Çelik piyasalarının geleceği

Can KOMAR / Grand Trade International Türkiye Temsilcisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

1970'li yılların başında üniversiteye giderken, hocamız o güne kadar ismini hiç duymadığım bir yazarın kitabından bahsetmişti.  Daha sonra çok yakından izlediğim bu yazarın adı Alvin Tofler idi.  Kitabının adı ise Gelecek Şoku.

Alvin Tofler bir gelecek bilimcisi idi.  Yani, gelecekte neler olacağını tahmin eden bir bilim adamı idi.  Dayandığı prensip şuydu: Geleceğin tohumları bugünden atılmaktadır.  Doğru göstergeleri izlediğiniz takdirde, gelecek hakkında doğru ve güvenilir tahminler yapabilmekte idiniz.

Üniversite yıllarımızda arkadaşlarımızla, hem ekonomi, hem siyaset, hem de bilim alanında gelecek tahminleri yapmak bir oyun haline gelmişti.

Geleceği görmenin faydaları

Gelecekte demir çelik sektöründe neler olacağını bilebildiğiniz takdirde, en kötü ihtimalle para kaybetmezsiniz.  En iyi ihtimalle ise, çok para kazanırsınız.  Düşünün bir kere, 2008'de olduğu gibi dünyadaki tüm bölgelerde, 6 ay sonra aynı anda fiyat artışı olacağını bilseniz, derhal pozisyonlarınızı almaya başlardınız. 

Yassı mamul fiyatları ne oldu?

Erdemir son 3 ayda 6 kez zam açıklamıştır. 

USD Baz fiyatlar Sıcak Soğuk Galvanizli 

03.06.2009 430 480 550 

25.06.2009 450 500 570 

06.07.2009 500 550 620 

09.07.2009 500 550 620 (ekstralara zam gelmiştir)

06.08.2009 550 600 680 

31.08.2009 590 700 800 

Haziran ayından sonra talepte büyük düşüşler yaşanmıştır.  Ancak, buna rağmen Erdemir zam yapmaya devam etmiştir.  Çünkü üreticilerin kapasite kesintileri nedeni ile piyasalarda yüksek talep olmamasına rağmen hala bazı malzemeler karaborsadadır.  Bu durum Erdemir'in ve çevredeki diğer üreticilerin ürünlerine zam yapma fırsatı vermektedir.  Bunu çok normal olarak karşılamamız gerekir; çünkü krizin başlangıcında en büyük darbe üreticilere gelmişti, şimdi yaşamak için arayı kapatmaları gerekir.  Peki, Erdemir zamlarına devam edecek mi?  Yeni bir zam beklemeli miyiz?  Buna cevabı, 2008 yılı zamları başlamadan önceki fiyatlara bakarak verebilir miyiz?  Cevabı biraz sonra açıklayacağım.

USD Baz fiyatlar Sıcak Soğuk Galvanizli

09.10.2007 735 795 870

Uzun mamul fiyatları ne oldu?

Uzun mamullere bakar isek, fiyatlar, 2009 yılbaşından itibaren inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir.  Daha önce ki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi, hafifçe yukarı eğim yapan testere ağzı gibi bir görüntü sergilemiştir.  İniş çıkışların şiddeti ise, zamanla hafiflemiştir. Bu gidişat devam edecek mi, yoksa ciddi bir düşüş yaşanacak mıdır?  Bunun cevabını da biraz sonra vereceğiz.

 

Kaynak: SteelOrbis

Çin'de neler oluyor?

Türkiye'deki bu gelişmeler karşısında gelin bir de Çin'de neler oluyor ona bakalım. Bu yılın Mayıs-Haziranı gibi bir dönemde, Çin fiyatları tırmanışa geçmişti. Hem yassı, hem de uzun mamul fiyatları artıyordu.  Artışın ana nedeni, Çin devletinin almış olduğu 4 trilyon Yuan'lık (658 milyar dolarlık) teşvik paketi idi.  Çin, kendi içine kapanmış, iç piyasaya hizmet verir bir durumda idi.

 

Kaynak: SteelOrbis

Grafikten de görüldüğü gibi, fiyatlar tüm ürünlerde düşüşe geçmiştir.  Öyle ki, Ağustos ayı sonlarına kadar Türkiye'nin bol miktarda filmaşin, inşaat demiri ve kütük sattığı Güneydoğu Asya pazarı artık tamamiyle Çin'in hakimiyetine geçmiştir. 

Türkiye'de 660 dolara iç piyasada satılan sıcak sac, Çin tarafından Dubai'ye teslim 580 dolar fiyatla satılmaktadır.

0,50 mm galvanizli sacın fiyatı Türkiye'de 1000 dolar civarında iken, Çin'den gelenlerin fiyatı 750 dolar CFR olmuştur (%15 ithalat vergisi ile 860 dolar).

Çin'de ciddi bir kapasite fazlası kendini tüm gücü ile tekrar hissettirmeye başlamıştır.  Çin'li üreticilerin, yetersiz kalan iç piyasa karşısında ihracat yapmaktan başka seçenekleri kalmamıştır.

Türkiye fiyatları ne olacak?

Dolayısı ile, Türkiye'de çıkışa geçen fiyatlar, Çin'den gelen fiyatlarla sınırlı kalacaktır. 

Ekim sonuna kadar dolu olan uzun mamul üreticileri, bu rekabetin farkına bayramdan sonra, Aralık sonuna kadar dolu olan Erdemir ise Ekim sonunda varacaktır.  Dolayısı ile fiyatlar bu tarihlerden itibaren Türkiye'de de düşüşe geçecektir.

Tüm bunların tartışıldığı bir konferans başlıyor

Danışmanlığını yaptığım SteelTürk ile İngiliz şirketi OurMetals  ve Rus şirketi Rusmet, Ekim ayında ortaklaşa bir konferans düzenliyorlar.  7 ve 8 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan bu konferansın konusu, ÇELİK PİYASALARININ GELECEĞİ dir.  Birinci gün, Türkiye'nin ve Dünya'nın konularında uzman kişilerinin tahminlerini dinleyecek ve onlarla bire bir görüşme, soru sorma, düşüncelerini öğrenme ve kendi görüşlerinizi aktarma fırsatı bulacaksınız.  İkinci gün ise, Tezcan Galvaniz fabrikasını ziyaret edebilecek, bu değerli firmanın yatırımlarını, sunduğu fırsatları görebileceksiniz.  Hepinizi bu konferansa bekliyoruz.

Dünya, olağanüstü bir kriz ortamından geçti.  Şimdi, gazeteleri ve televizyonları izlediğinizde, borsaların yükseldiğini, fiyatların çıktığını, IMF ve Dünya Bankası başkanlarının olumlu konuşmaya başladığını duyuyorsunuz.  Acaba, bunlar gerçeği yansıtıyor mu?  Dünyanın en büyük krizlerinden bir tanesi, gerçekten de bu kadar basit ve çabuk bir şekilde alt edilebilir mi?  Yoksa başka çöküşler bunu izleyecek mi?

Olaylara şu açıdan bakmanızı istiyorum:  Eğer ekonomileri yönetmek, trilyonlarca dolar ve Euro'yu darphanelerde basıp, piyasaya pompalayarak şirket ve banka kurtarmak kadar kolay olsaydı, bunu herkes kolaylıkla yapardı.  Şu anda yaşanılan olumlu hava, piyasaya sürülen bu karşılıksız paralarla yaratılmıştır.  Krizin yol açan gerçek nedenler hala ortadan kaldırılmamıştır.

Bu kriz, tüm dünyada bir kırılmaya yol açabilir.  Hala düze çıkılmış değildir.  Dikkatli oluna…