer olarak gösteriyor.