Cari açıktan kurtulmak için 'enerji' şart

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, cari açıktan kurtulmak için Türkiye'nin enerji piyasasında iyi bir oyuncu olması gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, "Türkiye'de petrol var ancak biz bir petrol ülkesi değiliz. Üretimimiz tüketimimizin ancak yüzde 9'unu karşılıyor. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarını önemsemeliyiz" dedi. 

Bartık, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki "5. Türkiye Enerji Zirvesi" kapsamında düzenlenen "Yerel Girişimcilerin Enerji Piyasasından Beklentileri" konulu oturumda yaptığı konuşmada, dünyada artık ülkelerin enerji üreten ülkeler ve diğer ürünler üreten ülkeler olarak sınıflandırıldığını belirtti. 

Cari açıktan kurtulmak için Türkiye'nin enerji piyasasında iyi bir oyuncu olması gerektiğini ifade eden Bartık, enerjinin ülkelerin dış politikalarını şekillendirmede başrolde ve güçlü bir diplomasi aracı olduğuna dikkati çekti. 

Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle enerji alanında kritik bir öneme sahip olduğunu anlatan Bartık, "Dünyanın kanıtlanmış petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte üçü Türkiye'ye komşu ülkelerde. Enerji kaynaklarına yakınlığı ve Avrupa ile enerji kaynakları arasında köprü görevi görmesi Türkiye'ye farklı misyon yüklemekte. Dolayısıyla bu piyasada iyi bir oyuncu olmak zorundayız" dedi. 

Kronik cari işlemler açığı sorununun temelinde yatan sebeplerden birinin de Türkiye'nin enerji ithalatçısı olmasının etkili olduğunu aktaran Bartık, şunları kaydetti: 

"Yurt içi enerji üretimini yeterli ölçüde artıramadığımız için zorunlu olarak enerji ithalatçısı konumundayız. Bu durum cari dengenin enerji ithalatına bağlı olarak sürekli olarak açık vermesine neden olmakta. Dolayısıyla enerjimizi üretmek zorundayız. Türkiye'de petrol var mı yok mu sorusu her zaman tartışılıyor ve bu konuda komplo teorileri de sıkça dile getiriliyor. Türkiye'de petrol var ancak biz bir petrol ülkesi değiliz. Üretimimiz tüketimimizin ancak yüzde 9'unu karşılıyor. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarını önemsemeliyiz. Onlar bizim için petrolden, doğalgazdan, kömürden çok daha kıymetli kaynaklar." 

Yerli yatırımların hızlanması, yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi noktasında rekabetçi bir enerji piyasasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Bartık, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Türkiye Elektrik Piyasasının liberalleşmesinde önemli faktörlerden biri de, düzenlenen tarifeden farklı fiyatlardan elektrik alan nihai tüketicilerin, yani serbest tüketicilerin gelişimidir. Gaziantep bu noktada geri kaldı. Bu konuda hep birlikte bilinç düzeyini artırıp, farkındalık yaratabilirsek Gaziantep bu alanda örnek olabilir."  

Bu konularda ilginizi çekebilir