Çelikçiler damping soruşturmasına hazırlanıyor
İthalat, damping soruşturmaları ile durdurulacak
ÖZÜM ÖRS
ANKARA - Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) yetkilileri geçtiğimiz hafta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bir araya gelmiş, sektörün son durumuna ve sorunlarına ilişkin bilgi aktarmıştı. DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan TÇÜD Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, çelik sektörünün kapasite açısından 70 yılda yaptığından daha fazlasını son 10 yılda yaptığını belirterek, sektörün üretimindeki artışın büyük çoğunlukla GSYİH’deki artışa paralel bir seyir izlediğini aktardıklarını kaydetti. Yayan, “Ancak geçen yıl GSYİH yüzde 4 artarken, sektörün üretimi yüzde 3.4 oranında geriledi. Bu bizim için çok rahatsız edici bir tablo. Büyük fedakarlıklarla oluşturduğumuz kapasiteleri kullanamıyoruz. Bu tablo onu gösteriyor” diye konuştu.
Yayan, çelik sektörünün 2013 yılında 5.8 milyar dolar tutarında 7.2 milyon tona ulaşan yassı ürün ithalatından ve ithalatta son yıllarda gözlenen hızlı artış eğiliminden rahatsız olduğunu ifade etti. Kapasite kullanım oranının yüzde 53 seviyesine gerileyerek sektörde ciddi tahribata yol açtığını dile getiren Yayan, ilk aşamada söz konusu tutarın 4 milyar dolarlık bölümünün Türkiye’de üretilebileceğini kaydetti. Yayan, sektör temsilcilerinin, bu durumun önüne geçilmesi noktasında, damping soruşturması açılmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.
Türkiye, dünya sıralamasında geriledi
Üretimdeki düşüşe rağmen, Türkiye’nin uzun bir dönem dünya sıralamasındaki yerini koruduğunu ifade eden Yayan, “Dünya üretiminde 8’inci sıradaydık. Fakat, mart ayında 9’uncu sıraya geriledik. Eğer üretim ve ihracattaki düşük performans devam ederse; ki öyle olacak gibi gözüküyor, nisan veya mayıs ayında sıramızı kaybedebiliriz” şeklinde konuştu.
Yayan, geçen yıl 15 milyon ton çelik kapasitesinin atıl kaldığını dile getirerek “Bu, 12.5 milyar dolarlık bir değeri üretemediğimiz anlamına geliyor” dedi.
Çelik ihracatının düşüş gösterdiğini kaydeden Yayan, ilk çeyrekte yüzde 7.5’lik düşüş olduğunu ifade etti. Yayan, “Net çelik ihracatımız 5 milyar dolar seviyelerinden 3 milyar dolar seviyelerine düştü” dedi.
2013 yılında ithalatta artış yaşandığını ancak, 2014 yılının ilk çeyreğinde, ihracatın yanında ithalatta da düşüş gerçekleştiğini belirten Yayan, gerek ihracattaki gerilemenin ağırlıklı şekilde yarı ürünlerden oluşması ve gerekse ithalattaki gerilemenin ihracattaki gerilemeden daha yüksek oranda gerçekleşmesi sayesinde, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 123’den yüzde 138’e çıktığını ifade etti.
‘DİR’de kalite kontrolü yapılmaması sektöre ciddi yük getiriyor’
Sektörün sorunlarını da Bakan Zeybekci ile paylaştıklarını dile getiren Yayan, “Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) kalite kontrolü yapılmadan gerçekleştirilmesinin çelik sektörüne ciddi yükler getirdiğini ifade ettik. 2013’te, vergisiz olarak yapılan ithalatın yüzde 89’u DİR kapsamında gelmiş. Bu büyük bir rakam. Gümrük kontrol altındaki aylık ithalat ise 44 bin ton olarak gerçekleşmiş. Bu da büyük bir rakam” diye konuştu.