Çavuşoğlu'ndan Kudüs tepkisi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının hukuka aykırı olduğunu ve bunun bölgeye barış yerine kaos getireceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arnavutluk'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri programının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağına ilişkin haberlerle alakalı açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Bu adımın atılmamasını arzu ederiz. Çünkü böyle bir adım bölgedeki çatışmaları tekrar tetikler. Şu anda zaten sadece bölgede değil tüm dünyada ciddi bir huzursuzluk yarattı" diye konuştu.

"Hukuka aykırı"

Söz konusu adımın uluslararası hukuka aykırı olduğuna işaret eden Bakan Çavuşoğlurek "Çözüm yerine kaosu geri getirir. Hiç kimseye faydası olmaz. İsrail’e de faydası olmaz. ABD’nin kendisine de faydası olmaz. Bu popülizmden kurtulmak lazım" ifadelerini kullandı.

Çözümün adresinin belli olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "İki devletli, iki bağımsız devletin barış içinde yan yana barış içinde yaşayabileceği bir toplum. 1967 öncesi sınırlarıyla, Doğu Kudüs’ün başkent olduğu bağımsız bir Filistin ve İsrail devleti. Bunun için çaba sarf ederken, kimseye faydası olmayacak kararın anlamı yoktur." şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, birçok İsrailli ve Yahudi'nin de bu karara karşı olduğuna inandığını belirterek "Umarım böyle bir karar verildiyse bile geri adım atılır. Bugün, Brüksel’de ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ve farklı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla da bu konuyu görüşeceğiz. Böyle bir adım atılmaz, atılırsa çok ciddi yanlış bir adım olur." değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin Türkiye’nin müttefiki olduğunu aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Ama bölgemizde kaosa yol açacak bir adımın karşısında oluruz." dedi.