Çelik sektörü cüruf atıklarını tartışacak

Çelik sektörü cüruf atıklarının değerlendirilmesini tartışacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çelik ihracatçıları "Çelik Üretiminde Maliyet Kontrolüne Yönelik Teknolojik Gelişmeler" seminerinde, cüruf atıklarının değerlendirilmesini tartışacak. 

Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Birlik bünyesinde faaliyet gösteren Matil Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları'nın başlattığı Çelik Teknoloji Seminerleri'nin üçüncüsü, "Çelik Üretiminde Maliyet Kontrolüne Yönelik Teknolojik Gelişmeler" başlığıyla gerçekleştirilecek.  

20 Mart Perşembe günü Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenecek seminerde ağırlıklı olarak, çelik üretiminin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan cürufların değerlendirilmesi ve bu kapsamda cürufların atık olmaktan çıkarılarak hammadde olarak kullanımı konusuna yer verilecek. 

Seminer, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ile seminer ortağı Harsco Metal ve Minareller Firması Genel Müdürü Franco Bruno'nun açılış konuşmaları ile başlayacak. Seminer süresince, cürufun sıvı olarak ocaktan alınması, soğutulması ve agrega olarak kullanıma hazırlanması, cürufun asfalt, beton ve diğer uygulamalarda değerlendirilmesi, çelik üretiminde maliyet tasarrufu sağlayan metalurjik katkı malzemeleri ve hurda sahası yönetimi konuları ele alınacak. 

Bugüne kadar çelik üretiminde atık olarak kabul edilen ve düzenli depolama alanlarında tutulan çelikhane ve pota ocağı cürufları, artık teknolojik yöntemlerin uygulanmasıyla çeşitli sektörlerde hammadde olarak değerlendirilebiliyor. Böylece söz konusu cüruflar başta karayolları olmak üzere, depolar, park sahaları gibi alanlarda asfalt içinde, beton bloklar ve parke taşı olarak çeşitli uygulamalarda sentetik agrega olarak kullanılabiliyor. 

Seminerin ana konularından birini de metalurjik katkı maddeleri oluşturacak. Üretilen çeliğin kalite normlarına uygun olması ve nihai ürünün hedeflenen teknik özelliklere sahip olması için metalurjik katkı malzemeleri kullanılıyor. Bu malzemelerin geliştirilen yeni teknolojilerle etkin kullanılması ise maliyet düşüşünü sağlıyor.