Çavuşoğlu'ndan Avusturya Başbakanı'na cevap

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avusturya Başbakanı Kern'in AB-Türkiye ilişkileri açıklamasına istinaden, 'Bu düşünce AB'nin değerleriyle bağdaşmıyor' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya Başbakanı Christian Kern'in, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin durdurulmasına yönelik girişim başlatacağı yönündeki sözlerinin kaygı verici olduğunu belirterek, "Her zaman güvenilir bir ortağı olduğumuz Avrupa’nın, olağanüstü bir süreç yaşamakta olduğumuz böyle bir dönemde ilkeli bir duruşla, Türk demokrasisinin yanında bizimle birlikte ve dayanışma içinde olmasını beklerdik. Ancak AB’li ortaklarımızca hesapsızca ve iç siyasete yönelik olarak yapılan açıklamaların, demokrasi bayraktarlığı yapan AB’nin savunduğu değerler ile bağdaşmadığını görüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, konuya ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, Kern'in açıklamalarını hayret ve esefle karşıladığını bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Her zaman güvenilir bir ortağı olduğumuz Avrupa’nın, olağanüstü bir süreç yaşamakta olduğumuz böyle bir dönemde ilkeli bir duruşla, Türk demokrasisinin yanında bizimle birlikte ve dayanışma içinde olmasını beklerdik. Ancak AB’li ortaklarımızca hesapsızca ve iç siyasete yönelik olarak yapılan açıklamaların, demokrasi bayraktarlığı yapan AB’nin savunduğu değerler ile bağdaşmadığını görüyoruz. Avusturya’daki güncel siyasi durum ne olursa olsun ana akım bir siyasi partinin Genel Başkanı ve ülkenin Başbakanı’nın kısa vadeli siyasi kazanımlar elde etmek beklentisiyle Türkiye karşıtı söylemlere kapılarak yaptığı açıklamalar kaygı vericidir."

'Beklentimiz yabancı düşmanlığı değil, destek'

Avusturya’da yaşayan Türk toplumunun bugüne kadar hiçbir radikal ve ırkçı yaklaşıma prim vermediğinin Avusturyalı yetkililerce de bilindiğini ifade eden Çavuşoğlu, buna rağmen Avusturya’da yaşayan Türklerin giderek artan bir oranda ırkçı ve yabancı düşmanlığı motifli saldırılara maruz kaldıklarını üzülerek gözlemlediklerini anımsattı.

Çavuşoğlu, 2015 yılında Avusturya’daki tüm Müslümanlara yönelik saldırıların bir önceki yıla göre yüzde 42 artış gösterdiğini de hatırlatarak, "Bu çerçevede Türk toplumunun radikal tutum izlemekle suçlanması kabul edilemez. Bizim Avrupalı siyasilerden beklentimiz yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığını değil, Türk halkının haklı demokrasi mücadelesini desteklemeleridir." ifadesini kullandı.

Avusturya Başbakanı Kern, önceki gün akşam devlet televizyonuna verdiği mülakatta, Türkiye ile AB arasında yürütülen müzakerelerin anlamsız olduğunu iddia etmişti. Kern, Türkiye ile uzun yıllardır görüşmeler yapılmasına rağmen elle tutulur bir gelişmenin söz konusu olmadığını iddia ederek, 16 Eylül’de AB Konseyinde müzakerelerin durdurulması ve alternatif bir yol önerisinde bulunacaklarını söylemişti.

Kern, bir gazeteye önceki gün verdiği demeçte de Türk toplumundaki bazı gruplardan sosyal medya hesapları üzerinden ölüm tehdidi aldığını öne sürmüştü.