Çekiç sesleri gelmiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARADENİZ EREĞLİ'DEN / Sabiha TOPRAK

[email protected]

Karadeniz Ereğli denince aklımıza Erdemir gelir. Sahilde yıllanmış çınar ağaçlarının altında balık yemek gelir, bir de yol kenarında bulunan tersaneler gelir. Mutlulukla bakıp hayal kurduğumuz, dev gibi gemilerin bulunduğu tersanelere şimdilerde ise boynu bükük bakıyoruz.

2005 yılında Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından Ereğli'de açılan ve 624 bin 48 metrekarelik alanda 7 bin kişiye iş imkanı sağlayan tersaneler, 25 bin kişinin geçim kaynağı olmuştu. Ne yazık ki 2009 yılında yaşanan kriz nedeni ile işçi sayısı bin 450'ye kadar düştü. Bu yıl ise Ereğli'deki gemi tersanelerinin bazıları faaliyetlerini durdurdu. Sektörün uzun yıllar verilen emeklerle elde etmiş olduğu birikim ve  Türkiye gemi inşa sanayinin 'dünya markası' imajı kaybedildi.

Karadeniz Ereğli Deniz Ticaret Odası ile Halk Eğitim Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği 'usta kaynakçı kursları' ile yetiştirilen 2 bin usta kaynakçı, işsiz kalarak bölgeyi terk etti. Denizcilik sektörünün gelişmesi için kurulan Hatice Erdem Denizcilik Meslek Lisesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Alaplı Meslek Yüksek Okulu, ZKÜ Deniz İşletmesi Yüksek Okulu öğrencilerinin Ereğli'de staj yapma imkanları da yok artık. Staj yapabilmek için İstanbul'a, Tuzla'ya gitmeleri gerek. Oysa Ereğli, Türkiye'nin Tuzla'dan sonra ikinci tersane bölgesiydi. Yoldan geçenler denizin mavisine değil, tersaneden gelen çekiç seslerine,  dev gibi görünen gemilere bakarak hayal kurarlardı. Şimdilerde tersaneler bölgesinin beklediği yol yapıldı; ama ana yola çok yakın olan tersanelerden artık ne işçi sesi geliyor ne de çekiç, kaynak sesi geliyor. Dünya gemi borsalarında yerini almasına rağmen yeni siparişlerin gelmemesi nedeniyle çekiç sesleri, işçi sesleri yok. 2008 yılında siparişi alınan gemiler, birkaç kişiyle tamamlanmaya çalışılıyor. İyi ki onlar varmış; o birkaç gemi de olmasa kimsecikler buranın tersane bölgesi olduğuna inanmaz.

Ekim 2008'de etkisini hissettirmeye başlayan ve sonrasında etkisini iyice artıran ekonomik krizin özellikle demir ve çelik sektörü ile gemi inşa sektörüne etkisi, yıkım seviyesinde oldu. Bu yıl kriz yok diyoruz ama hala sipariş de yok.

2009 ve 2010'da hiç sipariş alamayan tersaneler, devletten gelecek güzel haberleri bekliyor. Sayın Başbakan Recep Tayip Erdoğan'dan gelecek müjdeli bir haberle 2005 yılında  açmış olduğu tersaneleri unutmadığına  inanmak istiyorlar. Karadeniz Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, bakanlara, milletvekillerine  her ay rapor sunuyor. Özveriyle çalışmalarını sürdüren başkan, "Ne yazık ki sonuç yok. Çekiç sesleri gelmiyor. Hani nerede 7 bin işçi?" diyor. Ereğli halkı umutlu Başbakan Erdoğan'ın tersanelere vereceği müjdeyi bekliyor.