Cenazede Hüseyin Çelik’e yanıt
Emekli Orgeneral Teoman Koman, son yolculuğuna uğurlandı. Cenazede soruları yanıtlayan emekli orgeneral Necati Özgen, AK Parti'li Hüseyin Çelik'in sözleriyle ilgili olarak, ''Ölünün arkasından bu şekilde konuşmak yanlıştır" dedi
İSTANBUL - Tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat eden, 28 Şubat davası sanığı emekli Orgeneral Teoman Koman, son yolculuğuna uğurlandı. Koman için, 1. Ordu Komutanlığı'nda basına kapalı tören düzenlendi. Törenin ardından Koman'ın cenazesi, askerlerin omuzlarında Selimiye Camisi'ne getirildi. Burada taziyeleri Koman'ın eşi Gülgün Koman ile oğulları Hakkı Koman ve Mehmet Koman kabul etti.
Cenaze namazına, 1. Ordu Komutanı Ahmet Turmuş, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, emekli Orgeneral Necati Özgen, emekli Orgeneral Edip Başer, eski bakanlardan Cavit Çağlar ve Murat Başesgioğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Necati Özgen, gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi:
"Erzincan'da 3. Ordu Komutanlığı'nı kendisinden teslim aldım. Çok bilgili, çok kültürlü vatansever, askerlik hayranı olan birisi, sözünü esirgemeyen, düşündüklerini çok mantıklı bir şekilde herkese söyleyen bir insan. Açıklamalar çok talihsiz açıklamalardır. Ölünün arkasından bu şekilde konuşmak kesinlikle yanlıştır. Bizim ne dinimize ne Müslümanlığımıza uyar, kesinlikle çok yanlıştır. Komutanımız hakkında söylenenlerin kesinlikle doğru olmadığına bire bir ben de ayrıca şahidim."
Bir gazetecinin "Sırlarıyla gittiği söyleniyor" sözleri üzerine Özgen, "Ne sırrı? Uzun yıllar Milli İstihbarat Komutanlığı yapmış, Jandarma Genel Komutanlığı yapmış; Meclis İnsan Hakları Komisyonu ifade vermeye çağırdı. İfadesini de yazılı olarak verdi, ben şahidim. 'Gelmedi, gitmedi, takmadı Meclis'i...' Olur mu öyle şey? Bunların hepsi safsata" diye konuştu.
Özgen, "İlerleyen yaşına rağmen hapisteydi. 3 ay önce tahliye edilmişti. Onun için bir şey söyleyecek misiniz?" sorusuna, "28 Şubat konusuyla ilgili davayla ilgili olarak tutuklanmıştır. Bana göre ölüm nedeni tutuklanıp hapishanedeki geçirdiği sıhhi hayattan dolayıdır. Çünkü çıktı, hastanede yattı ve hastanede öldü" karşılığını verdi.
Cenaze namazı öncesi, cenazenin başında konuşma yapan emekli albay ve eski PTT Genel Müdürü Nuri Alagöz, dönemin başbakanı Turgut Özal'ın Koman'ı müsteşarlığa atarken "Allah onu önerenden razı olsun. Bu kadar değerli bir elemanı bana getirdiler" dediğini aktararak, şunları söyledi:
"Sonradan, Turgut Özal'ı methedenler, onun müsteşarını ölüme mahkum ettiler. Sayın Koman üsteğmenken Yassıada'da emniyet takım komutanıydı. 'Rahmetli Menderes'e tokat attı' dediler. Bu, külliyen yalandır, iftiradır. Teoman Koman yaşamında hiç kimseye ne fiske vurmuştur ne de kimsenin burnunu kanatmıştır. Bu yetmemiş gibi bazı basın mensupları veya bazı kişiler 'Bu dünyada o tokadın hesabını veremedi, ahirette verecek' dedi. Bir kahramana, bir yiğit adama bu lafı yakıştırmıyorum, kınıyorum. Şunu söylüyorum: Yolun açık olsun Koman. Allah sana rahmet etsin, nur içerisinde yat. Hani bir şarkı var değerli komutanlarım, değerli meslektaşlarım, değerli arkadaşlarım: Zoruma gidiyor böyle yaşamak."
Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Koman'ın naaşı, top arabasına konularak, askeri tören geçişi yapıldı.
Teoman Koman'ın cenazesi, Ulus Mezarlığı'na defnedildi.
Cenaze törenine Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Ergenekon davasından tutuklu İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Ergenekon davasından tutuklu emekli Tuğgeneral Veli Küçük çelenk gönderdi.
Koman, 29 Mayıs 2012'de 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınmış, daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
28 Şubat davasına bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Eylül'de Koman'ın sağlık durumu nedeniyle tahliyesine karar vermişti.